The
global farming community has mostly tried to meet the increasing need for
agricultural products of the rapidly growing world population with increasing
productivity based on intensive chemical inputs. However, the negative effects
of inputs overused in agricultural activities are being increasingly felt on
human health and environment. As a result,
sustainable agricultural systems based not only on the idea of
increasing productivity, but also on the protection of human health and the
environment, have become important. Organic agriculture has been oriented in
developed countries towards meeting domestic demand. However, in Turkey it
emerged at the behest of the importing companies in the mid-1980s. Although the
model for good agricultural practices in Turkey emerged in 2007, it has showed
remarkable progress, particularly since 2013. From 2007 to 2016, the area
dedicated to organic agriculture increased 3 times while the area under good
agricultural practices within the same period increased by 88 times. In order
to ensure economic and social sustainability there is a need for improved local
and farm oriented operations. On the other hand, macro-level practices and
long-term policies are necessary to ensure environmental sustainability. In
this study, economic, social and environmental aspects of organic agriculture
and the series of good
agricultural practices that contribute to sustainable agriculture in Turkey are
examined.
Good agricultural practices Organic agriculture Sustainable agriculture
Dünya
nüfusuna paralel olarak artan tarım ürünleri ihtiyacı, yoğun kimyasal girdi
uygulamalarıyla verimde artış sağlanarak karşılanmaya çalışılmıştır. Ancak
tarımsal faaliyetlerde gereğinden fazla kullanılan girdilerin, insan sağlığı ve
çevre üzerindeki olumsuz etkileri zamanla artan oranda hissedilmeye
başlanmıştır. Bunun sonucu olarak, sadece verim artışını değil, aynı zamanda
insan sağlığını ve çevreyi korumayı esas alan sürdürülebilir tarım sistemleri
önem kazanmıştır. Organik tarım, gelişmiş ülkelerde iç talebe yönelik gündeme
gelmiş, Türkiye’de ise 1980’li yılların ortasında ithalatçı firmaların
istekleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Türkiye’de iyi tarım uygulamaları
2007’de başlamasına rağmen, özellikle 2013’ten sonra büyük gelişme
göstermiştir. Organik tarım alanı, 2007’den 2016’ya gelindiğinde 3 kat, iyi
tarım uygulamaları alanı ise 88 kat artmıştır. Ekonomik ve sosyal yönden
sürdürülebilir tarımın sağlanmasında, daha çok yerel ölçekli ve işletme odaklı
uygulamaların ele alınmasına, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında ise
makro düzeyde ve uzun vadeli politikalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada,
Türkiye’de sürdürülebilir tarımın gelişmesini sağlayan organik tarım ve iyi
tarım uygulamaları ekonomik, sosyal ve çevresel yönleriyle değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 14 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.