Bu
çalışmanın amacı, Ile de France X
Akkaraman ve Ile de France X Anadolu
Merinosu melezlerinde bazı yapağı karakterlerini araştırmaktır. Çalışmanın
hayvan materyalini, 50’şer baş Akkaraman ile Anadolu Merinosu ve 61 baş Ile de
France X Akkaraman melezi ve
75 baş Ile de France X
Anadolu Merinosu melezi oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; Akkaraman, Anadolu
Merinosu, Ile de France X
Akkaraman (G1) ve Ile de France X
Anadolu Merinosu (G1) koyunlarında sırasıyla; yapağı verimi (kg)
2.36, 3.57, 3.14 ve 3.15; incelik (µ) 30.99, 25.16, 28.81 ve 25.47; lüle
uzunluğu (cm) 9.50, 6.85, 8.17 ve 7.55; gerçek uzunluk (cm), 19.34, 13.12,
16.34 ve 14.66; randıman ise (%) 69.72, 59.13, 63.84 ve 63.58 olarak
saptanmıştır. Bu çalışmada melezlemenin; Akkaramanlarda yapağı verim artışı ve
yapağı inceliğini, Anadolu Merinoslarında ise lüle uzunluğu ve gerçek uzunluk
değerlerini arttırarak yapağı kalitesinde iyileştirmeler sağladığı
gözlenmiştir.
This
study aimed to determine the some fleece characteristics of the Ile de France X White Karaman and Ile de
France X Anatolia Merino
crossbred ewes. The study was carried out on 50 heads of White Karaman and
Anatolia Merino, 61 head Ile de France X
White Karaman and 75 head Ile de France X
Anatolia Merino crossbred ewes. According to the study results White Karaman,
Anatolian Merino, Ile de France X
White Karaman (G1) and Ile de France X Anatolian Merino (G1) sheep were determined
respectively; fleece weight (kg) as 2.36, 3.57, 3.14, 3.15; fibre diameter (µ)
as 30.99, 25.16, 28.81, 25.47; staple length (cm) as 9.50, 6.85, 8.17, 7.55;
straight length (cm) as 19.34, 13.12, 16.34, 14.66; and clean fleece percentage
(%) as 69.72, 59.13, 63.84, 65.38. In this study, it was determined that
crossbred with Ile de France the fleece weight and fineness in White Karaman,
in Anatolia Merino it was found that the staple length and straight length
increased.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2018 |
Kabul Tarihi | 7 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.