BibTex RIS Cite

Effects of Different Level Leaf Collecting and Leaf Fertilizer Applications on Grape Yield and Quality of Sultana Grape Cultivar

Year 2013, Volume: 23 Issue: 3, 249 - 255, 01.09.2013

Abstract

This study was conducted on 13 year-old Sultana (Vitis vinifera L.) grape cultivar grown on its own root in a vegetation period of 2012 in Manisa province. In this research, it was examined whether the applications of Control (C), Few Number Leaf Collection (FNLC), Normal Number Leaf Collection (NNLC), Much Number Leaf Collection (MNLC), FNLC+Potassium Humate (PH), NNLC+PH, MNLC+PH, FNLC+Micronized Calcite (MC), NNLC+MC, MNLC+MC, FNLC+PH+MC, NNLC+PH+MC, MNLC+PH+MC, on a leaf had effects on grape yield and quality in terms of the type of Sultana Seedless Raisins. In the result the highest grape yield (22.30 kg/vine) was obtained with MNLC+PH+MC; the highest cluster weight (430.63 g) with MNLC; the highest 100 berry weight (230.83 g) with FNLC; the longest berry (17.66 mm) with C; the widest berry (14.09 mm) with MNLC+MC; the highest maturity index(55.19) with FNLC; the highest grape juice yield(798.89 ml) with C; the highest raisin yield(253.20 g) with FNLC; the highest intensity of L* color (49.22) with MNLC+PH, (49.13) with NNLC and (48.93) with FNLC+MC applications; the highest intensity of a* color (-5.46) with C and (-5.11) with MNLC+PH applications; the highest intensity of b* color (18.45) with NNLC+PH and (18.21) with C applications. No significant effects were found on cluster length, cluster width and berry length/berry width values. To increase the grape yield of Sultana seedless variety, MNLC+PH+MC foliar application could be recommended.

References

  • Abd El-Razek E, Treutter D, Saleh MMS, El-Shammaa M, Fouad AA, Abdel-Hamid N, Abou-Rawash M (2010). Effect of defoliation and fruit thinning on fruit quality of ‘Crimson Seedless’ grape. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences. 6(3): 289-295.
  • Akbulut M Çoklar H (2008). Physicochemical and rheological properties of sesame pastes (Tahin) processed from hulled and unhulled roasted sesame seeds and their blends at various levels, Journal of Food Process Engineering, 31, 488-502.
  • Akın A (2011). Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. YYÜ Tar Bil Derg, 21(2):134-139.
  • Akin A (2011). Effects of cluster reduction, herbagreen and humic acid applications on grape yield and quality of Horoz Karasi and Gök üzüm grape cultivars. African Journal of Biotechnology. 10 (29): 5593-5600.
  • Akın A, Dardeniz A, Ateş F, Çelik M (20129. The effects of various crop loads and leaf fertilizer on grapevine. Journal of Plant Nutrition, 35:1949–1957.
  • Amerine M.A Cruess M.V (1960). The technology of wine making. The Avi Publishing Comp.,Inc. Westport, Connecticut, U.S.A., 709 pp.
  • Anonim (2010). www.mikro-mineral.com (Erişim tarihi: 30 Mart, 2010).
  • Anonim (2011). FAO statistical database. Available at: http://faostat.fao.org. Rome: FAO. (Erişim tarihi: 002013).
  • Anonim (2012). Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri.(www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi: 01.05.2013)
  • De Koc PC (1955). The influence of humic acids on plant growth. Science, 121; 473– 474. Minolta (1994). Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka (Japan).
  • Vaughan D, McDonald I (1976). Some effects of humic acid on the cation uptake by parenchyma Tissue. Soil Biol. Biochem. 8: 415–421.
  • Yaşar H (2005). Erçiş üzüm (V. vinifera L.) çeşidinde hümik asit uygulamalarının verim, meyve özellikleri ve besin maddesi alımı üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. 22 S, Van.

Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Farklı Seviyede Yaprak Alma ve Yaprak Gübresi Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesine Etkileri

Year 2013, Volume: 23 Issue: 3, 249 - 255, 01.09.2013

Abstract

Bu çalışma, 2012 yılı vejetasyon periyodunda Manisa ilinde kendi kökü üzerinde yetiştirilen 13 yaşındaki Sultani çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kontrol (K), Az Yaprak Alma (AYA), Normal Yaprak Alma (NYA), Çok Yaprak Alma (ÇYA), AYA+Potasyum Humat (PH), NYA+PH, ÇYA+PH, AYA+Mikronize Kalsit (MK), NYA+MK, ÇYA+MK, AYA+PH+MK, NYA+PH+MK, ÇYA+PH+MK’in yapraktan uygulamalarının Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde üzüm verimi ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. En yüksek üzüm verimi (22.30 kg/asma) ÇYA+PH+MK uygulaması ile; en yüksek salkım ağırlığı (430.63 g) ÇYA uygulaması ile; en yüksek 100 tane ağırlığı (230.83 g) AYA uygulaması ile; en uzun tane (17.66 mm) K uygulaması ile, en geniş tane (14.09 mm) ÇYA+MK uygulaması ile; en yüksek olgunluk indisi (55.19) AYA uygulaması ile; en yüksek şıra randımanı (798.89 ml) K uygulaması ile; en yüksek kuru üzüm randımanı (253.20 g) AYA uygulaması ile; en yoğun L* renk değeri (49.22) ÇYA+PH, (49.13) NYA+PH ve AYA+MK uygulamaları ile; en yoğun a* renk değeri (-5.46) K ve (-5.11) ÇYA+PH uygulamaları ile; en yoğun b* renk değeri (18.45) NYA+PH ve (18.21) K uygulamaları ile elde edilmiştir. Uygulamaların salkım uzunluğu, salkım genişliği ve tane uzunluğu/tane genişliği değerleri üzerine etkisi istatistik olarak önemli bulunmamıştır. Sonuç olarak, Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde, üzüm verimini artırmak için ÇYA+PH+MK uygulaması önerilebilir.

References

  • Abd El-Razek E, Treutter D, Saleh MMS, El-Shammaa M, Fouad AA, Abdel-Hamid N, Abou-Rawash M (2010). Effect of defoliation and fruit thinning on fruit quality of ‘Crimson Seedless’ grape. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences. 6(3): 289-295.
  • Akbulut M Çoklar H (2008). Physicochemical and rheological properties of sesame pastes (Tahin) processed from hulled and unhulled roasted sesame seeds and their blends at various levels, Journal of Food Process Engineering, 31, 488-502.
  • Akın A (2011). Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. YYÜ Tar Bil Derg, 21(2):134-139.
  • Akin A (2011). Effects of cluster reduction, herbagreen and humic acid applications on grape yield and quality of Horoz Karasi and Gök üzüm grape cultivars. African Journal of Biotechnology. 10 (29): 5593-5600.
  • Akın A, Dardeniz A, Ateş F, Çelik M (20129. The effects of various crop loads and leaf fertilizer on grapevine. Journal of Plant Nutrition, 35:1949–1957.
  • Amerine M.A Cruess M.V (1960). The technology of wine making. The Avi Publishing Comp.,Inc. Westport, Connecticut, U.S.A., 709 pp.
  • Anonim (2010). www.mikro-mineral.com (Erişim tarihi: 30 Mart, 2010).
  • Anonim (2011). FAO statistical database. Available at: http://faostat.fao.org. Rome: FAO. (Erişim tarihi: 002013).
  • Anonim (2012). Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri.(www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi: 01.05.2013)
  • De Koc PC (1955). The influence of humic acids on plant growth. Science, 121; 473– 474. Minolta (1994). Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka (Japan).
  • Vaughan D, McDonald I (1976). Some effects of humic acid on the cation uptake by parenchyma Tissue. Soil Biol. Biochem. 8: 415–421.
  • Yaşar H (2005). Erçiş üzüm (V. vinifera L.) çeşidinde hümik asit uygulamalarının verim, meyve özellikleri ve besin maddesi alımı üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. 22 S, Van.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

K. Akçay This is me

A. Akın This is me

Publication Date September 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 23 Issue: 3

Cite

APA Akçay, K., & Akın, A. (2013). Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Farklı Seviyede Yaprak Alma ve Yaprak Gübresi Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesine Etkileri. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 23(3), 249-255.
Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.