In this research it was determined physical,
mechanical and some chemical properties of Şalak, Ordubat and Teberze apricot
varieties, grown in Iğdır province. At the Şalak variety the values of
dimension, weight, rupture force, bulk density and true density were found
higher compare the other varieties. The highest friction value was obtained in
Teberze variety. The lowest and the highest friction coefficient were observed
at the galvanized sheet and plastic surface, respectively. In addition, the
Ordubat variety had the most water soluble dry matter and the lowest pH value.
Bu
araştırmada Iğdır ilinde yoğun şekilde yetiştiriciliği yapılan Şalak, Ordubat
ve Teberze kayısı çeşitlerinin; fiziksel, mekanik ve bazı kimyasal özellikleri
belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Şalak kayısı çeşidinde belirlenen;
boyut, ağırlık, delme direnci, hacim ağırlığı ve yoğunluk değerleri diğer
çeşitlerden daha yüksek bulunmuştur. En yüksek sürtünme değeri Teberze
çeşidinde elde edilmiştir. Sürtünme yüzeyleri arasında en düşük sürtünme
katsayısı galvanize sac, en yüksek sürtünme katsayısı ise plastik yüzeyli
malzemelerde gözlenmiştir. Ordubat çeşidi en fazla suda çözünebilir kuru madde
miktarına ve en düşük pH değerine sahip olmuştur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 24 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 3 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.