BibTex RIS Cite

Effects of Different Plumage Colors on The Egg Quality Characteristics in Japanese Quail

Year 2014, Volume: 24 Issue: 3, 248 - 256, 30.09.2014
https://doi.org/10.29133/yyutbd.236279

Abstract

In this study, the effects of different plumage colors on the egg quality characteristics in Japanese quail were studied. Egg quality characteristics used in the study consist of variable such as shape index, albumen index, yellow index, yolk weight, albumen weight, albumen height, Haugh unit and shell thickness. In the experiment, 247 quails having four different plumage colors (white, dark brown, yellow and original) were used. The study was continued for 4 weeks. At the end of the study, plumage color had significant effect on shape index (P<0.05), albumen index, there were yellow index, yolk weight and albumen weight on features (P<0.01). In the shape index differences between were significant yellow and original colored quail (P<0.05). In the white index, differences were important among white-dark-brown, white-yellow, white-original, original dark brown-and yellow-original colored quails (P<0.01). In yellow index, differences was important among white-yellow, white-original, dark brown-yellow and dark brown-original color quails (P<0.01). In yellow weighs, differences between were important white-original, original dark brown-and yellow-original colored quail (P<0.01). In albumen weighs, differences were significant among white-original, dark brown-yellow, dark brown-original and yellow-original colored quail (P<0.01). According to plumage color, there were no significant difference between albumen height, haugh unit and shell thickness values. As a result, it is seen thategg quality characteristics of the original plumage color has much greater impact.

