This
study was carried out to determine especially late flowering and superior
quality genotypes in naturally self-grown almonds population around Eğil and
Ergani (Diyarbakır) districts between 2010 and 2012.In line with this objective,
80 genotypes were determined in accordance with the purposes of breeding. 12
promising genotypes having superior characters were selected using weighted
ranked method at the end of the study. In this study, full flowering of
promising genotypes was observed between the second and third week of March in
2011 and 2012.The fruit weight with shell, kernel weight, kernel ratio, shell
thickness, double kernel ratio, twin kernel ratio and healthy kernel ratio of
promising genotypes were ranged from 4.67 (21-ER-75) - 9.30 (21-EĞ-17) g, 1.02
(21-ER-80) – 1.40 (21-EĞ-04) g, 19.31% (21-ER-71) – 26.66% (21-EĞ-17), 3.08
(21-ER-75) - 4.94 (21-EĞ-17) mm, 0.00% –
10.00%, 0.00%, 95.00% - 100.00%,
respectively.
Bu araştırma Diyarbakır İli
Eğil ve Ergani yöresindeki doğal badem popülasyonu içerisinden özellikle geç
çiçeklenen ve üstün özellik gösteren genotiplerinin belirlenmesi amacıyla
2010-2012 yılları arasında yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda belirlenen 80 adet
genotip ıslah amaçlarına uygun olarak gözlenmiştir. Araştırma sonucunda,
tartılı derecelendirme yöntemine göre 12 genotip ümitvar seçilmiştir. Çalışmada
ümitvar genotiplerin tam çiçeklenme dönemi 2011 ve 2012 yıllarında Mart ayının
II. haftası ile III. haftası arasında gerçekleşmiştir. Seçilen genotiplerin
kabuklu meyve ağırlıkları 4.67 (21-ER-75) - 9.30 (21-EĞ-17) g, iç badem
ağırlıkları 1.02 (21-ER-80) - 1.40 (21-EĞ-04) g, iç oranları % 19.31 (21-ER-71)
- % 26.66 (21-EĞ-17) arasında, kabuk kalınlıkları 3.08 (21-ER-75) - 4.94
(21-EĞ-17) mm, çift iç oranı % 0.00 - 10.00, ikiz iç oranı % 0.00 ve sağlam iç
oranları ise % 95.00 - 100.00 arasında değişim göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 9 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.