Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

Büyükbaş Hayvancılıkta Kayıt Tutma Sistemine Yönelik Bir Bilgisayar Paket Programının Hazırlanması

Yıl 2017, , 453 - 459, 29.09.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.294236

Öz

Bu çalışmada, büyükbaş hayvanlara ait bilgilerin kaydedilmesine yönelik bir bilgisayar paket programı hazırlanmıştır. Bu program, büyükbaş hayvanların ıslah çalışmalarında sığırlar için 581 adet farklı veriyi kaydedebilecek bir programdır. Program Visual Basic ile yazılmıştır. Veritabanı olarak Microsoft Access dosyaları kullanılmıştır. Raporlama işlemleri için Microsoft Excel programı kullanılmıştır. Hazırlanan bilgisayar paket programında tutulan kayıtlar genel olarak ıslah, bakım, besleme, yem, kesim öncesi ve sonrası veriler, hastalık, sürü yönetimi, soy kütüğü vb. kayıtlardır. Bu çalışmada hazırlanan paket program sayesinde küçük ve orta ölçekli işletmelerde büyükbaş hayvanlarda tutulan kayıtlar bilgisayar ortamına aktarılarak veritabanlarında uzun süre saklanabilmekte ve ihtiyaç anında istenen verilere hızlı bir şekilde ulaşılabilmektedir. Hayvan ıslahı çalışmalarının ilk ve en önemli aşamalarından biri olan verim kayıtlarının tutulmasıdır. Bu amaçla hazırlanan bu tür bilgisayar paket programları kullanılarak hayvancılıkta önemli bir yere sahip her türlü verim kaydı kayıt altına alınabilmektedir.