References

  • Altan Ö (1995). Kuluçkalık yumurta özelliklerinin kuluçka sonuçları ve civciv gelişimi üzerine etkileri. VI. Hayvancılık ve Besleme Sempozyumu. 22-24 Ekim 1995. Konya.
  • Altan Ö, Oğuz İ, Akbaş Y (1998). Japon Bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) Canlı Ağırlık Yönünde Yapılan Seleksiyonun ve Yaşın Yumurta Özelliklerine Etkileri. Tr. J. of Vet. and Animal Sci. 22: 467–473.
  • Altınel A, Güneş H, Kırmızıbayrak T, Çörekçi ŞG, Bilal T (1996). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yumurta kalitesi ve özellikleri üzerinde araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22(1): 203-213
  • Anonim (2008). Saray İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. http://forum.saraytarim.gov.tr /?part=forum(Erişim tarihi: 20.07.2014).
  • Ayaşan T, Okan F (1999). Japon Bıldırcınlarının Karma Yemlerine Katılan Kalsiyum ve Fosfor’un Yumurta Verim Özellikleri İle Yumurta Kabuk Kalitesine Olan Etkisi. Hayvansal Üretim 39-40: 98-104.
  • Aysan T, Çelik K, Uluocak, N, Doran F, Öztürkan O (1999). Farklı dozlardaki mycotoxinin (Afb1) Japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) performansları ile histopatolajik özelliklerine etkileri. VIV Poultry Yutav ’99. Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı. 3-4-5-6/06/1999. 222-2 İstanbul.
  • Cneg KM, Kimura M (1990). Poultry Breeding and Genetics Chapter 13. Mutations and Major Variants in Japanese Quail. R.D. Crawford ed. Elsevier, Amsterdam, 33-362.
  • Crawford RD (1990). Origin and history of poultry species. In poultry breeding and genetics. Crawford R.D (Ed.). Pp: 1-41. Elsevier. Amsterdam.
  • Çiftçi M, Şimşek UG, Azman MA, Çerçi İH, Tonbak F (2013). The Effects of Dietary Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Oil Supplementation on Performance. Carcass Traits and Some Blood Parameters of Japanese Quail Under Heat Stressed Condition. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 19(4): 595-599.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F (1993). İstatistik Metotları. Ankara Üniversitesi Yayınları:1291, ders kitabı:369. Ankara.
  • Ertürk MM, Çelik S (2004). Damızlık japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarında tavuk kesimhane artıkları ununun soya küspesi yerine kullanım olanakları. 2- Kuluçka ve yumurta kalite özelliklerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 17 (1): 67-74.
  • Fidan ED (2005). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) ışık kaynağının bazı verim özelliklerine etkisi ile bazı verim ve yumurta özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Zootekni ABD.
  • Kaplan O, Avcı M, Yertürk M (2006). Sıcaklık stresi altındaki bıldırcın karma yemlerine sodyum bikarbonat katkısının canlı ağırlık yumurta verimi ve kalitesi ile bazı kan parametreleri üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg.1 (1-2): 33-38
  • Karabayır A, Uzun O, Çakır G (2010). Yerleşim Sıklığının Kafeste Yetiştirilen Japon Bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) Bazı Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi. 19(B): 1-6.
  • Kaya E, Aktan, S (2011). Japon Bıldırcınlarında Sürü Yaşı ve Kuluçkalık Yumurta Depolama Süresi: 1. Koyu Ak Özellikleri Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2):30-38
  • Kayang B, Vigna B, Inove A, Murayam M, Miwa M, Monvoisin JL, Ito S, Minvielle F (2004). A first generation micro satellite linkage 35. 195-200.
  • Levene H (1960). Contributions to Probability and Statistics. Stanford University Press. CA., 278–292.
  • Mendeş M (2012). Uygulamalı Bilimler İçin İstatistik ve Araştırma Yöntemleri. Kriter Yayınevi. İstanbul. 644 s.
  • Minvielle F (1998). Genetic and breeding of Japanese quail for production around the world. Proceeding. 6th Asian pacific poultry congress Nagoya. Japan.
  • Narayan N, Agarwal SK, Singh BP, Singh DP, Majumdar S, Singh RV (1998). Development of specialized strains of meat and egg type quails in hot climate. 10th European Poultry Conference. June. 21-26. Jerusalem. Israel.
  • Nazlıgül A, Türkyılmaz K, Bardakçıoglu HE (2001). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) bazı verim ve yumurta kalite özellikleri üzerinde bir arastırma. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 25: 1007-1013.
  • Orhan H, Erensayın C, Erensayın C, Aktan S (2001). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) farklı yaş gruplarında yumurta kalite özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim. 42(1):44-49. Özçelik M, Enizir Z, Esen A (1999). Japon bıldırcınlarında yerleşim sıklığının ve yaşın yumurta özelliklerine etkisi. Vet. Hek. Dern. Derg.. 70 (1-2): 55-64.
  • Özçelik M (2002). Japon bıldırcını yumurtalarında bazı dış ve iç kalite özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 49: (67-72).
  • Şeker İ, Kul S, Bayraktar M, Yıldırım Ö (2005). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yumurta verimi ve bazı yumurta kalite özelliklerine yaşın etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 31 (1): 129-138.
  • Tarhyel R, Tanimomo BK, Hena SA (2012a). Organ weight: As Influenced by color. sex and weight group in Japanese quail. Scientific Journal of Animal Science 1(2): 46-49.
  • Toplu, HDO, Fidan ED, Nazlıgül A (2007). Japon Bıldırcınlarında Kuluçkalık Yumurta Ağırlığı ve Depolama Süresinin Kuluçka Özellikleri ve Civciv Çıkış Ağırlığı Üzerine Etkileri. Erciyes Üniv Vet Fak Derg 4(1): 11-16
  • Türkoğlu M, Arda M, Yetişir R, Sarıca M, Erensayın C (1997). Tavukçuluk bilimi (Yetiştirme ve Hastalıklar). Otak Form-Ofset, Samsun.
  • Türkmut L, Altan Ö, Oğuz İ, Yalçın S (1999). Japon bıldırcınlarında canlı ağırlık için yapılan seleksiyonun üreme performansı üzerine etkileri. Tr. J. of Veterinary and Sciences 23: 229-234. Uluocak AN, Efe E, Okan F, Nacar H (1995). Bıldırcın yumurtalarında bazı iç ve dış kalite özellikleri ile bunların yaşa göre değişimi. Tr. J. Of Veterinary and Animal Sciences. 19: 181-185.
  • Söğüt B, Sarı M (2009). Bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) anaç yaşının ve yumurtlama zamanının yumurta özellikleri üzerine etkisi: 2. Yumurta iç kalite özellikleri üzerine etkisi. YYU Veteriner Fakültesi Degisi. 20(2). 49-53.
  • Stadelman WJ (1986). The preservation of egg quality in shell eggs. In egg science and technology. Eds. Stadelman. W.J. and Cotteril. O.J. Avi Publishing Com. Inc. Westport. Connecticut.
  • Yılmaz A, Çağlayan T (2008). Farklı Tüy Rengine Sahip Japon Bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) Yumurta Ağırlığı. Şekil İndeksi ve Çıkım Ağırlığı ile Bu Özellikler Arası İlişkiler. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 22(1): 5-8.
  • Yörük MA, Laçin E, Hayırlı A, Yıldız A (2008). Humat ve Prebiyotiklerin farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen japon bıldırcınlarında verim özellikleri. yumurta kalitesi ve kan parametrelerine etkisi. YYÜ Vet. Fak. Derg. 19 (1): 15-22.
  • Yurtsever N (1984). Deneysel İstatistik Metotlar. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 623 s.

