The aim of the investigation was to determine f attening performance, feed converion and carcass characteristics of Bronz turkeys reared at confinement and range in the grawing period (8+
16 wk ) . in addition , effect of sex was considered in this research. Totally 96 turkey poults were allocated to two groups at the beginning of growing period. The first group was fed with grower diet at poultry hause and the second group was fed with grower diet at poultry house besides 8 hour grazing periods. Af ter growing
period bot h groups were fed with finisher diet for 8 weeks.
The live weights at 16 and 24 weeks ·of age, daily gain du ring growing and finishing periods and dressing percentage of con finement reared Bronz poults were 3308 g , 6052 g, 38 g, 49 g and
73 % respectively . On ra nge reared Bronz poults in the growing pe riod the same traits were 3732 g , 6160 g, 45 g , 43 g and 73 %respeetively . Th e poults reared in conf inement consumed 5932 g more feed t han the poults on range during growing period . The feed efficiency of poults reared in conf inement and on ra nge was found 6 .9 an d 5. 6 respecti vely .
In general from the standpoint of carcass char acteristics ,
the diff erences between turkeys reared at conf inement and range in the growing per iod were not statistically signif icant ( p;>O .05 ) . But , the percentage of wing in the poults reared on range was signifi cantly ( p-.:...0 .Ol ) lower than the poults reared in conf inement.
Males grew f aster than females. The percentage of leg in the carcass weight was higher .
These results indicate that the ra nge rearing of poults is more economical.
Araştırmanın amacı büyütme döneminde ( 8-16 haf. ) açık ve k apalıda yetiştirilen Bronz ırkı hindilerin gelişme , yem t üketimi ve k ark as özelliklerini saptamak tır . Ayrıca ar aştırmada cinsiyet etkisi de değerlendirilmiştir.
Toplam 96 hindi palazı bü yütme dönemi başla ngıcında iki gruba ayrılmıştır . Birinci grup k apalı barınak ta bü yütme yemiyle beslenmiştir . İkinci gruba 8 saatlik otlatma periyodu yanında bü yütme yemi verilmiştir . Bü y üme dönemi sonr ası iki grup 8 haf ta bo yunca bitirme yemi ile beslenmişlerdir .
Kapalıda yetiştirilen palazların 16 ve 24 haf talık yaşlarda canlı ağırlıklar , büyütme ve bitirme dönemlerinde günlük canlı ağırlık artışları ile k ark as randımanı sırasıyla 3308 g , 6052 g,
38 g, 49 g ve % 73 ' dür . Bü yütme döneminde açık ta yetiştirilen pa
lazlarda aynı özellikler sırasıyla 3732 g, 6160 ·g, 45 g , 43 g ve %
73 ' dür. Kapalıda yetiştirilen hindi palazları açık ta yetiştirilen
hindi palazla rından 5932 g daha fazla yem tüketmişlerdir . Kapalıda ve açıkta yetiştirilen hindi palazlarının yemden yararlanma katsa yıları 6 .9 ve 5. 6 olar ak bulunm uştur .
Kark as özellikleri bakımından büy ütme döneminde kapalıda ve açıkta yetiştirilenler ar ası f ar klar çoğunlukla istatistiki olarak önemsizdir ( p.> O .05 ). Ancak açıkta yetiştirilenlerin k an at oranları k apalıda yetiştirilenlerden önemli ölçüde ( p<_O .05 ) düşük tür .
Er keklerde gelişme dişilerden daha hızlı ve erkeklerin k ar k asta but oranları daha yüksek tir .
Bu sonuçlar açıkta yetiştirmenin daha ekonomik olduğun u göstermek tedir .
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.