Yıl 2019, Cilt 29 , Sayı 4, Sayfalar 628 - 633 2019-12-31

Determination of the Effect of Storage Time on Walnut Fat, and Protein Composition
Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi

Akide ÖZCAN [1] , Mehmet SÜTYEMEZ [2]


The aim of this study was to determine the changes in total protein, total fat, saturated and unsaturated fatty acid contents of walnut genotypes taken in three crops years and stored at +4°C. According to the average of the obtained results protein content was 19.65% and the total fat content was 60.34% in the fruits stored for two years. In one year, preserved fruit, protein ratio was 18.48%, the total fat ratio was 64.89%. It was determined that protein content was 18.91% and total fat content was 62.60% in fruits analyzed in the year of harvest. It was found that stearic acid ratio of genotypes between 2.89% and 2.97%, myristic acid ratio between 0.02% and 0.03%, palmitic acid ratio between 6.87% and 7.06%. The average ratio of walnut genotypes for linoleic acid and a-linolenic acid was determined between 60.93%-62.23% and 11.01%-11.62%, respectively. The ratio of average oleic acid was determined between 14.97% and 16.65% and the palmitoleic acid ratio was between 0.07% and 0.08%. Samples taken at different product years and stored at +4°C were also found to have no significant changes in protein and fat composition ratios.The aim of this study was to determine the changes in total protein, total fat, saturated and unsaturated fatty acid contents of walnut genotypes taken in three crops years and stored at +4°C. According to the average of the obtained results protein content was 19.65% and the total fat content was 60.34% in the fruits stored for two years. In one year, preserved fruit, protein ratio was 18.48%, the total fat ratio was 64.89%. It was determined that protein content was 18.91% and total fat content was 62.60% in fruits analyzed in the year of harvest. It was found that stearic acid ratio of genotypes between 2.89% and 2.97%, myristic acid ratio between 0.02% and 0.03%, palmitic acid ratio between 6.87% and 7.06%. The average ratio of walnut genotypes for linoleic acid and a-linolenic acid was determined between 60.93%-62.23% and 11.01%-11.62%, respectively. The ratio of average oleic acid was determined between 14.97% and 16.65% and the palmitoleic acid ratio was between 0.07% and 0.08%. Samples taken at different product years and stored at +4°C were also found to have no significant changes in protein and fat composition ratios.

Bu çalışma, cevizde üç ürün yılında alınan ve +4°C’de 0-2 yıl süreyle muhafaza edilen meyvelerde toplam protein, toplam yağ, doymuş ve doymamış yağ asit içeriklerindeki değişim durumunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Elde edilen bulguların ortalama sonuçlarına göre, muhafaza süresi 2 yıl olan meyvelerde, protein oranı %19.65, toplam yağ oranı %60.34 olarak belirlenirken, 1 yıl muhafaza edilen meyvelerde protein oranı %18.48, toplam yağ oranı %64.89 olarak tespit edilmiştir. Hasat edildiği yıl içerisinde analiz edilen meyvelerde ise protein oranının %18.91 ve toplam yağ oranının ise %62.60 olduğu belirlenmiştir. Genotiplerin stearik asit oranlarının %2.89 ile %2.97, miristik asit oranlarının %0.02 ile %0.03, palmitik asit oranlarının ise %6.87 ile %7.06 değerleri arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca genotiplerin linoleik ve α-linolenik asit oranlarının sırasıyla %60.93 ile %62.23 ve %11.01 ile %11.62 değerleri arasında olduğu belirlenmiştir. Genotiplerin, oleik asit oranlarının %14.97 ile %16.65 ve palmitoleik asit oranlarının ise %0.07 ile %0.08 değerleri arasında olduğu bulunmuştur. Farklı ürün yıllarında alınan ve +4°C’de, farklı sürelerde muhafaza edilen örnekler de protein ve yağ kompozisyon oranlarında önemli değişikliklerin olmadığı belirlenmiştir.

