Yıl 2019, Cilt 29 , Sayı 3, Sayfalar 418 - 424 2019-09-30

Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü
The Production, Foreign Trade and Competition Power of Walnuts in Turkey

İsmail GÜVENÇ [1] , Ahmet KAZANKAYA [2]


Bu çalışmada Türkiye meyveciliğinde önemli bir yere sahip olan cevizin üretimi, dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir.  Türkiye’de 2017 verilerine göre 210 bin ton civarında ceviz üretilmiştir. Dünya ceviz üretiminin % 5.20’i Türkiye’de üretilmektedir. Türkiye’nin cevizde yeterlilik durumu 2000’de %93.9 iken 2017’de % 76.7’e düşmüştür. Son yıllarda Türkiye’nin toplam ceviz ihracatı ve ithalatı sırasıyla 8.1 ve 66.01 bin ton kadardır. Bu verilere göre Türkiye ceviz ihtiyacının bir kısmını ithalat yoluyla temin etmektedir. Türkiye ceviz dış ticaretinde açık veren bir ülke durumundadır. Bunların yanında Türkiye’nin cevizde rekabet gücü (karşılaştırmalı üstünlüğünün) 2012-2015 döneminde orta derecede iken 2016 yılında bir avantaja sahip olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte Türkiye’nin ceviz sektöründe alacağı önlemlerle üretim, yeterlilik, ihracatta rekabet gücünü artırması mümkündür.

In this study, it was evaluated the production, foreign trade and competition power of walnuts with shell, which has a significant value in Turkey. According to 2017 data, it was produced more than 210 thousand tons of walnuts in Turkey. Turkey has 5.2% of production of walnuts with shell in the world. National self-sufficiency of walnut production in Turkey decreased from 93.9% in 2000 to 76.7% in 2017. In recent years, total walnut exports and imports in Turkey are respectively 8.1 and 66.01 thousand tons. Thus Turkey is to provide a portion of the walnut needs through imports, and Turkey has a deficit of foreign trade in walnut. While Turkey's competitiveness (comparative advantages) in walnut was moderate during the period 2012-2015, it has been determined not to have an advantage in 2016. Besides, it is possible to increase production, qualification, and competitiveness in export by means of the measures taken in walnut sector.

  • Anonim,(2018a). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). FAOSTAT, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim Tarihi: 11.05.2018.Anonim,(2018b). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM), https://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler. ErişimTarihi: 03.04.2018.Anonim,(2018c). Bitkisel Üretim İstatistikleri.TUİK,http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001. Erişim Tarihi: 01.05.2018.Bashimov, G. (2016). Türkiye’nin Domates İhracat Performansı ve Rekabet Gücü. (bk. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/311449). Beningo, S. (2006). Trade and Transportation Between the United States and China and Between the United States and India. Conference of the Society of Government Economists, 27 October 2005, Washington, p: 6.Bojnec, S.,& Fertő, I.(2006). Does comparative advantages in agro-food trade matter for multifunctional rural development: the case of Hungary and Slovenia. Journal of Central European Agriculture, 7(3), 583-586.Coxhead, I. (2007). A new resource curse? ımpacts of China’s boom on comparative advantage and resource dependence in Southeast Asia. World Development, 35 (7):1099-1119.Erkan, B.(2012a). BRIC Ülkeleri ve Türkiye’nin İhracat Uzmanlaşma ve Rekabet Düzeylerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1):101-131.Erkan, B.(2012b). Türkiye’nin geleneksel ihraç tarım ürünlerinde uzmanlaşma düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1):75-83.Erkan, B., Arpacı, B. B., Yaralı, F.,&Güvenç, İ.(2015). Türkiye’nin sebze ihracatında karşılaştırmalı üstünlükleri. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 18(4): 70-76.Fertő, I.,&Hubbardn, L. J.(2001). Regional Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian AgriFood Sectors. 77th EAAE Seminar / NJF Seminar No. 325, August 17-.Hinloopen, J.,&Marrewijk, C.V. (2001). On the empirical distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, Vol: 137, No:1, March 2001, P: 13.Mykhnenko, V. (2005). What Type of Capitalism in Eastern Europe? Institutional Structures, Revealed Comparative Advantages and Performance of Poland and Ukraine. Centre for Public Policy for Regions (CPPR) Discussion Paper, No:6, September 2005, p:27.Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E.,& İsfendiyeroğlu, M. (2007). Ilıman İklim Meyve Türleri: Sert Kabuklu Meyveler, Cilt III, EÜ Ziraat Fakültesi Yayınları No: 566, S: 308.Şen, S. M. (2011). Ceviz. ÜÇM yayıncılık Ankara, S: 220.Yılmaz, B., Ergun, S.J. (2003). The Foreign Trade Pattern and Foreign Trade Specialization of Candidates of The European Union. Ezoneplus Working Paper, Fifth Framework Programme-European Commission, No: 19, Sep. 2003, P: 8.Yinanç, R.,& Elibüyük, M.(1988). Maraş Tahrir Defteri. Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları No: 1, S: 468.Yücer, M.M. (2013).Ceviz. Hasad yayıncılık, İstanbul, S: 92.
Birincil Dil tr
Konular Bahçe Bitkileri
Yayımlanma Tarihi Eylül 2019
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-4686-9487
Yazar: İsmail GÜVENÇ (Sorumlu Yazar)
Kurum: KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-1081-4281
Yazar: Ahmet KAZANKAYA
Kurum: VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Eylül 2019

Bibtex @araştırma makalesi { yyutbd569905, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {}, publisher = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {29}, pages = {418 - 424}, doi = {10.29133/yyutbd.569905}, title = {Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü}, key = {cite}, author = {GÜVENÇ, İsmail and KAZANKAYA, Ahmet} }
APA GÜVENÇ, İ , KAZANKAYA, A . (2019). Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi , 29 (3) , 418-424 . DOI: 10.29133/yyutbd.569905
MLA GÜVENÇ, İ , KAZANKAYA, A . "Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 (2019 ): 418-424 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyutbd/issue/49200/569905>
Chicago GÜVENÇ, İ , KAZANKAYA, A . "Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 (2019 ): 418-424
RIS TY - JOUR T1 - Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü AU - İsmail GÜVENÇ , Ahmet KAZANKAYA Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.569905 DO - 10.29133/yyutbd.569905 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 418 EP - 424 VL - 29 IS - 3 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.569905 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.569905 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü %A İsmail GÜVENÇ , Ahmet KAZANKAYA %T Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü %D 2019 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 29 %N 3 %R doi: 10.29133/yyutbd.569905 %U 10.29133/yyutbd.569905
ISNAD GÜVENÇ, İsmail , KAZANKAYA, Ahmet . "Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 / 3 (Eylül 2019): 418-424 . https://doi.org/10.29133/yyutbd.569905
AMA GÜVENÇ İ , KAZANKAYA A . Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. YYÜ TAR BİL DERG. 2019; 29(3): 418-424.
Vancouver GÜVENÇ İ , KAZANKAYA A . Türkiye’de Ceviz Üretimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2019; 29(3): 424-418.