Bu çalışmada, dokuz farklı çilek çeşidinde bitki gelişimi, mikrobesin konsantrasyonu ve klorofil içerikleri üzerine 2000 mg l NaCl’nin etkisini belirlemek amaçlanmıştır. NaCl uygulaması kök ve sürgün ağırlığı üzerine önemli bir değişime neden olmamıştır. Yaprak ağırlığı, tuz uygulaması ile tüm çeşitlerde azalmıştır. Bu azalma istatistiksel olarak altı çeşitte (Carmine, CG-4, CG-2, CG-5, CG-3 ve Kabarla) önemli iken üç çeşitte (Redland Hope, Sweet Charlie ve Camarosa) önemli bulunmamıştır. Toplam klorofil içeriği NaCl uygulamasıyla tüm çeşitlerde artmıştır. Bu artış bazı çeşitlerde istatistiksel olarak önemsizken (Redland Hope, Sweet Charlie, CG-3 ve Kabarla), diğer çeşitlerde (Carmine, CG-4, CG-2, CG-5 ve Camarosa) toplam klorofil içeriğinin artışı önemli bulunmuştur. Tuz uygulaması altında Mn, Zn, Fe, Cu konsantrasyonundaki değişmeler çeşitlere ve bitkinin organlarına bağlı olarak değişmiştir.
This study aimed to determine the effect of 2000 mg l NaCl on micronutrients concentration, chlorophyll contents and plant growth in nine different strawberry cultivars. NaCl application did not cause a significant change in root and shoot weights. The leaf weight was decreased by salt treatment in all cultivars. This decrease was statistically significant in six cultivars (Carmine, CG-4, CG-2, CG-5, CG3, Kabarla) and was not significant in three cultivars (Redland Hope, Sweet Charlie, and Camarosa). Total chlorophyll content was increased by NaCl treatment in all cultivars. While this increase was not statistically significant in some cultivars (Redland Hope, Sweet Charlie, CG-3, and Kabarla), increase in chlorophyll content was significant in other cultivars (Carmine, CG-4, CG-2, CG-5, and Camarosa). The changes in Mn, Zn, Fe, and Cu concentrations under saline conditions depended upon cultivars and the organs of plant.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 23 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.