Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Feed Using and Feeding Practices in Beef Cattle Farms in Diyarbakir Province

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 4, 495 - 499, 31.12.2016
https://doi.org/10.29133/yyutbd.282733

Öz

This research was carried
out in order to determine feding – managing practises, feed kinds and their
qualities at the beef cattle breeding farms in Diyarbakır province. In the
study,  total 60 beef cattle farms were
visited in Bağlar, Sur and Yenişehir towns of Diyarbakır. A survey was applied
in each farm by face to face interview with the farms ownerships and feed
samples were collected in order to get nutrition analysis in the animal
nutrition laboratory. According to survey results; bought concentrated feed and
roughage leves were determined as 91 % and 88 % respectively in the farms. Used
roughage sources were determined as wheat straw, corn silage, and dryed hay as
follows: 90 %, 6 % and 4 % respectively. Additionally, most of the farms were
used some mixtures of beef cattle concentrate feed and grounded barley as 88 %.
At the end of the study, roughage sources that used at the farms in Diyarbakır
province were found poor quality and feeding practises were found insufficient
to meeting of the nutrient requirements of the beef cattles. 

Kaynakça

  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis 15th ed., Association of Official Agricultural Chemists, Washington, D.C, USA. 49 p.

Diyarbakır İli Sığır Besiciliği İşletmelerindeki Yem Kullanımı ve Besleme Uygulamaları

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 4, 495 - 499, 31.12.2016
https://doi.org/10.29133/yyutbd.282733

Öz

Bu araştırma;
Diyarbakır ili merkez ilçelerinde faaliyet gösteren sığır besiciliği
işletmelerindeki hayvan besleme uygulamaları ve kullanılan yem kaynaklarının
çeşitleri ile kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada;
Diyarbakır ili merkez Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde sığır besiciliği
yapan 60 adet işletme ziyaret edilerek, işletme sahipleriyle yüz yüze
görüşmeler gerçekleştirilmiş, işletmelerde kullanılan yem kaynaklarından
örnekler alınarak laboratuvarda besin madde analizleri gerçekleştirilmiştir.
Yöneltilen anket sorularına işletme sahiplerinin vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda işletmelerin
% 91’inin karma yemi ve % 88’inin de kaba yemi dışarıdan satın almak yoluyla
temin ettikleri saptanmıştır. İşletmelerde kaba yem kaynağı olarak % 90 buğday
samanı, % 6 mısır silajı ve % 4 kuru ot kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca
işletmelerin % 88’inin karma yem olarak satın alınan besi yemi ve arpa
kırmasını belirli oranlarda karıştırarak kullandıkları tespit edilmiştir.
Araştırma sonunda Diyarbakır ili merkez ilçelerinde bulunan sığır besiciliği
işletmelerinde kullanılan kaba yem kaynaklarının büyük ölçüde kalitesiz olduğu
ve uygulanan pratik rasyon uygulamalarının hayvanların besin madde
gereksinimlerini karşılamaktan çok uzak olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis 15th ed., Association of Official Agricultural Chemists, Washington, D.C, USA. 49 p.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muzaffer Denli Bu kişi benim

Ramazan Demirel

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Kabul Tarihi 12 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Denli, M., & Demirel, R. (2016). Feed Using and Feeding Practices in Beef Cattle Farms in Diyarbakir Province. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 26(4), 495-499. https://doi.org/10.29133/yyutbd.282733

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.