Taze fasulye (Phaseolus vulgaris L.)
protein, vitamin, diyet lif ve mineral maddeler yönünden zengin, kalorisi
oldukça düşük olan ve dengeli beslenmede önemli bir yeri bulunan bir sebze
türüdür. Taze fasulye yetiştiriciliğinde, kullanılan çeşitlere bağlı olarak
bakla kalitesi yönünden belirgin düzeylerde fenotipik farklılıklar
bulunmaktadır. Bu araştırma ile ülkemizin farklı lokasyonlarından toplanan taze
fasulye gen kaynaklarının fiziksel ve kimyasal kalite özellikleri yönünden
değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçlara göre gelecekte fonksiyonel gıda
olarak kalite ıslahı programlarının oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmada, tip
3 formunda (sarılıcı), fasulye mozaik virüsüne (BCMV)
dayanıklı ve verim kriterleri yönünden öne çıkmış olan 20 adet nitelikli taze
fasulye genotipi yer almıştır. Taze fasulye hatlarına ait baklalarda fiziksel özellikler ve kimyasal
özellikler incelenmiştir. Araştırma sonucunda; taze fasulye genotiplerinin
bakla uzunluğu, bakla genişliği, bakla kalınlığı, bakla rengi, yüzeyi ve
parlaklık yönünden yüksek düzeyde fenotipik çeşitlilik gösterdikleri
belirlenmiştir. Temel Bileşen Analizi (TBA)
sonuçlarına göre, toplam varyasyonun %75.44 olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç,
fasulye genotiplerinin bakla kalite özellikleri yönünden yüksek oranda genetik
varyabiliteye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, verilere Cluster (küme)
analizi de uygulanmış ve taze fasulye genotiplerinin iki grup ve 5 alt grup
içerisinde kümelendiği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, gelecekte taze
fasulyenin fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmesi ve bakla kalite
özellikleri yönünden oluşan varyasyondan yararlanılarak bakla kalitesi yönünden
üstün özelliklere sahip yeni çeşitlerin geliştirilmesi yönünden büyük önem
taşımaktadır.
Green
bean (Phaseolus vulgaris L.) is a
type of vegetable that have an important place in a balanced diet with the low
calories and rich content of protein, vitamins, dietary fibre and mineral
substances. Depending on the varieties used in the cultivation of green beans,
there are significant differences in terms of pod quality. The aim of this
study is to evaluate the physical and chemical quality characteristics of fresh
bean gene sources collected from different locations in Turkey and to establish
quality breeding programs as functional food in the future according to the
results. In the study, 20 qualified green bean genotypes which are type 3 form
(pole), resistant to bean common mosaic virus (BCMV) and prominent with their
yield used as material. Physical and
chemical properties and quality elements were examined in the pole green beans.
As a result of the study, it has been determined that the green bean genotypes
exhibit significant phenotypic variation in terms of pod length, pod width, pod
thickness, pod colour, surface and brightness. According to the Principle
Component Analysis (PCA), results based on sixteen variables, the total
variation was determined as 75.44%. This result shows that green bean genotypes
have a high genetic variability in terms of pod quality characteristics.
Cluster analysis was also applied to the data and it was determined that bean
genotypes were clustered in two groups and 5 subgroups. The results of the
study are of great importance in terms of developing new varieties with
superior properties in terms of quality of the pods by utilizing the variation
of beans as functional food in the future and the variation in pod quality
characteristics.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 12 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.