Japon Bıldırcınlarda Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Farklı Tüy Renginin Etkileri

Year 2014, Volume: 24 Issue: 3, 248 - 256, 30.09.2014
https://doi.org/10.29133/yyutbd.236279

Abstract

Bu araştırmada Japon bıldırcınlarında farklı tüy renginin yumurta kalite özelliklerine etkilerini belirleme amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan yumurta kalite özellikleri, şekil indeksi, ak indeksi, sarı indeksi, sarı ağırlığı, ak ağırlığı, ak yüksekliği, haugh birimi ve kabuk kalınlığı değişkenlerinden ibarettir. Denemede 4 farklı tüy rengine (beyaz, koyu kahverengi, sarı ve orijinal) sahip 247 adet bıldırcın kullanılmıştır. Çalışma 4 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonunda, tüy renkleri, şekil indeksi (P<0.05), ak indeksi, sarı indeks, sarı ağırlığı ve ak ağırlığı üzerinde önemli etkide bulunmuştur (P<0.01). Şekil indeksinde sarı ve orijinal renkli bıldırcınlar arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (P<0.05). Ak indeksinde beyaz-koyu kahverengi, beyaz-sarı, beyaz-orijinal, koyu kahverengi-orijinal ve sarı-orijinal renkler; sarı indeksinde beyaz-sarı, beyaz-orijinal, koyu kahverengi-sarı ve koyu kahverengi orijinal renkler; sarı ağırlığında beyaz-orijinal, koyu kahverengi-orijinal ve sarı-orijinal renkli bıldırcınlar arasındaki farklılık önemlidir (P<0.01). Ak ağırlığında beyaz-orijinal, koyu kahverengi-sarı, koyu kahverengi-orijinal ve sarı-orijinal renkli bıldırcınlar arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (P<0.01). Ak yüksekliği, haugh birimi ve kabuk kalınlığı değerlerinde tüy rengine göre önemli bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, orijinal tüy renginin yumurta kalite özelliklerine daha fazla etki yaptığı görülmektedir.

