In this
study, the effects of salt stress on 20 bean genotypes collected from Lake Van
Basin were investigated. The salt application was treated in 0 mM, 25 mM and 50
mM NaCl concentrations, and then the plants were grown in growth chamber
conditions. To determine the effect of stress, total antioxidant capacity,
total phenolics and some nutrient elements content (P, Mg, Fe, Cu, Mn and Zn)
were evaluated. In the parameters examined in terms of tolerance to the salt,
the genotypes showed different responses. When the rate of change of the plants
response to salt stress according to control was examined, it was determined
that with the increase in salt doses, total phenolic and total antioxidant
capacity decreased at high rate and salt stress had a negative effect on
genotypes. It was found that the contents of P in both doses and Fe at 50 mM
were increased in shoot, while the contents of Mg, Cu and Zn at 25 mM and 50
mM, Mn at 50 mM were decreased. In the root, the contents of Fe, Mg and Mn were
decreased at 25 mM, and P, Mg, Cu, Mn and Zn contents were detected to increase
with the increase in salt doses as well as. The genotypes G9 and G30 showed
high levels of tolerance in both salt concentrations and the genotypes G31, G49
and G94 were found to be sensitive to both 25 mM and 50 mM salt concentrations.
Bu çalışmada Van Gölü Havzası’ndan toplanmış
olan 20 adet fasulye genotipinde tuz stresinin etkileri belirlenmeye
çalışılmıştır. Tuz uygulaması 0 mM, 25 mM ve 50 mM NaCl konsantrasyonu
olmak üzere üç şekilde belirlenmiş olup, bitkiler iklim odası koşullarında
yetiştirilmiştir. Stresin etkisini belirlemek için antioksidan miktarı, toplam
fenol ve bazı besin element içerikleri (P, Mg, Fe, Cu, Mn ve Zn)
değerlendirilmiştir. Tuza tolerans bakımından incelenen parametrelerde
genotiplerin farklı tepkiler gösterdiği saptanmıştır. Tuz stresi altındaki
bitkilerin kontrole göre değişim oranları incelendiğinde, tuz dozunun
artmasıyla beraber toplam fenol içeriği ve antioksidan miktarının yüksek oranda
azalış gösterdiği, tuz stresinin genotipler üzerinde negatif bir etkiye sahip
olduğu belirlenmiştir. Yeşil aksamda her iki tuz dozunda P içeriğinin, 50 mM
tuzda Fe içeriğinin arttığı; 25 mM ve 50 mM tuz dozlarında Mg, Cu ve Zn
içeriklerinin, 50 mM NaCl uygulamasında ise Mn içeriğinin azaldığı
saptanmıştır. Kökte Fe, Mg and Mn içeriklerinin 25 mM ’de azaldığı ve P, Mg,
Cu, Mn ve Zn içeriklerinin tuz dozu arttıkça artış gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan G9 ve G30 nolu
genotiplerin her iki tuz konsantrasyonunda gösterdiği tolerans seviyesinin
yüksek olduğu, G31, G49 ve G94 genotiplerinin hem 25 mM hem de 50 mM tuz
konsantrasyonlarında hassas oldukları belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 7 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.