This study was aimed to determinate the yield and
quality pattern of alfalfa stand under different intercropping treatments.
Alfalfa was intercropped with sorghum-sudangrass hybrid, soybean, cowpea, and
buckwheat at seed ratio of 100%:100%, 100%:80% or 100%:60%, and 100% alfalfa
was used as control. The experiment was arranged in randomized block design
with three replications and conducted at the research field of Yozgat Bozok
University located in inner Anatolia, Yozgat-Turkey. Alfalfa and companion
crops were sown as binary mixtures with 60 cm row distance in the spring of
2015. All the data was collected in the
establishment year and the first production year (2016). Hay yield, protein
yield, ADF (Acid detergent fiber), NDF (neutral detergent fiber), Ca, Mg, P and
K content were investigated in all the treatments. Alfalfa intercropped
sorghum-sudangrass hybrid at 100%:60% seed ratio produced the highest hay yield
both in the establishment year (18.25 t ha-1) and the first
production year (17.91 t ha-1). This study showed that intercropping
increased hay and protein yield of alfalfa stand compare to sole alfalfa with
the significant effect of companion crop and seed ratio.
Bu çalışmada farklı bitkiler ile karışık ekilen
yoncanın verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yonca ile birlikte
karışık olarak; sorgumxsudanotu melezi, soya, börülce ve karabuğday
kullanılmıştır. Karışımlar % 100:100, % 100:80 veya % 100:60 tohum oranlarıyla
ekilmiş, kontrol olarak ise yalın yonca kullanılmıştır. Çalışma Tesadüf Blokları
Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş olup, Yozgat Bozok
Üniversitesi Uygulama ve Araştırma arazisinde yürütülmüştür. Yonca ile arkadaş
bitkilerin ekimi sıra arası 60 cm olacak şekilde ve 2015 ilkbahar döneminde
yapılmıştır. Çalışmada tüm gözlemler hem denemenin kurulduğu yılda hem de
ikinci yılda alınmıştır. Araştırmada tüm
işlemlerde kuru ot verimi, protein verimi ile ADF, NDF, Ca, Mg, P ve K
içerikleri incelenmiştir. En yüksek kuru ot verimi hem denemenin kurulduğu ilk
yıl (18.25 t/ha) hem de ikinci yılda (17.91 t/ha) yonca + sorgumxsudanotu
melezinin % 100:60 karışımından elde edilmiştir. Bu çalışmada karışık ekimin
yalın yonca ekimine oranla ot ve protein verimini yükselttiği ve yoncanın
arkadaş bitkiden ve karışım oranlarından etkilendiği belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2018 |
Kabul Tarihi | 3 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.