Yıl 2019, Cilt 29 , Sayı 3, Sayfalar 373 - 381 2019-09-30

Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri
Physico-Mechanical and Some Chemical Properties of Apricot Varieties in Iğdır Province

Sefa ALTIKAT [1] , Şeyda TEMİZ [2]


Bu araştırmada Iğdır ilinde yoğun şekilde yetiştiriciliği yapılan Şalak, Ordubat ve Teberze kayısı çeşitlerinin; fiziksel, mekanik ve bazı kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Şalak kayısı çeşidinde belirlenen; boyut, ağırlık, delme direnci, hacim ağırlığı ve yoğunluk değerleri diğer çeşitlerden daha yüksek bulunmuştur. En yüksek sürtünme değeri Teberze çeşidinde elde edilmiştir. Sürtünme yüzeyleri arasında en düşük sürtünme katsayısı galvanize sac, en yüksek sürtünme katsayısı ise plastik yüzeyli malzemelerde gözlenmiştir. Ordubat çeşidi en fazla suda çözünebilir kuru madde miktarına ve en düşük pH değerine sahip olmuştur

In this research it was determined physical, mechanical and some chemical properties of Şalak, Ordubat and Teberze apricot varieties, grown in Iğdır province. At the Şalak variety the values of dimension, weight, rupture force, bulk density and true density were found higher compare the other varieties. The highest friction value was obtained in Teberze variety. The lowest and the highest friction coefficient were observed at the galvanized sheet and plastic surface, respectively. In addition, the Ordubat variety had the most water soluble dry matter and the lowest pH value.

  • Altuntaş E, Cangi R, Kaya C, Dilmaç M, Saraçoğlu O (2009). Hayward kivi çeşidinin hasat ve yeme olumu dönemlerindeki bazı fiziksel, mekanik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 10-12 Haziran, Kahramanmaraş, Türkiye.
  • Altuntaş E, Cangi R, Tokbaş H (2008). Fuyu Trabzon Hurması çeşidinde meyvelerin bazı fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. 1(2): 1-4.
  • Anonim (2017). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatislikleri http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=45&ust_id=13 Erişim: Eylül 2017.
  • Asma BM (2000). Kayısı yetiştiriciliği. Evin Ofset. Malatya-Türkiye, Syf. 243.
  • Aydin C, Ozcan M (2007). Some physico-mechanic properties of terebinth (Pistacia terebinthus L.) fruits. Journal of Food Engineering. 53(1): 97–101.
  • Baldwin EA, Scott JW, Einstein MA, Malundo TMM, Carr BT, Shewfelt RL, Tandon KS (1998). Relationship between sensory and instrumental analysis of tomato flavor. Journal of the American society for Horticultural Science. 125: 906-915.
  • Beyhan MA, Nalbant M, Tekgüler A (1994). Tane ve zuruflu fındıkların sürtünme katsayılarının değişik yüzeyler için belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 15. Ulusal Kongresi, 20-22 Eylül 1994, Antalya, Türkiye
  • Çalışır S, Aysın C (2004). Some physico-mechanic properties of cherry laurel(Prunus Lauracerasus L.) fruits. Journal of Food Engineering. 65:145-150.
  • Cemeroğlu B (2007). Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Yayınları No:34, Ankara-Türkiye 535 s.
  • Cenkowski S, Bielewicz J, Britton MG (1991). A single kernel creep and recoverytest. Transactions of the ASAE. 34(6): 2484-2490.
  • Desmet M, Lammertyn J, Verlinden BE, Nicolai BM (2002). Mechanical properties of tomatoes as related to puncture injury susceptibility. Journal of Texture Studies. 33: 415-429.
  • Gezer İ (1997). Malatya yöresinde kayısı hasadında mekanizasyon imkanlarının araştırılması. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı. Konya-Türkiye.
  • Gül E (2017). Farklı dönemlerde hasat edilen sofralık ve sanayilik domates çeşitlerinin fiziksel, mekanik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi) Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Bölümü ,Tokat-Türkiye.
  • Gupta RK, Das S.K (1997). Physical properties of sunflower seeds. Journal of Agricultural Engineering Research. 66(1): 1–8.
  • Jain R.K, Bal S (1997). Physical properties of pearl millet. Journal of Agricultural Engineering Research, 56: 89-98. Research, 66; 85-91
  • Özarslan C (2002). Some physical properties of cotton seed. Biosystems Engineering. 83: 169-174.
  • Paksoy M, Aydin C (2004). Some physical properties of edible squash (Cucurbita pepo L.) seeds. Journal of Food Engineering. 65(2): 225–231.
  • Suthar SH, Das SK (1996). Some physical properties of karingda [Citrus lanatus (thumb) mansf ] grains. Journal of Agricultural Engineering Research, 65: 15-22.
Birincil Dil tr
Konular Mühendislik
Yayımlanma Tarihi Eylül 2019
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-3472-4424
Yazar: Sefa ALTIKAT (Sorumlu Yazar)
Kurum: IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-7019-8169
Yazar: Şeyda TEMİZ
Kurum: IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Eylül 2019

Bibtex @araştırma makalesi { yyutbd521570, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {}, publisher = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {29}, pages = {373 - 381}, doi = {10.29133/yyutbd.521570}, title = {Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri}, key = {cite}, author = {ALTIKAT, Sefa and TEMİZ, Şeyda} }
APA ALTIKAT, S , TEMİZ, Ş . (2019). Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi , 29 (3) , 373-381 . DOI: 10.29133/yyutbd.521570
MLA ALTIKAT, S , TEMİZ, Ş . "Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 (2019 ): 373-381 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyutbd/issue/49200/521570>
Chicago ALTIKAT, S , TEMİZ, Ş . "Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 (2019 ): 373-381
RIS TY - JOUR T1 - Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri AU - Sefa ALTIKAT , Şeyda TEMİZ Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.521570 DO - 10.29133/yyutbd.521570 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 373 EP - 381 VL - 29 IS - 3 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.521570 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.521570 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri %A Sefa ALTIKAT , Şeyda TEMİZ %T Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri %D 2019 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 29 %N 3 %R doi: 10.29133/yyutbd.521570 %U 10.29133/yyutbd.521570
ISNAD ALTIKAT, Sefa , TEMİZ, Şeyda . "Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 / 3 (Eylül 2019): 373-381 . https://doi.org/10.29133/yyutbd.521570
AMA ALTIKAT S , TEMİZ Ş . Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri. YYÜ TAR BİL DERG. 2019; 29(3): 373-381.
Vancouver ALTIKAT S , TEMİZ Ş . Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2019; 29(3): 381-373.