Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü

Yıl 2019, , 418 - 424, 30.09.2019
https://doi.org/10.29133/yyutbd.569905

Öz

Bu
çalışmada Türkiye meyveciliğinde önemli bir yere sahip olan cevizin üretimi,
dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir. 
Türkiye’de 2017 verilerine göre 210 bin ton civarında ceviz üretilmiştir.
Dünya ceviz üretiminin % 5.20’i Türkiye’de üretilmektedir. Türkiye’nin cevizde
yeterlilik durumu 2000’de %93.9 iken 2017’de % 76.7’e düşmüştür. Son yıllarda
Türkiye’nin toplam ceviz ihracatı ve
ithalatı sırasıyla 8.1 ve 66.01 bin ton kadardır. Bu verilere göre Türkiye
ceviz ihtiyacının bir kısmını ithalat yoluyla temin etmektedir. Türkiye ceviz
dış ticaretinde açık veren bir ülke durumundadır. Bunların yanında Türkiye’nin
cevizde rekabet gücü (karşılaştırmalı üstünlüğünün) 2012-2015 döneminde orta
derecede iken 2016 yılında bir avantaja sahip olmadığı tespit edilmiştir. Bununla
birlikte Türkiye’nin ceviz sektöründe alacağı önlemlerle üretim, yeterlilik,
ihracatta rekabet gücünü artırması mümkündür.

Kaynakça

  • Anonim,(2018a). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). FAOSTAT, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim Tarihi: 11.05.2018.Anonim,(2018b). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM), https://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler. ErişimTarihi: 03.04.2018.Anonim,(2018c). Bitkisel Üretim İstatistikleri.TUİK,http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001. Erişim Tarihi: 01.05.2018.Bashimov, G. (2016). Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. (bk. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/311449). Beningo, S. (2006). Trade and Transportation Between the United States and China and Between the United States and India. Conference of the Society of Government Economists, 27 October 2005, Washington, p: 6.Bojnec, S.,& Fertő, I.(2006). Does comparative advantages in agro-food trade matter for multifunctional rural development: the case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3), 583-586.Coxhead, I. (2007). A new resource curse? ımpacts of China’s boom on comparative advantage and resource dependence in Southeast Asia. World Development, 35 (7):1099-1119.Erkan, B.(2012a). BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1):101-131.Erkan, B.(2012b). Türkiye’nin geleneksel ihraç tarım ürünlerinde uzmanlaşma düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1):75-83.Erkan, B., Arpacı, B. B., Yaralı, F.,&Güvenç, İ.(2015). Türkiye’nin sebze ihracatında karşılaştırmalı üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 18(4): 70-76.Fertő, I.,&Hubbardn, L. J.(2001). Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-.Hinloopen, J.,&Marrewijk, C.V. (2001). On the empirical distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, Vol: 137, No:1, March 2001, P: 13.Mykhnenko, V. (2005). What Type of Capitalism in Eastern Europe? Institutional Structures, Revealed Comparative Advantages and Performance of Poland and Ukraine. Centre for Public Policy for Regions (CPPR) Discussion Paper, No:6, September 2005, p:27.Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E.,& İsfendiyeroğlu, M. (2007). Ilıman İklim Meyve Türleri: Sert Kabuklu Meyveler, Cilt III, EÜ Ziraat Fakültesi Yayınları No: 566, S: 308.Şen, S. M. (2011). Ceviz. ÜÇM yayıncılık Ankara, S: 220.Yılmaz, B., Ergun, S.J. (2003). The Foreign Trade Pattern and Foreign Trade Specialization of Candidates of The European Union. Ezoneplus Working Paper, Fifth Framework Programme-European Commission, No: 19, Sep. 2003, P: 8.Yinanç, R.,& Elibüyük, M.(1988). Maraş Tahrir Defteri. Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları No: 1, S: 468.Yücer, M.M. (2013).Ceviz. Hasad yayıncılık, İstanbul, S: 92.

