In this study, it was evaluated the total
vegetables production, distribution of
production to vegetable species, and self-sufficiency of vegetables production in
Turkey and the European Union (EU), and share of countries in vegetable
production in EU. According to 2016 data, vegetables were produced as 30.1
million tons in Turkey and 69.2 million tons in EU. The vegetables’ production of Turkey largely consists
of fruit vegetables (82.5%) such as tomatoes, peppers, eggplants, melons and
watermelons. Tomatoes have approximately a share in 40-45% of total vegetable
production of Turkey. On the other hand, the share of leafy and tuber
vegetables in vegetable production of EU countries is higher than that of
Turkey. Most (65-70%) of the vegetable in the EU is produced in 7 member
countries. These countries are Italy (21.3%), Spain (18.7%), Poland (8.5%),
France (7.5%), Netherlands (7.2%) and Greece (5.3%). Turkey's self-sufficiency in vegetable
production is higher than that of EU countries.
The European Union (EU) Vegetable Vegetables production Turkey Sufficiency
Bu çalışmada Türkiye ve AB’de toplam sebze üretimi, sebze üretiminin sebze
türlerine dağılımı, AB’de sebze üretiminin ülkelere dağılımı ve sebzelerde
yeterlilik durumu incelenmiştir. 2016 verilerine göre Türkiye’de 30.1 ve AB’de
69.2 milyon ton civarında sebze üretilmiştir. Türkiye’de sebze üretiminin % 82.5’ni
domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz gibi meyvesi yenilen sebzeler
oluşturmaktadır. Toplam sebze üretiminin yaklaşık olarak % 40-45’ini domates
oluşturmaktadır. AB ülkelerinde ise yaprak ve yumruları yenilen sebzeler
üretimde daha yüksek paya sahiptir. AB sebze üretiminin % 65-70’i 7 üye ülkede
gerçekleştirilmektedir. Bu ülkeler İtalya (% 21.3), İspanya (% 18.7), Polonya
(% 8.5), Fransa (% 7.5), Hollanda (% 7.2), Almanya (% 5.4) ve Yunanistan’dır (%
5.3). Türkiye’nin sebze üretiminde kendine yeterliliği AB ülkelerinin kendine
yeterliliğinden daha yüksektir.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Sebzeler Sebze üretimi Yeterlilik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 18 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.