Toprak ve su kaynakları,
ülkelerin en değerli varlıkları olup, toplumların yaşamlarını sürdürebilmeleri
için gereksinim duydukları gıdaların sağlanmasında asli unsurdur. Yenilenemeyen ve kıt kaynak olan
toprak ve su kaynaklarının işletimi ve yönetimi, dünya ülkelerini küresel
düzeyde koordineli çalışmaya yöneltmektedir. Küresel ısınmanın getirdiği
değişimler sonucu oluşabilecek su kısıtı, sanayi ve kentsel gelişim ile artan
nüfusa bağlı olarak artan gıda talebi, su kaynakları üzerindeki en önemli
tehdit unsurlarıdır ve kaynaklar üzerindeki baskıyı artırmaktadır. Toplumlar
gelecekle ilgili planlamalar yaparken, bu risk unsurlarını göz önüne almalı,
toprak ve su kaynakları potansiyelini, kaynakları da koruyarak kullanmalı ve
geliştirmelidir. Bu çalışmada, Batman İli toprak ve su kaynakları
değerlendirilerek mevcut kaynaklar ve potansiyelleri ile işletiminde karşılan
sorunlar irdelenmeye ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Soil and water resources are the most valuable assets of the countries
and they are the essential element in the provision of food that societies need
to survive. The operation and
management of land and water resources, which cannot be renewed and scarce,
directs the world countries to work in a coordinated manner at global level. As
a result of the changes caused by the global warming, water demand, industrial
and urban development and the increasing demand for food due to the increasing
population are the most important threats on water resources and increases the
pressure on resources. When planning for the
future, societies should take into account these risk factors and use and
develop the potential of land and water resources, while protecting resources. In this study, the resources and
potentials of the Batman Province were evaluated and the problems encountered
in the operation and the solutions were presented.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 12 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.