This study was perfornıed to investigate the existence of Bacillııs cereus in some foods (sweets, packed soups, packed powder ice crearn, pulse and cereals,) sold in Van. In this study totally 270 sarnples were used as ınaterials. The results of microbiological analyses; Bacillııs cereııs was isolated and identifıed from 8.5% of sarnples. [Jacillus cereııs count was l.Ox102-
2.3x!04 cfu/g in pudding , 4.0x l02-1.6xl03 cfu/g in rice rrıilk, 2.0x !02-6.0xl03 cfu/g in crearn pastry , l.Oxl02 cfu/g in highland soup , l.Ox!02-5.0xl03 cfu/g in chickpea, l.Oxl02-3.2xl02 cfu/g in red lentil, 3.8xl03-2.5xl04 cfu/g in boiled and pounded wheat and 2.0x l02-
3.6xl03 cfu/g in·corn. In conclusion the rate of the contarnination witlı Bacillııs cereus 14% of sweets, 1.1% of packed soups, 18.7% of pulse and cereals. Ba cillııs cereııs was isolated none of the packed powder ice crearn sanıplesBu çalışmada Van piyasasında tüketime sunulan bazı gıda maddelerinde (tatlı çeşitleri, paket çorba, paket toz dondurma ,
tahıl .ve baklagiller) Ba cillus cereus'un varlığı araştınldı. Çalışmada toplam 270 örnek materyal olarak kullanıldı. Mikrobiyolojik analizler sonucunda örneklerin %8.S'dan Bacillus cereus izole ve identifıye edildi . Bacillııs cereus sayısı pudingte l.Ox l02-2.3xl04
kob/g, sütlaçta 4.0xl02-1.6xl03 kob/g, yaş pastada 2.0xl02-6.0x103 kob/g, yayla çorbasında l.Ox l02 kob/g , nohutta l.Ox l02-5.0xl03 kob/g, kırnuzı mercimekte l.Ox102-3.2xl02 kob/g, bulgurda 3.8xl03-2.5xl04 kob/g ve mısırd a 2.0xl02-3.6xl03 kob/g değerleri arasında
saptandı.
Sonuç olarak, Bacillus cereus ile kontarninasyon oranı tatlı çeşitlerinde %14, paket çorbalarda %1. 1, talul ve baklagill erde %18.7 olarak belirlendi . İncelenen paket 'toz dondurma örneklerinin hiçbirinden Bacillııs cereııs izole edilemedi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.