Bu çalışma, farklı gamma ışını ile ışınlanmış üç ekmeklik buğday genotipinin M2, M3 ve M4 mutant popülasyonlarında bazı kalite özelliklerindeki değişimin belirlenmesi için yürütülmüştür. Sonuçlar, M2, M3 ve M4 popülasyonlarında farklı gamma ışını dozlarında çeşitli özellikler için genotiplerin yanıtlarının önemli ve değişken bir şekilde farklı olduğunu göstermiştir. Mutant popülasyonlarında bin tane ağırlığı (BTA), hektolitre ağırlığı (HA), yaş glüten içeriği (YGİ), glüten indeks (Gİ), Zeleny sedimantasyon değeri (ZSD) ve protein içeriği (Pİ) gibi kalite özelliklerinin kontrole göre değişimi t-testine göre önemli bulunmuştur. Sonuçlar, ekmeklik buğday genotiplerine bağlı olarak farklı dozlarda gamma ışını uygulaması ile M2, M3 ve M4 generasyonlarında kalite özellikleri için istenilen varyasyonların elde edilebileceğini göstermiştir. M2, M3 ve M4 generasyonlarında kontrollere göre ZSD, YGİ ve Pİ de önemli değişimler olmasında rağmen, BTA, Gİ ve HA da ise değişim olmamış ya da biraz olumsuz bir değişim olmuştur. Genel olarak, mutant popülasyonlarda tane kalitesi özellikleri için M4 generasyonundan seleksiyon yapmanın daha uygun olabileceği söylenebilir. Mutagen dozlarının etkisi incelenen özelliğe, genotipe ve mutant generasyona bağlı olarak değişmekle birlikte, kontrollere göre önemli değişimlere neden olduğundan dolayı 200 ve 300 Gy dozlarının en uygun gamma ışını dozları olduğu söylenebilir.
This study was conducted to determine changes for some quality characters in M2, M3 and M4 mutated populations of three bread wheat genotypes irradiated by different gamma rays. The results showed that the genotypes significantly and variably differed in their response for various traits at different gamma rays doses in M2, M3, and M4 populations. The shifts per see from the controls for examined quality characters such as thousand-grain weight (TGW), test weight (TW), wet gluten content (GC), gluten index (GI), Zeleny sedimentation value (ZSV), and protein content (PC) in mutant populations were significant according to t-test analysis. The results showed that desired variations could be obtained for quality traits in M2, M3, and M4 generations with different doses of gamma irradiation depending on bread wheat genotypes. Although the shifts per see from the controls for ZSV, GC, and PC were significant, TGW, GI, and TW showed an unchanged or slightly negative response in the M2, M3, and M4 generations. It can be generally said that it may be more appropriate to perform selection after M4 generation for seed quality traits in mutant populations. Although the effect of mutagen doses varies depending on the character, genotype, and mutagenesis generation examined, it can be said that the most appropriategamma-rayy doses are 300 and 200 Gy doses because of causing significant shifts per see from the controls.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 7 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.