Kaynakça

  • Akdağ F (2004). Yerli ırk mandalarda kesim yaşının kesim ve karkas özellikleri üzerine etkisi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 30(2): 79-86.
  • Alpan O (1993). Sığır yetiştiriciliği ve besiciliği. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, 3. Basım, 320s, Ankara.
  • Altuğ N, Özdemir R, Cantekin Z (2013). Ruminantlarda koruyucu hekimlik: 1. Aşı Uygulamaları. Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi 10(1): 33-44.
  • Anonim (2014). Salmonellosis. İbrahim Çetin. http://balikesir.tarim.gov.tr/Belgeler/ Forms/AllItems.aspx?RootFolder=%2fBelgeler%2fPPT&FolderCTID=0x012000BBFA0B2672B65A4B8A84E781B025FF75. Erişim Tarihi: 06.09.2014.
  • Anonim (2016). Sığırlardan alınan ölçüler ve ölçme. Serap GÖNCÜ, http://www.muratgorgulu.com.tr/altekran.asp?id=11, Erişim Tarihi: 09.12.2016.
  • Aydın İ, Günlü A (2010). Hayvancılık işletmelerinde teknik ve finansal verilerin tutulmasına ve değerlendirilmesine yönelik bir bilgisayar yazılımı. Vet. Hek. Dern. Derg. 80(4): 21-30.
  • Aytekin İ, Kalınbacak A, İşler CT (2011). Ruminantlarda kullanılan aşılar ve önemi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vet. Fak. Derg. 22(1): 59-64.
  • Aytuğ CN, Alacam E, Görgül S (1989). Sığır Hastalıkları. Tüm-Vet Hayvancılık Hizmetleri Yayını. Tekno Grafik. İstanbul. 655s.
  • Ceyhan A, Erdoğan İ, Sezenler T (2007). Gen kaynağı olarak korunan Kıvırcık, Gökçeada ve Sakız koyun ırklarının bazı verim özellikleri Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4(2): 211-218.
  • Cloete JJE, Hoffman LC, Cloete SWP Fourie JE (2004). A comparison between the body composition, carcass characteristics and retail cuts of South African Mutton Merino and Dormer sheep. South African Journal of Animal Science 34(1): 44-51.
  • Çelikyürek H, Aygün T (2014). Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta kayıt tutmanın önemi ve güncel yazılımların uygulanabilirliği. IMAC 2014, Uluslararası Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Kongresi, 22-25 Eylül 2014. Diyarbakır, Türkiye.
  • Çelikyürek H, Aygün T (2015). Küçükbaş Hayvancılıkta Kayıt Tutma Sistemine Yönelik Bir Bilgisayar Paket Programının Hazırlanması. UZBK2015, 9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 3-5 Eylül 2015, (Sözlü Bildiri, Tam Metin), s:158-165, Konya.
  • Dolgun MÖ, Özdemir TG, Oğuz D (2009). Veri madenciliğinde yapısal olmayan verinin analizi: Metin ve web madenciliği. İstatistikçiler Dergisi 2: 48-58.
  • Ekiz B, Özcan M, Yılmaz A, Koçak, Ö, Ergul Ekiz E, Yalçıntan H (2012). Sütten kesim yaşının Kıvırcık kuzularda sütten kesim stresi, büyüme, karkas ve et kalitesi özellikleri üzerine etkileri. İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu Projesi, Kesin Rapor, Proje No: 5442, 7 İstanbul. 84s.
  • Ertuğrul M, Dellal G, Cedden F, Akman N, Yener M, Türkoğlu M, Elibol O, Fıratlı Ç, Gençer HF (2011). Hayvan Yetiştirme. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2255, Açıköğretim Fakültesi Yayın No: 1252, Eskişehir. 247s.
  • FAO (2014). Commission on genetic resources for food and agriculture. intergovernmental technical working group on animal genetic resources for food and agriculture. Draft Guidelines for the Development of Integrated Multipurpose Animal Recording Systems. Eighth Session, 26-28 November 2014, Rome. 175p.
  • García-Segovia P, Andrés-Bello A, Martínez-Monzó J (2007). Effect of cooking method on mechanical properties, color and structure of beef muscle (M. pectoralis). Journal of Food Engineering 80(3): 813-821.
  • Gaytancıoğlu O (2008). Türkiye hayvancılığının günümüzdeki durumu ve sorunları. Dünya Gıda Dergisi, Mart Sayısı.
