In this study, seasonal
variations in fatty acid composition of fresh water mussels (Unio crassus) located in
Pasinler-Horasan district of the Aras River/Erzurum were investigated. Mussels
were collected from 3 different stations monthly. The levels of saturated fatty
acids, such as myristic acid (14:0), palmitic acid (16:0), stearic acid (18:0)
and arachidic acid (20:0) were lower in spring and summer, than in autumn and
winter. Oleic acid (18:1-9), linoleic acid (18:2n-6) and arachidonic acid
(20:4n-6) exhibited similar trend except linolenic acid (18:3n-3). While the
highest level of EPA (Eikosapentaenoic acid 20:5n-3) and DHA (dokosaheksaenoic
acid 22:6n-3) was found in the autumn-winter period, their lowest levels were
determined in the spring-summer. The total average fat content of freshwater
mussels was about 1.5 %. The overall results suggest that Arachidonic Acid, EPA
and DHA, which are essential for human health, these are pre-dominant fatty
acids in fresh water mussels. As it is found to be valuable in terms of fatty
acids, studies should be carried out to bring them into the economy.
Bu çalışmada Erzurum ili
Pasinler-Horasan ilçeleri arasından geçen Aras Nehri’nden örnekleme yapılan
tatlı su midyelerinin (Unio crassus)
mevsimsel yağ asidi kompozisyonun değişimi incelenmiştir. İki ilçe arasındaki 3
farklı istasyondan yılın tüm aylarında çamurdan çıkarıp eleme yöntemi ile
örnekleme yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre doymuş yağ asitlerinden
miristik (14:0), palmitik (16:0), stearik (18:0) ve araşidik (20:0) asitin
seviyeleri ilkbahar ve yaz döneminde azalmakta buna karşın sonbahar ve kış
döneminde artmaktadır. Doymamış yağ asitlerinden oleik (18:1n-9), linoleik
(18:2n-6) ve araşidonik asit (20:4n-6) mevsimlere bağlı olarak birbirlerine
paralel değişim gösterirken linolenik asit (18:3n-3) diğer doymamış yağ
asitlerinin düşüşüne ve artışının aksine artış ve azalış göstermiştir. EPA
(20:5n-3) ve DHA (22:6n-3) oranlarında ise doymuş yağ asitlerinde olduğu gibi
sonbahar-kış döneminde artış, ilkbahar-yaz aylarında ise azalış olduğu
bulunmuştur. Araştırma sonucunda tatlısu midyelerinin toplam ortalama yağ
oranları %1.5 dolaylarında olduğu tespit edilmiştir. Yağ içeriklerinin ise; Araşidonik
Asit, EPA ve DHA açısından zengin olduğu belirlenmiş ve insan sağlığı için
esansiyel olan bu yağ asitleri yönünden değerli olduğu tespit edildiği için
ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 15 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.