BibTex RIS Kaynak Göster

The Existence of Bacillus cereus in Some Foods Sold in Van

Yıl 1999, Cilt: 9 Sayı: 1, 1 - 4, 07.06.2016

Öz

This study was perfornıed  to investigate the existence of Bacillııs cereus in some foods (sweets, packed soups, packed powder ice crearn, pulse and cereals,) sold in Van. In this study totally 270 sarnples were used as ınaterials. The results of microbiological  analyses; Bacillııs  cereııs   was isolated and identifıed from 8.5% of sarnples. [Jacillus cereııs   count was l.Ox102-

2.3x!04 cfu/g in pudding , 4.0x l02-1.6xl03 cfu/g in rice rrıilk, 2.0x !02-6.0xl03 cfu/g in crearn pastry , l.Oxl02  cfu/g in highland soup , l.Ox!02-5.0xl03 cfu/g in chickpea, l.Oxl02-3.2xl02 cfu/g in red lentil, 3.8xl03-2.5xl04 cfu/g in boiled and pounded wheat and 2.0x l02-

3.6xl03 cfu/g  in·corn. In conclusion  the rate of the contarnination  witlı Bacillııs  cereus   14% of sweets, 1.1% of packed  soups,  18.7% of pulse and cereals. Ba cillııs cereııs   was isolated   none of the packed powder  ice crearn sanıples

Van' da Tüketime Sunulan Bazı Gıda Maddelerinde Bacillus cereus'un Varlığı

Yıl 1999, Cilt: 9 Sayı: 1, 1 - 4, 07.06.2016

Öz

Bu çalışmada Van piyasasında  tüketime sunulan bazı gıda maddelerinde (tatlı çeşitleri, paket çorba, paket toz dondurma ,

tahıl .ve  baklagiller)  Ba cillus  cereus'un  varlığı   araştınldı.   Çalışmada   toplam  270  örnek  materyal  olarak  kullanıldı.   Mikrobiyolojik analizler  sonucunda  örneklerin  %8.S'dan Bacillus   cereus  izole  ve  identifıye  edildi . Bacillııs  cereus    sayısı  pudingte   l.Ox l02-2.3xl04

kob/g, sütlaçta 4.0xl02-1.6xl03  kob/g, yaş pastada 2.0xl02-6.0x103  kob/g, yayla çorbasında  l.Ox l02  kob/g , nohutta  l.Ox l02-5.0xl03 kob/g, kırnuzı mercimekte l.Ox102-3.2xl02 kob/g, bulgurda 3.8xl03-2.5xl04 kob/g ve mısırd a 2.0xl02-3.6xl03 kob/g değerleri arasında

saptandı.

Sonuç olarak, Bacillus cereus ile kontarninasyon oranı tatlı çeşitlerinde %14, paket çorbalarda %1. 1, talul ve baklagill erde %18.7 olarak belirlendi . İncelenen paket 'toz dondurma örneklerinin hiçbirinden Bacillııs cereııs izole edilemedi.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sema Ağaoğlu Bu kişi benim

Kamil Ekici Bu kişi benim

Süleyman Alemdar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ağaoğlu, S., Ekici, K., & Alemdar, S. (2016). Van’ da Tüketime Sunulan Bazı Gıda Maddelerinde Bacillus cereus’un Varlığı. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 9(1), 1-4.

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.