Serada yetiştiriciliğindeki
en önemli problemlerin başında yüksek sıcaklığın olumsuz etkisi gelmektedir.
Sera fasulye yetiştiriciliğinde yüksek sıcaklık verimi ve kaliteyi olumsuz
etkileyen stres faktörlerinin başında gelmektedir. Bu çalışmada üretim
dönemindeki yüksek sıcaklık nedeniyle fasulyede oluşacak verim ve kalite
kayıplarını azaltmak amaçlanmıştır. Potasyum uygulamalarının etkinliğinin
araştırıldığı çalışmada yüksek sıcaklık stresine hassas olan Zulbiye çeşidi ile
önceki çalışmalarda yüksek sıcaklığa hassas olduğu belirlenen V71 genotipi
kullanılmıştır. Fasulye tohumları 2:1 oranında torf perlit karışımı içeren 2
litrelik saksılara ekilmiştir. Potasyum (K) dozları: 0 (kontrol) ppm, 500 ppm,
1000 ppm ve 2000 ppm şeklinde yer almış olup, çalışma dört tekrarlı ve her
tekrarda 4 saksı ve her saksıda iki bitki olacak şekilde tesadüf parselleri
faktöriyel deneme desenine göre dizayn edilmiştir. Tohumlar ekilip deneme
sonlandırılıncaya kadar Hoagland besin çözeltisiyle sulanmıştır. Tohum
ekiminden itibaren 24. güne geldiğinde kontrol bitkilerinin sıcaklığı serada 20
- 25 0C arasında değişirken, yüksek sıcaklık uygulanan bitkiler ise
sera içinde ek bir tünele alınmıştır. Stres uygulanan 24 günlük fasulye bitkilerinde
stres etkisinin değerlendirlmesi için katalaz (CAT), süperoksitdismutaz (SOD),
askorbatperoksidaz (APX), malondialdehit (MDA), Klorofil-a, Klorofil-b, toplam
klorofil, K, Ca ve Mg içerikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, özellikle 1000
ppm K dozunun yüksek sıcaklığın olumsuz etkilerini azaltmada kullanılabilir
olduğu belirlenmiştir.
Yüksek sıcaklık stresi Besin elementi Enzim Klorofil Phaseolusvulgaris Yüksek sıcaklık stresi
One
of the most important problems in greenhouse production is the negative effect
of high temperature. High temperature that is one of the stress factors negatively
affects quality and yield in the cultivation of greenhouse bean. This study
aimed to reduce yield and quality losses due to high temperature during
production period. In this study, which investigated the effectiveness of
potassium applications, Zulbiye bean variety were used that it is sensitive to
high temperature stress and the V71 genotype investigated in our previous
studies were used that it is sensitive to high temperature stress. Bean seeds
were planted in 2-liter pot containing a 2: 1 mixture of peat and perlite.
Doses of potassium (K) were in the form of 0 (control) ppm, 500 ppm, 1000 ppm
and 2000 ppm, and the study was performed in the four repetitions and four pots
in each repetition, and two plants in each pot, according to the factorial experimental
design. Plants were irrigated with the Hoagland nutrient solution from bean
seeds were planted to the end of the study. When it reaches 24 days from
planting, the temperature of the control plants varies between 20 - 25 0C
in the greenhouse, whereas plants applied high temperature were taken an
additional tunnel in the green house. In order to be able to see the effect of
stress on the bean plants, in the bean genotypes, CAT, SOD, APX, MDA,
chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, K, Ca and Mg contents changes
were examined. In conclusion, in the study investigating the effect of
different doses K applications on tolerance to high temperature in beans,
especially 1000 ppm K dose might be used to reduce adverse effects of high
temperature.
Nutrient element Enzyme Chlorophyll Phaseolus vulgaris High temperature stress
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2018 |
Kabul Tarihi | 18 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 3 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.