Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Physico-Mechanical and Some Chemical Properties of Apricot Varieties in Iğdır Province

Yıl 2019, Cilt: 29 Sayı: 3, 373 - 381, 30.09.2019
https://doi.org/10.29133/yyutbd.521570

Öz

In this research it was determined physical,
mechanical and some chemical properties of Şalak, Ordubat and Teberze apricot
varieties, grown in Iğdır province. At the Şalak variety the values of
dimension, weight, rupture force, bulk density and true density were found
higher compare the other varieties. The highest friction value was obtained in
Teberze variety. The lowest and the highest friction coefficient were observed
at the galvanized sheet and plastic surface, respectively. In addition, the
Ordubat variety had the most water soluble dry matter and the lowest pH value.

Kaynakça

  • Altuntaş E, Cangi R, Kaya C, Dilmaç M, Saraçoğlu O (2009). Hayward kivi çeşidinin hasat ve yeme olumu dönemlerindeki bazı fiziksel, mekanik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 10-12 Haziran, Kahramanmaraş, Türkiye.
  • Altuntaş E, Cangi R, Tokbaş H (2008). Fuyu Trabzon Hurması çeşidinde meyvelerin bazı fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. 1(2): 1-4.
  • Anonim (2017). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatislikleri http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=45&ust_id=13 Erişim: Eylül 2017.
  • Asma BM (2000). Kayısı yetiştiriciliği. Evin Ofset. Malatya-Türkiye, Syf. 243.
  • Aydin C, Ozcan M (2007). Some physico-mechanic properties of terebinth (Pistacia terebinthus L.) fruits. Journal of Food Engineering. 53(1): 97–101.
  • Baldwin EA, Scott JW, Einstein MA, Malundo TMM, Carr BT, Shewfelt RL, Tandon KS (1998). Relationship between sensory and instrumental analysis of tomato flavor. Journal of the American society for Horticultural Science. 125: 906-915.
  • Beyhan MA, Nalbant M, Tekgüler A (1994). Tane ve zuruflu fındıkların sürtünme katsayılarının değişik yüzeyler için belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 15. Ulusal Kongresi, 20-22 Eylül 1994, Antalya, Türkiye
  • Çalışır S, Aysın C (2004). Some physico-mechanic properties of cherry laurel(Prunus Lauracerasus L.) fruits. Journal of Food Engineering. 65:145-150.
  • Cemeroğlu B (2007). Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Yayınları No:34, Ankara-Türkiye 535 s.
  • Cenkowski S, Bielewicz J, Britton MG (1991). A single kernel creep and recoverytest. Transactions of the ASAE. 34(6): 2484-2490.
  • Desmet M, Lammertyn J, Verlinden BE, Nicolai BM (2002). Mechanical properties of tomatoes as related to puncture injury susceptibility. Journal of Texture Studies. 33: 415-429.
  • Gezer İ (1997). Malatya yöresinde kayısı hasadında mekanizasyon imkanlarının araştırılması. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı. Konya-Türkiye.
  • Gül E (2017). Farklı dönemlerde hasat edilen sofralık ve sanayilik domates çeşitlerinin fiziksel, mekanik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi) Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Bölümü ,Tokat-Türkiye.
  • Gupta RK, Das S.K (1997). Physical properties of sunflower seeds. Journal of Agricultural Engineering Research. 66(1): 1–8.
  • Jain R.K, Bal S (1997). Physical properties of pearl millet. Journal of Agricultural Engineering Research, 56: 89-98. Research, 66; 85-91
  • Özarslan C (2002). Some physical properties of cotton seed. Biosystems Engineering. 83: 169-174.
  • Paksoy M, Aydin C (2004). Some physical properties of edible squash (Cucurbita pepo L.) seeds. Journal of Food Engineering. 65(2): 225–231.
  • Suthar SH, Das SK (1996). Some physical properties of karingda [Citrus lanatus (thumb) mansf ] grains. Journal of Agricultural Engineering Research, 65: 15-22.

Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri

Yıl 2019, Cilt: 29 Sayı: 3, 373 - 381, 30.09.2019
https://doi.org/10.29133/yyutbd.521570

Öz

Bu
araştırmada Iğdır ilinde yoğun şekilde yetiştiriciliği yapılan Şalak, Ordubat
ve Teberze kayısı çeşitlerinin; fiziksel, mekanik ve bazı kimyasal özellikleri
belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Şalak kayısı çeşidinde belirlenen;
boyut, ağırlık, delme direnci, hacim ağırlığı ve yoğunluk değerleri diğer
çeşitlerden daha yüksek bulunmuştur. En yüksek sürtünme değeri Teberze
çeşidinde elde edilmiştir. Sürtünme yüzeyleri arasında en düşük sürtünme
katsayısı galvanize sac, en yüksek sürtünme katsayısı ise plastik yüzeyli
malzemelerde gözlenmiştir. Ordubat çeşidi en fazla suda çözünebilir kuru madde
miktarına ve en düşük pH değerine sahip olmuştur

Kaynakça

  • Altuntaş E, Cangi R, Kaya C, Dilmaç M, Saraçoğlu O (2009). Hayward kivi çeşidinin hasat ve yeme olumu dönemlerindeki bazı fiziksel, mekanik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 10-12 Haziran, Kahramanmaraş, Türkiye.
  • Altuntaş E, Cangi R, Tokbaş H (2008). Fuyu Trabzon Hurması çeşidinde meyvelerin bazı fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. 1(2): 1-4.
  • Anonim (2017). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatislikleri http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=45&ust_id=13 Erişim: Eylül 2017.
  • Asma BM (2000). Kayısı yetiştiriciliği. Evin Ofset. Malatya-Türkiye, Syf. 243.
  • Aydin C, Ozcan M (2007). Some physico-mechanic properties of terebinth (Pistacia terebinthus L.) fruits. Journal of Food Engineering. 53(1): 97–101.
  • Baldwin EA, Scott JW, Einstein MA, Malundo TMM, Carr BT, Shewfelt RL, Tandon KS (1998). Relationship between sensory and instrumental analysis of tomato flavor. Journal of the American society for Horticultural Science. 125: 906-915.
  • Beyhan MA, Nalbant M, Tekgüler A (1994). Tane ve zuruflu fındıkların sürtünme katsayılarının değişik yüzeyler için belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 15. Ulusal Kongresi, 20-22 Eylül 1994, Antalya, Türkiye
  • Çalışır S, Aysın C (2004). Some physico-mechanic properties of cherry laurel(Prunus Lauracerasus L.) fruits. Journal of Food Engineering. 65:145-150.
  • Cemeroğlu B (2007). Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Yayınları No:34, Ankara-Türkiye 535 s.
  • Cenkowski S, Bielewicz J, Britton MG (1991). A single kernel creep and recoverytest. Transactions of the ASAE. 34(6): 2484-2490.
  • Desmet M, Lammertyn J, Verlinden BE, Nicolai BM (2002). Mechanical properties of tomatoes as related to puncture injury susceptibility. Journal of Texture Studies. 33: 415-429.
  • Gezer İ (1997). Malatya yöresinde kayısı hasadında mekanizasyon imkanlarının araştırılması. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı. Konya-Türkiye.
  • Gül E (2017). Farklı dönemlerde hasat edilen sofralık ve sanayilik domates çeşitlerinin fiziksel, mekanik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi) Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Bölümü ,Tokat-Türkiye.
  • Gupta RK, Das S.K (1997). Physical properties of sunflower seeds. Journal of Agricultural Engineering Research. 66(1): 1–8.
  • Jain R.K, Bal S (1997). Physical properties of pearl millet. Journal of Agricultural Engineering Research, 56: 89-98. Research, 66; 85-91
  • Özarslan C (2002). Some physical properties of cotton seed. Biosystems Engineering. 83: 169-174.
  • Paksoy M, Aydin C (2004). Some physical properties of edible squash (Cucurbita pepo L.) seeds. Journal of Food Engineering. 65(2): 225–231.
  • Suthar SH, Das SK (1996). Some physical properties of karingda [Citrus lanatus (thumb) mansf ] grains. Journal of Agricultural Engineering Research, 65: 15-22.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sefa Altıkat 0000-0002-3472-4424

Şeyda Temiz Bu kişi benim 0000-0002-7019-8169

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Kabul Tarihi 24 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Altıkat, S., & Temiz, Ş. (2019). Iğdır İli Kayısı Çeşitlerinin Fiziko-Mekanik ve Bazı Kimyasal Özellikleri. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 29(3), 373-381. https://doi.org/10.29133/yyutbd.521570

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.