  • Gökçen H (2015). Hayvancılıkta kayıt tutmanın önemi. http://www.hazimgokcen.net/ hayvancilik/hayvancilikta-kayit-tutmanin-onemi/. Erişim Tarihi: 23.02.2015.
  • Gökdal Ö, Aygün T, Bingöl M, Karakuş F (2003). The effects of docking on fattening performance and carcass characteristics of male Karakaş lambs. South African Journal of Animal Science 33(3): 185-192.
  • Güney O, Ocak S (2010). Entansif besi koşullarında Boer x Balcalı Melezi (BBLC) ve Balcalı (BLC) erkek oğlakların besi performansı ve karkas özellikleri üzerinde bir araştırma. Ulusal Keçicilik Kongresi 24-26 Haziran 2010, Çanakkale. s: 391-397.
  • Insausti K, Beriain MJ, Purroy A, Alberti P, Lizaso L, Hernandez B (1999). Colour stability of beef from different Spanish native cattle breeds stored under vacuum and modifed atmosphere. Meat Science 53: 241-249.
  • Jones SM (1995). Quality and Grading of Carcasses of Meat Animals. CRC Press, ISBN: 0-8493-5023-9, Printed in the United Stattes of America. 240.
  • Karaca O, Cemal İ, Yılmaz O. (2012). Halk elinde hayvan ıslahı ülkesel projeleri. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Aydın-Denizli-Uşak (Adu) Alt Projeleri Çalıştay Notları. 21.09.2012, Aydın.
  • Kaymakçı M (2013). İleri Koyun Yetiştiriciliği. (Genişletilmiş Dördüncü Baskı), Mayıs 2013, Bornova-İzmir. 336s.
  • Kaymakçı M, Sönmez R (1992). Koyun Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık, Hayvancılık Serisi 3, Eylül 1992, İstanbul. 405s.
  • Kulaksız R, Daşkın A, Dalcı T (2011). Aşım sezonunda farklı ırk koyunlarda flugeston asetat-ecg ile östrus senkronizasyonu sonrası bazı reprodüktif özellikler. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 6(1): 9-15.
  • Kumlu S (1999a). Sığır yetiştiriciliğinde neden kayıt tutulmalı. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Dergisi, Setma Matbaacılık, 15 Haziran 1999. s: 10-11.
  • Kumlu S (1999b). Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Setma Matbaacılık, Isbn:975-96864-0-6, Antalya, 166s.
  • McGee M, Keane MG, Neilan R, Moloney AP, Caffrey PJ (2007). Body and carcass measurements, carcass conformation and tissue distribution of high dairy genetic merit Holstein, standard dairy genetic merit Friesian and Charolais x Holstein-Friesian male cattle. Irish Journal of Agricultural and Food Research 46: 129-147.
  • Özhan M, Tüzemen N, Yanar M (2011). Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu, Yayın No :134, Erzurum.
  • Öztürk Y, Odabaşıoğlu F (2011). Van ve yöresinde Hamdani koyunlarının verimleri ve morfolojik özelliklerinin araştırılması: II. Kuzularda büyüme, yaşama gücü, besi performansı kesim ve karkas özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22(2): 81-87.
  • Sekin S, Voyvoda H, Ağaoğlu Z, Karaca M (1996). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Kliniğine Van ve çevresinden 1992 -1997 yılları arası getirilen hayvanlarda saptanan hastalıkların genel analizi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vet. Fak. Derg. 7(1-2): 106-109.
  • Şahin EH, Akmaz A (2004). Koyunlarda süt verim özellikleri ve kontrolü. Veteriner Bilimleri Dergisi, 20(1): 5-11.
  • Tuna H (2005). Büyükbaş hayvanların zeki RF kartlarla internet üzerinden kimliklendirilmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Turan T (2004). Sığırlarda kayıt tutulmasını sağlayan bir bilgisayar programının hazırlanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Yakan A (2012). Koyun ve keçilerde süt verim kontrol yöntemleri ve laktasyon süt veriminin hesaplanması. AVKAE Dergisi 2: 18-23.
  • Yaralı E, Karaca O (2011). Farklı besi sistemlerinde besiye alınan Karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim 52(2): 1-9.

