Son
zamanlarda kırmızı ve siyah renkli üzüm çeşitleri, tanelerinin kabuk ve
etindeki antosiyaninler nedeniyle ki bunlar tentüriye üzümler diye bilinir,
gittikçe popüler olmaktadır. Antosiyaninler fenolik maddelerin bir grubu olup
oksidasyon zararını engelleyerek veya geciktirerek birçok hastalığı önleyebilir.
Türkiye’de Alicante Bouschet gibi bazı tentüriye şaraplık üzüm çeşitleri
olmasına karşın tentüriye sofralık bir üzüm çeşidi yoktur. Bu çalışmanın ana
amacı Alphonse Lavallee ve Alicante Bouschet üzüm çeşitlerinin melezlenmesi
yoluyla tentüriye gnotipler elde etmek ve tentüriye çeşit adaylarının erken
seleksiyonu için kotiledon ve gerçek yaprakların antosiyanin renklenmesini
karşılaştırmaktır. Antosiyaninler kotiledon yapraklarında görsel olarak gözlenmiştir.
Gerçek yapraklarda antosiyanin miktarı spektrofotomerik olarak disk yöntemiyle
saptanmıştır. Çoğu genotipin kotiledon ve gerçek yaprakları yeşil renktedir ve
her iki yaprak arasında paralellik vardır. Gerçek yapraklardaki antosiyanin
miktarı yeşil renkli yapraklarda 50.21 mg/kg, koyu renkli yapraklarda ise
131.51 mg/kg olarak saptanmıştır.
Recently, red and black colored grape cultivars are getting more popular
due to anthocyanins in the skin and flesh of berries which are called
teinturier grapes. Anthocyanins are a group of polyphenolics which can prevent
many diseases by inhibiting or delaying the oxidative damage. But there is no a
teinturier table grape cultivar in Turkey, but there are some teinturier wine
grape cultivars such as Alicante Bouschet. Main goal of this study was to
obtain tenturier genotypes by crossing of Alphonse Lavallee and Alicante
Bouschet grape cultivars and to compare anthocyanin coloration of cotyledon and
true leaves for early selection for tenturier candidates. Anthocyanin
coloration was visually observed in cotyledon leaves. Amount of anthocyanin
were determined in true leaves by spectrophotometrically disc method. Cotyledon
and true leaves of most genotypes had the green color and there were
parallelism between both leaves. The amount of anthocyanin of true leaves weredetermined as 50.21 mg/kg in
green colored leaves and 131.51 mg kg-1 in dark colored leaves.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 11 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: Özel Sayı |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.