References

  • Altan Ö (1995). Kuluçkalık yumurta özelliklerinin kuluçka sonuçları ve civciv gelişimi üzerine etkileri. VI. Hayvancılık ve Besleme Sempozyumu. 22-24 Ekim 1995. Konya.
  • Altan Ö, Oğuz İ, Akbaş Y (1998). Japon Bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) Canlı Ağırlık Yönünde Yapılan Seleksiyonun ve Yaşın Yumurta Özelliklerine Etkileri. Tr. J. of Vet. and Animal Sci. 22: 467–473.
  • Altınel A, Güneş H, Kırmızıbayrak T, Çörekçi ŞG, Bilal T (1996). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yumurta kalitesi ve özellikleri üzerinde araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22(1): 203-213
  • Anonim (2008). Saray İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. http://forum.saraytarim.gov.tr /?part=forum(Erişim tarihi: 20.07.2014).
  • Ayaşan T, Okan F (1999). Japon Bıldırcınlarının Karma Yemlerine Katılan Kalsiyum ve Fosfor’un Yumurta Verim Özellikleri İle Yumurta Kabuk Kalitesine Olan Etkisi. Hayvansal Üretim 39-40: 98-104.
  • Aysan T, Çelik K, Uluocak, N, Doran F, Öztürkan O (1999). Farklı dozlardaki mycotoxinin (Afb1) Japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) performansları ile histopatolajik özelliklerine etkileri. VIV Poultry Yutav ’99. Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı. 3-4-5-6/06/1999. 222-2 İstanbul.
  • Cneg KM, Kimura M (1990). Poultry Breeding and Genetics Chapter 13. Mutations and Major Variants in Japanese Quail. R.D. Crawford ed. Elsevier, Amsterdam, 33-362.
  • Crawford RD (1990). Origin and history of poultry species. In poultry breeding and genetics. Crawford R.D (Ed.). Pp: 1-41. Elsevier. Amsterdam.
  • Çiftçi M, Şimşek UG, Azman MA, Çerçi İH, Tonbak F (2013). The Effects of Dietary Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Oil Supplementation on Performance. Carcass Traits and Some Blood Parameters of Japanese Quail Under Heat Stressed Condition. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 19(4): 595-599.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F (1993). İstatistik Metotları. Ankara Üniversitesi Yayınları:1291, ders kitabı:369. Ankara.
  • Ertürk MM, Çelik S (2004). Damızlık japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarında tavuk kesimhane artıkları ununun soya küspesi yerine kullanım olanakları. 2- Kuluçka ve yumurta kalite özelliklerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 17 (1): 67-74.
  • Fidan ED (2005). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) ışık kaynağının bazı verim özelliklerine etkisi ile bazı verim ve yumurta özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Zootekni ABD.
  • Kaplan O, Avcı M, Yertürk M (2006). Sıcaklık stresi altındaki bıldırcın karma yemlerine sodyum bikarbonat katkısının canlı ağırlık yumurta verimi ve kalitesi ile bazı kan parametreleri üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg.1 (1-2): 33-38
  • Karabayır A, Uzun O, Çakır G (2010). Yerleşim Sıklığının Kafeste Yetiştirilen Japon Bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) Bazı Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi. 19(B): 1-6.
  • Kaya E, Aktan, S (2011). Japon Bıldırcınlarında Sürü Yaşı ve Kuluçkalık Yumurta Depolama Süresi: 1. Koyu Ak Özellikleri Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2):30-38
  • Kayang B, Vigna B, Inove A, Murayam M, Miwa M, Monvoisin JL, Ito S, Minvielle F (2004). A first generation micro satellite linkage 35. 195-200.
  • Levene H (1960). Contributions to Probability and Statistics. Stanford University Press. CA., 278–292.
  • Mendeş M (2012). Uygulamalı Bilimler İçin İstatistik ve Araştırma Yöntemleri. Kriter Yayınevi. İstanbul. 644 s.
  • Minvielle F (1998). Genetic and breeding of Japanese quail for production around the world. Proceeding. 6th Asian pacific poultry congress Nagoya. Japan.