Preparation of a Computer Package Program for the Recording System in Cattle and Buffalo Husbandry

Yıl 2017, , 453 - 459, 29.09.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.294236

Öz

In this study, a computer packet program for recording the information on the small ruminants was prepared. This program is a program that can save the 581 different pieces of data for cattle in the works of the animal breeding work of small ruminants. The program was written in Visual Basic. The files of Microsoft Access were used as a database. Microsoft Excel was used for the reporting processes. In general, records kept in the computer software package are the breeding, the care, the feeding, the feed, the data before and after slaughtering, the illness, the herd management, the pedigree and so on. Through this study, by transferred to computer the records of small ruminants in the small and the medium-sized firms can be stored in databases for a long time. Also, when needed, the desired data can be reached quickly. It is one of the first and the most important stages of animal breeding studies to keep the yield records. Using this kind of computer package programs prepared for

Kaynakça

  • Akdağ F (2004). Yerli ırk mandalarda kesim yaşının kesim ve karkas özellikleri üzerine etkisi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 30(2): 79-86.
  • Alpan O (1993). Sığır yetiştiriciliği ve besiciliği. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, 3. Basım, 320s, Ankara.
  • Altuğ N, Özdemir R, Cantekin Z (2013). Ruminantlarda koruyucu hekimlik: 1. Aşı Uygulamaları. Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Dergisi 10(1): 33-44.
  • Anonim (2014). Salmonellosis. İbrahim Çetin. http://balikesir.tarim.gov.tr/Belgeler/ Forms/AllItems.aspx?RootFolder=%2fBelgeler%2fPPT&FolderCTID=0x012000BBFA0B2672B65A4B8A84E781B025FF75. Erişim Tarihi: 06.09.2014.
  • Anonim (2016). Sığırlardan alınan ölçüler ve ölçme. Serap GÖNCÜ, http://www.muratgorgulu.com.tr/altekran.asp?id=11, Erişim Tarihi: 09.12.2016.
  • Aydın İ, Günlü A (2010). Hayvancılık işletmelerinde teknik ve finansal verilerin tutulmasına ve değerlendirilmesine yönelik bir bilgisayar yazılımı. Vet. Hek. Dern. Derg. 80(4): 21-30.
  • Aytekin İ, Kalınbacak A, İşler CT (2011). Ruminantlarda kullanılan aşılar ve önemi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vet. Fak. Derg. 22(1): 59-64.
  • Aytuğ CN, Alacam E, Görgül S (1989). Sığır Hastalıkları. Tüm-Vet Hayvancılık Hizmetleri Yayını. Tekno Grafik. İstanbul. 655s.
  • Ceyhan A, Erdoğan İ, Sezenler T (2007). Gen kaynağı olarak korunan Kıvırcık, Gökçeada ve Sakız koyun ırklarının bazı verim özellikleri Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4(2): 211-218.
  • Cloete JJE, Hoffman LC, Cloete SWP Fourie JE (2004). A comparison between the body composition, carcass characteristics and retail cuts of South African Mutton Merino and Dormer sheep. South African Journal of Animal Science 34(1): 44-51.
  • Çelikyürek H, Aygün T (2014). Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta kayıt tutmanın önemi ve güncel yazılımların uygulanabilirliği. IMAC 2014, Uluslararası Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Kongresi, 22-25 Eylül 2014. Diyarbakır, Türkiye.
  • Çelikyürek H, Aygün T (2015). Küçükbaş Hayvancılıkta Kayıt Tutma Sistemine Yönelik Bir Bilgisayar Paket Programının Hazırlanması. UZBK2015, 9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 3-5 Eylül 2015, (Sözlü Bildiri, Tam Metin), s:158-165, Konya.
  • Dolgun MÖ, Özdemir TG, Oğuz D (2009). Veri madenciliğinde yapısal olmayan verinin analizi: Metin ve web madenciliği. İstatistikçiler Dergisi 2: 48-58.
  • Ekiz B, Özcan M, Yılmaz A, Koçak, Ö, Ergul Ekiz E, Yalçıntan H (2012). Sütten kesim yaşının Kıvırcık kuzularda sütten kesim stresi, büyüme, karkas ve et kalitesi özellikleri üzerine etkileri. İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu Projesi, Kesin Rapor, Proje No: 5442, 7 İstanbul. 84s.
  • Ertuğrul M, Dellal G, Cedden F, Akman N, Yener M, Türkoğlu M, Elibol O, Fıratlı Ç, Gençer HF (2011). Hayvan Yetiştirme. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2255, Açıköğretim Fakültesi Yayın No: 1252, Eskişehir. 247s.
  • FAO (2014). Commission on genetic resources for food and agriculture. intergovernmental technical working group on animal genetic resources for food and agriculture. Draft Guidelines for the Development of Integrated Multipurpose Animal Recording Systems. Eighth Session, 26-28 November 2014, Rome. 175p.