The Production, Foreign Trade and Competition Power of Walnuts in Turkey

Yıl 2019, , 418 - 424, 30.09.2019
https://doi.org/10.29133/yyutbd.569905

Öz

In this study, it was evaluated the production,
foreign trade and competition power of walnuts with shell, which has a
significant value in Turkey. According to 2017 data, it was produced more than
210 thousand tons of walnuts in Turkey. Turkey has 5.2% of production of
walnuts with shell in the world. National self-sufficiency of walnut production
in Turkey decreased from 93.9% in 2000 to 76.7% in 2017. In recent years, total
walnut exports and imports in Turkey are respectively 8.1 and 66.01 thousand tons.
Thus Turkey is to provide a portion of the walnut needs through imports, and
Turkey has a deficit of foreign trade in walnut. While Turkey's competitiveness
(comparative advantages) in walnut was moderate during the period 2012-2015, it
has been determined not to have an advantage in 2016.
Besides,
it is possible to increase production, qualification, and competitiveness in
export by means of the measures taken in walnut sector.

Kaynakça

  • Anonim,(2018a). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). FAOSTAT, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim Tarihi: 11.05.2018.Anonim,(2018b). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM), https://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler. ErişimTarihi: 03.04.2018.Anonim,(2018c). Bitkisel Üretim İstatistikleri.TUİK,http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001. Erişim Tarihi: 01.05.2018.Bashimov, G. (2016). Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. (bk. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/311449). Beningo, S. (2006). Trade and Transportation Between the United States and China and Between the United States and India. Conference of the Society of Government Economists, 27 October 2005, Washington, p: 6.Bojnec, S.,& Fertő, I.(2006). Does comparative advantages in agro-food trade matter for multifunctional rural development: the case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3), 583-586.Coxhead, I. (2007). A new resource curse? ımpacts of China’s boom on comparative advantage and resource dependence in Southeast Asia. World Development, 35 (7):1099-1119.Erkan, B.(2012a). BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1):101-131.Erkan, B.(2012b). Türkiye’nin geleneksel ihraç tarım ürünlerinde uzmanlaşma düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1):75-83.Erkan, B., Arpacı, B. B., Yaralı, F.,&Güvenç, İ.(2015). Türkiye’nin sebze ihracatında karşılaştırmalı üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 18(4): 70-76.Fertő, I.,&Hubbardn, L. J.(2001). Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-.Hinloopen, J.,&Marrewijk, C.V. (2001). On the empirical distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, Vol: 137, No:1, March 2001, P: 13.Mykhnenko, V. (2005). What Type of Capitalism in Eastern Europe? Institutional Structures, Revealed Comparative Advantages and Performance of Poland and Ukraine. Centre for Public Policy for Regions (CPPR) Discussion Paper, No:6, September 2005, p:27.Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E.,& İsfendiyeroğlu, M. (2007). Ilıman İklim Meyve Türleri: Sert Kabuklu Meyveler, Cilt III, EÜ Ziraat Fakültesi Yayınları No: 566, S: 308.Şen, S. M. (2011). Ceviz. ÜÇM yayıncılık Ankara, S: 220.Yılmaz, B., Ergun, S.J. (2003). The Foreign Trade Pattern and Foreign Trade Specialization of Candidates of The European Union. Ezoneplus Working Paper, Fifth Framework Programme-European Commission, No: 19, Sep. 2003, P: 8.Yinanç, R.,& Elibüyük, M.(1988). Maraş Tahrir Defteri. Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları No: 1, S: 468.Yücer, M.M. (2013).Ceviz. Hasad yayıncılık, İstanbul, S: 92.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Güvenç Bu kişi benim 0000-0002-4686-9487

Ahmet Kazankaya 0000-0002-1081-4281

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Kabul Tarihi 5 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Güvenç, İ., & Kazankaya, A. (2019). Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 29(3), 418-424. https://doi.org/10.29133/yyutbd.569905

Cited By







Türkiye’nin 2020-2045 Döneminde Ceviz Üretim ve Gereksinim Projeksiyonu
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
İsmail GÜVENÇ
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.848460


Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.