BibTex RIS Kaynak Göster

A STUDY ON VEGETATİVE PROPAGATION OF SOME TEA CLONE GROWN iN RiZE (TURKEY)

Yıl 1991, Cilt: 1 Sayı: 3, 67 - 88, 07.06.2016

Öz

This study was carried out in greenhause and low plastic tunnels of The Tea Research lnstute of Rize in 1987. in the study Camelia sinensis was propagated by grafting and cutting. Grafted cuttings was placed into low plastic tunnel and also cuttings was placed into low plastic tunnels and greenhouses.

in this studies Tuğlalı-10 and Pazar-20 tea clones were used as rootstock and Derepazarı-7 and Fener-3 tea clones as scion. in cutting propagation splice grafting technique.

The result of this study could be summarized as fallows;

in low plastic tunnel, the highest grafting succees was 38 % at Fener-3/Tuğlalı-10 cambination in December.

The highest shoot growth of grafted plant also were obtained from Fener-3/Tuğlalı-10 combination in December.

The cuttings propagation in low plastic tunnel the highest root­ ing was 92.5 % at 2 th type cutting of Fener-3 tea clone in November.

in low plastic  tunnels, the highest shoot growth was 9.52 cm and was obtained from  6 th type cuttings of Derepazarı- 7 in December.

in the greenhouse studies, the highest rooting ratio was 60.O %

at 2 th type cuttings of Fener-3 tea  clone in December.

 

And  the highest shoot growth was 1O.22 cm at 1 th cutting of Derepazarı- 7 tea clone in November.

As a result of this experiment, wouding have increased rooting.

AY KOLONLARININ AŞI VE ÇELİKLE ÇOGALTILMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

Yıl 1991, Cilt: 1 Sayı: 3, 67 - 88, 07.06.2016

Öz

Bu araştırma 1987 yılında Rize Çay Enstitüsü deneme seraları ile a l ç a k pl ast ik t ü n eller in d e y ü rü t ü l m ü ştü r . Aşi ile çoğa lt m a çalışmalarında alçak tüneller, çelikle çoğalkma çalışmalarında ise hem a l ça k t ü n eller h em d e cam seral a r, koru y u cu or t am ol ar ak kullanılmıştır.

 

Aşı ile çoğaltma çalışmalarında anaç olarak Tuğlalı-10 ve Pazar- 20 çay kolonlarının yıllık sürgünlerinden hazırlanan çelikler; kalem olarak Fener-3 ve  Derepazarı-7  çay  klonlarının  yıllık  sürgünleri ku llan ılmıştır. Çelik le çoğalt ma çalışmalarında, sera ve alçak tünellerde farklı çelik tipleri kullanılmıştır. Aşılama medodu olarak, dilciksiz aşı metodu uygulanmıştır.

 

Alçak tünellerdeki aşı çalışmalarında en yüksek aşı tutma oranı, Aralık dönemi aşılarının Fener-3 Tuğlalı-10 kombinasyonundan (% 38.75) elde edilmiştir. Bu tünellerde en yüksek köklenmeyi ise, Kasım dönemi çeliklerinden Fener-3 klonuna ait olan ilnolu çelik tipi (% 92.5) göstermiştir.

Alçak tüneller-de en yüksek sürgün boyu gelişimi, Aralık dönemi çeliklerinin Derepazarı-7 klonuna ait olan Vı nolu çelik tipinden (9.52 cm) elde edilirken; serada ise Kasım dönemi çeliklerinden Derepazarı­

. 7 klonuna  ait olan 1nolu çelik tipinde en yüksek  sürgün gelişimi (10.22 cm) elde edilmiştir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

S. Şen Bu kişi benim

Sezgin Uzun Bu kişi benim

Yakup Özkan Bu kişi benim

Hamit Vanlı Bu kişi benim

Turhan Tutgaç Bu kişi benim

Turgay Turna Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Şen, S., Uzun, S., Özkan, Y., Vanlı, H., vd. (2016). AY KOLONLARININ AŞI VE ÇELİKLE ÇOGALTILMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 1(3), 67-88.

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.