This study was carried out to determine the numerical and functional responses and also the duration of resistance to hungry of Scymnus apetzi (Mulsant) (Coleoptera : Coccinellidae) feeding on Hyalopterus pruni (Homoptera: Aplı.ididae) which is harmful on peach and plum trees in Van province, Türkiye .
Ali experiments has been conducted in chamber conditions having 25±1 °C temperature , %60 ±10 relative hunı.idity and 16 hours lighting period .
The total consuıned prey numbers during ali larva! and adult stages of S. apetzi increased by the depending on prey density although
there was not found any difference statistically between groups wlı.ich is given 80 and 160 prey daily. The lowest consumed prey munber has been in 60.5 preys groups which is given 10 individu als daily and the highest one in 274 prey groups which is given 80 individuals daily. The daily and total nUlllber oflaying eggs of S. apetzi who feed on fıve different prey nuınbers ( 10, 20, 40, 80, 160 prey) increased by depending on increasing prey nlill1ber. Females of S. apetzi feeding on H.pnmi )aid eggs totaly 260 at the lowest prey nUlllber (10 individuals daily) and also 569.6 at the highest prey nUlllbers (160 individuals daily). So it is concluded that H. pruni is a suitable food for S. apetzi and also may be used in biological control studies against to this aphid species in future.
Bu araştırma avcı böcek Scymnus apetzi (Mulsant) (Coleoptera : Coccinellidae)'nin Van ilinde erik ve şeftali ağaçlarında zararlı Hyaloptenıs pnıni (Homoptera: Aphididae) üzerindeki işlevsel ve sayısal tepkileri ile açlığa dayaıuna sürelerinin saptanma sı amacıyla yapılmıştır .
Çalışma 25±1 °C sıcaklık, %60 ±10 orantılı nem ve 16 saat aydınlatmalı iklim dolaplarında yapılmıştır. S. apetzi 'ıı.in larva dönemlerinde toplam tükettikleri besin miktarı av sayısına bağlı olarak artış göstermiş fakat 80 ve 160 besin verilen gruplar arasında istatistiki olarak fark göıülınemiştir . Toplam larva dönemlerinde en az besin tüketimi 60.5 .adet ile 1O besin verilenlerde ve en yüksek besin tüketinu ise 274 adet besin tüketen 80 besin verilen grupta olınuştur. Ergin erkek ve dişi bireylerde ise artan av sayısına paralel olarak (10, 20, 40, 80, 160 av) tüketilen besin miktarlarının da arttığı ve aralarında doğrusal bir ilişkinin olduğu göıülmüştür . Farklı sayıda av ile beslenen dişilerin günlük ve toplam bıraktıkları yumurta sayıları, verilen av sayısına paralel olarak doğrusal bir artış göstermiş, en düşük av sayısında (10 av) toplan1260 adet ve en fazla av sayısında ise (160 av) 569.6 adet yrmmrta bırakmıştır . En düşük av sayısında bile dişilerin toplam 260 yumurta bırakması H. pnıni 'nin S. apetzi için uygun bir konukçu olduğu ve bu yaprakbiti tüıüne karşı yapılacak olan biyolojik mücadele çalışmalarında ümitvar bir avcı olduğu sonucuna varılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.