BibTex RIS Kaynak Göster

Fabrication and Evaluation of a Metering Device for a Sugarcane Billet Planter

Yıl 2015, Cilt: 25 Sayı: 1, 1 - 12, 31.01.2015
https://doi.org/10.29133/yyutbd.236386

Öz

Metering device is the most important part of any planter that is responsible for precise counting and uniform distributing the seeds or billets over ground surface. In this research a new metering unit was designed and fabricated for sugarcane billet planter. The prototype is mainly consisted of an endless chain conveyor with some holding cupboard for conveying the billets to the surface of the planting furrows. An effective and efficient design of this chain conveyor system enables it the precise timing for the billet to be planted with desirable overlap. As result, a more uniform crop coverage can be achieved after sprouting. Using a laboratory test rig, the effects of planting speed, cane variety and angle of chain structure on filling percentage of the cupboards, overlapping and under overlapping of the planted billets were evaluated. A factorial experiment in a completely randomized design was used for the tests. According to the results, the best performance of the design metering unit is found to be at planting speed of 3.5 km h-1 and 20º angle for conveyor chain.

Şeker Kamışı Çelik Dikim Aleti İçin Ölçüm Cihazı İmalatı ve Değerlendirilmesi

Yıl 2015, Cilt: 25 Sayı: 1, 1 - 12, 31.01.2015
https://doi.org/10.29133/yyutbd.236386

Öz

Ölçüm cihazı, toprak yüzeyinde tohumların veya çeliklerin kesin sayım ve bir örnek dağıtımından sorumlu olan herhangi bir ekici-dikicinin en önemli parçasıdır. Bu araştırmada yeni bir ölçüm ünitesi, şeker kamışı çelik dikim aleti için tasarlanmış ve imal edilmiştir. Prototip, esas dikim karıkları yüzeyine çelik taşınması için bazı tutma dolabı ile sonsuz bir zincir konveyörden oluşmaktadır. Bu zincirli konveyör sisteminin etkili ve verimli bir tasarımı, çubukların istenen bir örtüşme ve kesin zamanlama ile dikilmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak, filizlenmeden sonra daha muntazam bir ürün kaplanmasının elde edilebilmektedir. Bir laboratuar test teçhizatı kullanarak, dikim hızı, şeker kamışı değişim ve dolapları yüzdesini doldurmasında zincir yapısının açısı, örtüşme ve dikili çelik altında örtüşme etkileri değerlendirilmiştir. Testler için tamamen tesadüfî faktöriyel deneme deseni kullanılmıştır. Sonuçlara göre, tasarım ölçüm ünitesinin en iyi performansına, konveyör zinciri için 20º açı ve 3.5 km/h dikim hızı olduğu durumdadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Moslem Namjoo Bu kişi benim

Jalil Razavı Bu kişi benim

Ali Khani Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Namjoo, M., Razavı, J., & Khani, A. (2015). Fabrication and Evaluation of a Metering Device for a Sugarcane Billet Planter. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 25(1), 1-12. https://doi.org/10.29133/yyutbd.236386

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.