  • García-Segovia P, Andrés-Bello A, Martínez-Monzó J (2007). Effect of cooking method on mechanical properties, color and structure of beef muscle (M. pectoralis). Journal of Food Engineering 80(3): 813-821.
  • Gaytancıoğlu O (2008). Türkiye hayvancılığının günümüzdeki durumu ve sorunları. Dünya Gıda Dergisi, Mart Sayısı.
  • Gökçen H (2015). Hayvancılıkta kayıt tutmanın önemi. http://www.hazimgokcen.net/ hayvancilik/hayvancilikta-kayit-tutmanin-onemi/. Erişim Tarihi: 23.02.2015.
  • Gökdal Ö, Aygün T, Bingöl M, Karakuş F (2003). The effects of docking on fattening performance and carcass characteristics of male Karakaş lambs. South African Journal of Animal Science 33(3): 185-192.
  • Güney O, Ocak S (2010). Entansif besi koşullarında Boer x Balcalı Melezi (BBLC) ve Balcalı (BLC) erkek oğlakların besi performansı ve karkas özellikleri üzerinde bir araştırma. Ulusal Keçicilik Kongresi 24-26 Haziran 2010, Çanakkale. s: 391-397.
  • Insausti K, Beriain MJ, Purroy A, Alberti P, Lizaso L, Hernandez B (1999). Colour stability of beef from different Spanish native cattle breeds stored under vacuum and modifed atmosphere. Meat Science 53: 241-249.
  • Jones SM (1995). Quality and Grading of Carcasses of Meat Animals. CRC Press, ISBN: 0-8493-5023-9, Printed in the United Stattes of America. 240.
  • Karaca O, Cemal İ, Yılmaz O. (2012). Halk elinde hayvan ıslahı ülkesel projeleri. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Aydın-Denizli-Uşak (Adu) Alt Projeleri Çalıştay Notları. 21.09.2012, Aydın.
  • Kaymakçı M (2013). İleri Koyun Yetiştiriciliği. (Genişletilmiş Dördüncü Baskı), Mayıs 2013, Bornova-İzmir. 336s.
  • Kaymakçı M, Sönmez R (1992). Koyun Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık, Hayvancılık Serisi 3, Eylül 1992, İstanbul. 405s.
  • Kulaksız R, Daşkın A, Dalcı T (2011). Aşım sezonunda farklı ırk koyunlarda flugeston asetat-ecg ile östrus senkronizasyonu sonrası bazı reprodüktif özellikler. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 6(1): 9-15.
  • Kumlu S (1999a). Sığır yetiştiriciliğinde neden kayıt tutulmalı. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Dergisi, Setma Matbaacılık, 15 Haziran 1999. s: 10-11.
  • Kumlu S (1999b). Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Setma Matbaacılık, Isbn:975-96864-0-6, Antalya, 166s.
  • McGee M, Keane MG, Neilan R, Moloney AP, Caffrey PJ (2007). Body and carcass measurements, carcass conformation and tissue distribution of high dairy genetic merit Holstein, standard dairy genetic merit Friesian and Charolais x Holstein-Friesian male cattle. Irish Journal of Agricultural and Food Research 46: 129-147.
  • Özhan M, Tüzemen N, Yanar M (2011). Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu, Yayın No :134, Erzurum.
  • Öztürk Y, Odabaşıoğlu F (2011). Van ve yöresinde Hamdani koyunlarının verimleri ve morfolojik özelliklerinin araştırılması: II. Kuzularda büyüme, yaşama gücü, besi performansı kesim ve karkas özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22(2): 81-87.
  • Sekin S, Voyvoda H, Ağaoğlu Z, Karaca M (1996). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Kliniğine Van ve çevresinden 1992 -1997 yılları arası getirilen hayvanlarda saptanan hastalıkların genel analizi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vet. Fak. Derg. 7(1-2): 106-109.
  • Şahin EH, Akmaz A (2004). Koyunlarda süt verim özellikleri ve kontrolü. Veteriner Bilimleri Dergisi, 20(1): 5-11.
  • Tuna H (2005). Büyükbaş hayvanların zeki RF kartlarla internet üzerinden kimliklendirilmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Turan T (2004). Sığırlarda kayıt tutulmasını sağlayan bir bilgisayar programının hazırlanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Yakan A (2012). Koyun ve keçilerde süt verim kontrol yöntemleri ve laktasyon süt veriminin hesaplanması. AVKAE Dergisi 2: 18-23.
  • Yaralı E, Karaca O (2011). Farklı besi sistemlerinde besiye alınan Karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim 52(2): 1-9.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Çelikyürek

Turgut Aygün

Yayımlanma Tarihi 29 Eylül 2017
Kabul Tarihi 5 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Çelikyürek, H., & Aygün, T. (2017). Preparation of a Computer Package Program for the Recording System in Cattle and Buffalo Husbandry. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 27(3), 453-459. https://doi.org/10.29133/yyutbd.294236

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.