  • Narayan N, Agarwal SK, Singh BP, Singh DP, Majumdar S, Singh RV (1998). Development of specialized strains of meat and egg type quails in hot climate. 10th European Poultry Conference. June. 21-26. Jerusalem. Israel.
  • Nazlıgül A, Türkyılmaz K, Bardakçıoglu HE (2001). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) bazı verim ve yumurta kalite özellikleri üzerinde bir arastırma. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 25: 1007-1013.
  • Orhan H, Erensayın C, Erensayın C, Aktan S (2001). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) farklı yaş gruplarında yumurta kalite özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim. 42(1):44-49. Özçelik M, Enizir Z, Esen A (1999). Japon bıldırcınlarında yerleşim sıklığının ve yaşın yumurta özelliklerine etkisi. Vet. Hek. Dern. Derg.. 70 (1-2): 55-64.
  • Özçelik M (2002). Japon bıldırcını yumurtalarında bazı dış ve iç kalite özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 49: (67-72).
  • Şeker İ, Kul S, Bayraktar M, Yıldırım Ö (2005). Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yumurta verimi ve bazı yumurta kalite özelliklerine yaşın etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 31 (1): 129-138.
  • Tarhyel R, Tanimomo BK, Hena SA (2012a). Organ weight: As Influenced by color. sex and weight group in Japanese quail. Scientific Journal of Animal Science 1(2): 46-49.
  • Toplu, HDO, Fidan ED, Nazlıgül A (2007). Japon Bıldırcınlarında Kuluçkalık Yumurta Ağırlığı ve Depolama Süresinin Kuluçka Özellikleri ve Civciv Çıkış Ağırlığı Üzerine Etkileri. Erciyes Üniv Vet Fak Derg 4(1): 11-16
  • Türkoğlu M, Arda M, Yetişir R, Sarıca M, Erensayın C (1997). Tavukçuluk bilimi (Yetiştirme ve Hastalıklar). Otak Form-Ofset, Samsun.
  • Türkmut L, Altan Ö, Oğuz İ, Yalçın S (1999). Japon bıldırcınlarında canlı ağırlık için yapılan seleksiyonun üreme performansı üzerine etkileri. Tr. J. of Veterinary and Sciences 23: 229-234. Uluocak AN, Efe E, Okan F, Nacar H (1995). Bıldırcın yumurtalarında bazı iç ve dış kalite özellikleri ile bunların yaşa göre değişimi. Tr. J. Of Veterinary and Animal Sciences. 19: 181-185.
  • Söğüt B, Sarı M (2009). Bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) anaç yaşının ve yumurtlama zamanının yumurta özellikleri üzerine etkisi: 2. Yumurta iç kalite özellikleri üzerine etkisi. YYU Veteriner Fakültesi Degisi. 20(2). 49-53.
  • Stadelman WJ (1986). The preservation of egg quality in shell eggs. In egg science and technology. Eds. Stadelman. W.J. and Cotteril. O.J. Avi Publishing Com. Inc. Westport. Connecticut.
  • Yılmaz A, Çağlayan T (2008). Farklı Tüy Rengine Sahip Japon Bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) Yumurta Ağırlığı. Şekil İndeksi ve Çıkım Ağırlığı ile Bu Özellikler Arası İlişkiler. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 22(1): 5-8.
  • Yörük MA, Laçin E, Hayırlı A, Yıldız A (2008). Humat ve Prebiyotiklerin farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen japon bıldırcınlarında verim özellikleri. yumurta kalitesi ve kan parametrelerine etkisi. YYÜ Vet. Fak. Derg. 19 (1): 15-22.
  • Yurtsever N (1984). Deneysel İstatistik Metotlar. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 623 s.
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şenol Çelik

Hakan İnci

Bünyamin Söğüt This is me

Turgay Şengül

Adil Kayaokay This is me

Publication Date September 30, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 24 Issue: 3

Cite

APA Çelik, Ş., İnci, H., Söğüt, B., Şengül, T., et al. (2014). Japon Bıldırcınlarda Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Farklı Tüy Renginin Etkileri. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 24(3), 248-256. https://doi.org/10.29133/yyutbd.236279
Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.