In this study, the effects
of roll speed and roll gap on wheat
size reduction process were studied; the physical properties of wheat kernels
were also determined for the initial moisture content. Selected roll
speed levels were 500 and 525 rpm, while roll gap levels at the nip point were 0.6, 0.7, and 0.8 mm. Size reduction experiments were carried out
for Soft White Winter (SWW) wheat. The
geometric mean diameter, thickness dimension, thousand kernel mass, bulk
density, and NIR hardness index of wheat kernels at the 13.07% d.b. of moisture
content were 3.88 mm, 2.81 mm, 43.03 g, 816.20 kg m-3, and 40, respectively. Protein content of
wheat kernels was also determined as 9.0% d.b. On the other hand particle
size distribution was not generally affected by roll speed statistically, while
it was statistically affected by roll gap (p<0.01).
First break rolls Physical properties Size reduction process Wheat
Bu çalışmada, vals hızının ve
vals aralığının buğday boyut küçültme işlemi üzerindeki etkileri çalışılmış; ayrıca buğdayın
mevcut nem içeriği için bazı fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Deneyler için,
vals hızları sırasıyla 500 ve 525 dev dak-1 ve vals aralıkları 0.6, 0.7 ve 0.8 mm olarak seçilmiştir. Çalışmada
materyal olarak Yumuşak Beyaz Kışlık buğday kullanılmıştır. Mevcut nem
içeriğinde, buğday çeşidinin geometrik ortalama çap, kalınlık boyutu, bin tane ağırlığı,
hacim ağırlığı ve NIR sertlik indeksi değerleri sırasıyla 3.88 mm, 2.81 mm, 43.03 g, 816.20 kg m-3, and 40 olarak saptanmıştır. Söz konusu bu
buğday çeşidinin protein içeriği %9.0 k.b. olarak belirlenmiştir. Öte yandan
partikül boyut dağılımı, genelde, vals hızından istatistiksel olarak
etkilenmezken, vals aralığından istatisksel olarak etkilenmiştir.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 28 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.