Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Pesticide Residue Amounts in Fresh Grapes, Raisins and Pickled Grape Leaves Sold in Van Province

Yıl 2017, Cilt: 27 Sayı: 3, 436 - 446, 29.09.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.318144

Öz

Pesticides, although with many scientific studies have demonstrated that their damages to the environment and human health all over the world and in our country every day, are being more widespread plant protection products. The residues found in agricultural products bearing great importance in domestic and foreign trade can cause refusal of the products from border from time to time in the acceptance of our export products when they are detected in the range above the acceptable ratios. The present study tried to put the current situation and intended to determine in the amount of pesticide residues found in the samples of fresh grape, raisin, and brined vine leaves that are sold in the Van region and came from different regions, basically accepted as a grape producer in the country, such as Manisa, Kilis, Adıyaman- Besni, Siirt, Tokat, Balıkesir, Adana or Mersin, and even cross-border trade. Internationally recognized AOAC 2007.01 method was used in the pesticide analysis and 250 different pesticides were screened for each sample. In all 16 studied samples, 30 different pesticide residues were detected although the amounts and the resulting active substances of them were different, and it was also detected that some forbidden pesticides were used. Results were evaluated based on damage and allowed range given in Turkish Food Codex and the specified EU MRLs (Maximum Residue Limit) standards. 10 different pesticides were identified in the raisin, but there was no national or international standard range available, so the results could not be considered in the context of comparative damage threshold. A series

437

observations and analysis was made in the brined vine leaves either home-made or the branded or unbranded commercial ones, and out of a commercial sample no pesticide residue was detected in the samples. Because there was no determined limit for the brined vine leaves, the comparisons were made on fresh vine standards, and 5 different pesticides were identified and found to be over the allowable range except one. It is thought that this study will be a reference for more specific studies that are planned to be implemented for some pesticide use in certain regions. Furthermore, this study is the first study conducted on the subject in the region. In the study the different grape products used and implementation and advice on what to do about pesticide residues were revealed.

Kaynakça

  • Anonim, 2012a. Asma Yaprağında Kalıntı ve Kodeks Değerlerinin Belirlenmesine Dair Rapor. Bağ Danışma Kurulu. Rapor No 2 Toplantı tarihi:28.3.2012.
  • Anonim, 2012b. http://www.haberturk.com/saglik/haber/728457-en-tehlikeli-sebze-meyve-turkiyede-mi-uretiliyor
  • Anonim, 2014. Türk Gıda Kodeksi, Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Yönetmeliği. Resmi Gazete 29099-24 Ağustos 2014.
  • Akyıldız, A., Ağçam, E., Gürkan, S., Çetinkaya, B., Karaca, E., Benli, H., 2014. Effects of Rinsing on Residue Level of Chlorpyrifos Ethyl, Acetamiprid and Penconazole in Grapes. Journal of Agricultural Sciences 20: 112-119.
  • Cabras, P., Conte, E., 2001. Pesticide residues in grapes and wine in Italy. Food Additives and Contaminants,18(10): 880-885.
  • Cangi, R., Yanar, Y., Yağcı, A., Topçu, N., Sucu, S., Dülgeroğlu, Y., 2014. Narince Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Farklı Fungusit Uygulamaları ve Salamura Yöntemlerine Bağlı Olarak Fungusit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JAFAG 31(2):23-30.
  • Çiftçioğlu, G., İssa, G.,2006. Çevre ve Gıdalardaki Pestisit Kalıntılarının Halk Sağlığına Etkisi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 32 (3),91-96.
  • Ersoy N., Tatlı, Ö., Özcan, Ş., Evgil, E., Coşkun, L., Erdoğan, E., Keskin, G., 2011. Üzüm ve Çilekte Pestisit Kalıntılarının Lc-Ms/Ms Ve Gc-Ms’Le Belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25:70-80.
  • Güler, Ç., Çobanoğlu, Z., 1994. Çevresel Etkenlere Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Hastalıklar. T, C Sağlık Bakanlığı, Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi, No:6. Ankara.
  • Özata, K., 2012. Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim dalı Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.Tokat. Özdemir, S., 2008. Türkiye’nin Avrupa Birliği Ülkelerine Yaş Meyve-Sebze İhracatı ve Avrupa Birliği Çevre Politikalarından Kaynaklanan Teknik Engeller. Basılmamış Yüksek lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana.
  • Tatlı Ö., 2006. Ege Bölgesine Özgü Bazı Yaş Meyve, Sebze Ve Kurutulmuş Gıda Ürünlerinde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 120s.
  • Topuz E., 2005. Tarımsal Zararlılarla Mücadelede Kimyasal Pestisitlere Alternatif Bazı. Yöntemler, Derim, 22(2): 53-59.

Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 27 Sayı: 3, 436 - 446, 29.09.2017
https://doi.org/10.29133/yyutbd.318144

Öz

Pestisitler, insan ve çevre sağlığına olan zararları birçok bilimsel çalışma ile ortaya konulmuş olmasına rağmen, tüm dünyada ve ülkemizde, gün geçtikçe daha fazla yaygınlaşmakta olan bitki koruma ürünleridir. Bitki koruma ürünlerinin prosedüre uygun olmayan miktar ve zamanlarda kullanımı ekolojik dengede ve tarım ürünlerimizde pek çok sıkıntıya yol açmaktadır. Beslenmeden, tekstil ürünlerine kadar birçok alanda insan yaşamının vazgeçilmezi olan bitkisel ürünler aynı zamanda iç ve dış ticarette de büyük önem taşımaktadır. Ancak yetiştirme ya da depolama aşamalarında kullanılan pestisit miktarlarının kabul edilebilir aralığın üstünde olduğunun belirlendiği durumlarda, ihracata yönelik üretilmiş ürünler kabul görmeyerek, sınırdan geri dönmesine neden olabilmektedir. Bu çalışma ile Van yöresinde satılıyor olmakla beraber, temelde ülkemizin üzüm üreticisi olarak kabul edilen, Manisa, Kilis, Adıyaman- Besni, Siirt, Tokat, Balıkesir, Adana, Mersin gibi farklı yörelerinden gelmiş olan hatta sınır ticareti yaptığımız, ülkelerden ithal ettiğimiz yaş ve kuru üzümler ile salamura asma yapraklarına ait örneklerde bulunan pestisit kalıntı miktarlarının, ürünün tüketiciye ulaştığı dönemlerde belirlenmesi amaçlanmış ve mevcut durum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Pestisit analizlerinde, uluslararası geçerliliği bulunan AOAC 2007.01 metodu kullanılmış ve her bir örnek için 250 farklı pestisitin taraması gerçekleştirilmiştir. Sofralık üzümlerde ele alınmış olan 16 örneğin tamamında, 30 farklı pestisite ait kalıntı tespit edilmiş, hatta yasak olmasına rağmen kullanılmış pestisitlerin bulunduğu görülmüştür. Kurutulmuş üzümlerde ise 10 farklı pestisit belirlenmiş, fakat bu konuda ulusal ya da uluslararası bir standart aralık değerine ulaşılamadığından, sonuçlar zarar eşik değerleri bağlamında mukayeseli olarak değerlendirilememiştir. Salamura asma yapraklarında, şahsi tüketim için yapılmış olan salamuraların yanı sıra, ticari olarak markalı ya da markasız satışı yapılan salamura yapraklarında da bir dizi analiz ve gözlemler yapılmış, sonuç olarak ticari bir marka olarak marketlerde satışı yapılmakta olan bir örnek dışında, pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 2012a. Asma Yaprağında Kalıntı ve Kodeks Değerlerinin Belirlenmesine Dair Rapor. Bağ Danışma Kurulu. Rapor No 2 Toplantı tarihi:28.3.2012.
  • Anonim, 2012b. http://www.haberturk.com/saglik/haber/728457-en-tehlikeli-sebze-meyve-turkiyede-mi-uretiliyor
  • Anonim, 2014. Türk Gıda Kodeksi, Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Yönetmeliği. Resmi Gazete 29099-24 Ağustos 2014.
  • Akyıldız, A., Ağçam, E., Gürkan, S., Çetinkaya, B., Karaca, E., Benli, H., 2014. Effects of Rinsing on Residue Level of Chlorpyrifos Ethyl, Acetamiprid and Penconazole in Grapes. Journal of Agricultural Sciences 20: 112-119.
  • Cabras, P., Conte, E., 2001. Pesticide residues in grapes and wine in Italy. Food Additives and Contaminants,18(10): 880-885.
  • Cangi, R., Yanar, Y., Yağcı, A., Topçu, N., Sucu, S., Dülgeroğlu, Y., 2014. Narince Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Farklı Fungusit Uygulamaları ve Salamura Yöntemlerine Bağlı Olarak Fungusit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JAFAG 31(2):23-30.
  • Çiftçioğlu, G., İssa, G.,2006. Çevre ve Gıdalardaki Pestisit Kalıntılarının Halk Sağlığına Etkisi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 32 (3),91-96.
  • Ersoy N., Tatlı, Ö., Özcan, Ş., Evgil, E., Coşkun, L., Erdoğan, E., Keskin, G., 2011. Üzüm ve Çilekte Pestisit Kalıntılarının Lc-Ms/Ms Ve Gc-Ms’Le Belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25:70-80.
  • Güler, Ç., Çobanoğlu, Z., 1994. Çevresel Etkenlere Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Hastalıklar. T, C Sağlık Bakanlığı, Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi, No:6. Ankara.
  • Özata, K., 2012. Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim dalı Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.Tokat. Özdemir, S., 2008. Türkiye’nin Avrupa Birliği Ülkelerine Yaş Meyve-Sebze İhracatı ve Avrupa Birliği Çevre Politikalarından Kaynaklanan Teknik Engeller. Basılmamış Yüksek lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana.
  • Tatlı Ö., 2006. Ege Bölgesine Özgü Bazı Yaş Meyve, Sebze Ve Kurutulmuş Gıda Ürünlerinde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 120s.
  • Topuz E., 2005. Tarımsal Zararlılarla Mücadelede Kimyasal Pestisitlere Alternatif Bazı. Yöntemler, Derim, 22(2): 53-59.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ruhan Gazioğlu Şensoy

Leyla Ersayar Bu kişi benim

Adnan Doğan

Yayımlanma Tarihi 29 Eylül 2017
Kabul Tarihi 18 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gazioğlu Şensoy, R., Ersayar, L., & Doğan, A. (2017). Determination of Pesticide Residue Amounts in Fresh Grapes, Raisins and Pickled Grape Leaves Sold in Van Province. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 27(3), 436-446. https://doi.org/10.29133/yyutbd.318144
Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.