  • Anonim, (2017). Meteoroloji genel müdürlüğü.
  • Amaral, J. S., Casal, S., Pereira, J., Seabra, R., & Oliveira, B. (2003). Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability, and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal. J. Agric. Food Chem. 51, 7698-7702.
  • Bayraklı, F. (1987). Toprak ve Bitki Analizleri. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Yayın No:17.
  • Bakkalbaşı, E., Yılmaz, Ö. M., & Artık, N. (2010). Türkiye’de yetiştirilen yerli bazı ceviz çeşitlerinin fiziksel özellikleri ve kimyasal bileşenleri. Akademik Gıda, 8(1), 6-12.
  • Beyhan, Ö., Özcan, A., Özcan, H., Kafkas, N.E., Kafkas, S., Sütyemez, M., & Ercişli, S. (2017). Fat, fatty acids and tocopherol content of several walnut genotypes, Not. Bot. Horti. Agrobo., 45(2):437-441. Print ISSN 0255-965X; Electronic 1842-4309. DOI:10.15835/nbha45210932.
  • Bouabdallah, I., Bouali, I., Martínez-Force, E., Albouchi, A., Perez Camino, M. D. C., & Boukhchina, S. (2014). Composition of fatty acids, triacylglycerols and polar compounds of different walnut varieties (Juglans regia L.) from Tunisia. Natural Product Research 28:18261833.
  • Bligh, E. G., & Dyer, W. J. (1959). A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian Journal of Biology and Physics. 37:911-917.
  • Blomhoff, R., Carlsen, M. H., Andersen, L. F., & Jacobs, D. R. (2006). Health Benefits of Nuts: Potential Role of Antioxidants. British Journal of Nutrition, 96, S52-S60. https://doi.org/10.1017/BJN20061864.
  • Davis, L., Stonehouse, W., Mukuddem-Petersen, J., van der Westhuizen, F. H., Hanekom, S. M., & Jerling, J. C. (2007). The effects of high walnut and cashew nut diets on the antioxidant status of subjects with metabolic syndrome. European journal of nutrition, 46(3), 155-164.
  • Kafkas, N. E., Burgut, A., Özcan, H., Özcan, A., Sütyemez, M., Kafkas, S., & Türemiş, N. (2017). Fatty acid, total phenol and tocopherol profiles of some walnut cultivars: A comparative study, Food and Nutrition Sciences. 8, 1074-1084. ISSN Print: 2157-944X. DOI: 10.4236/fns.2017.812079.
  • Kazankaya, A., Doğan, A., Piral, K., Yaviç, A., & Encü, T. (2017). Bitlis Yöresi Ümitvar Ceviz (Juglans regia L.) Tiplerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(2), 172-182.
  • Kefayati, S., Ikhsan, A. S., Sutyemez, M., Paizila, A., Topçu, H., Bükücü, Ş. B., & Kafkas, S. (2019). First simple sequence repeat-based genetic linkage map reveals a major QTL for leafing time in walnut (Juglans regia L.). Tree Genetics & Genomes, 15(1), 13.
  • Martínez, M. L., Labuckas, D. O., Lamarque, A. L., & Maestri, D. M. (2010). Walnut (Juglans regia L.): genetic resources, chemistry, by-products. J Sci Food Agric. 90:1959-1967.
  • Pereira, J. A., Oliveira, I., Sousa, A., Ferreira, I. C. F. R., Bento, A., & Estevinho, L. (2008). Bioactive properties and chemical composition of six walnut (Juglans regia L.) cultivars. Food Chem Toxicol. 46:2103-2111.
  • Sütyemez, M., Özcan, A., & Bükücü, Ş. B. (2018). Walnut cultivars through cross-breeding: ‘DİRİLİŞ’ and ‘15 TEMMUZ’. The American Pomological Society. 72 (3), 173-180.
  • Şen, S. M. (2011). Ceviz Yetiştiriciliği, Besin Değeri, Folkloru, ÜÇM Yayıncılık, Ankara, 220.
  • Jones, B., & Sall, J. (2011). JMP statistical discovery software. Wiley Interdisciplinary Reviews: Computational Statistics, 3(3), 188-194.
  • Ünver, H., Sakar, E., & Sülüşoğlu, M. (2016). Determination of pomological and morphological characteristics with fatty acid composition of high kernel ratio walnut genotypes. Erwerbs- Obstbau. 58:11-18.
  • Zeneli, G., Kola, H., & Dida, M. (2005). Phenotypic variation in native walnut populations of Northern Albania. Sci Hort. 105:91-100.
  • Zwarts, L., Savage, G. P., & Mc Neil, D. L. (1999). Fatty acid content of New Zeal and grown walnut (Juglans regia L.). Int J Food Sci Nutr. 50:189-194.
Birincil Dil tr
Konular Bahçe Bitkileri
Yayımlanma Tarihi Aralık 2019
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0001-7182-3811
Yazar: Akide ÖZCAN (Sorumlu Yazar)
Kurum: KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, AFŞİN MESLEK YÜKSEKOKULU
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0003-2417-8009
Yazar: Mehmet SÜTYEMEZ
Kurum: KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ, BAHÇE BİTKİLERİ PR.
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 31 Aralık 2019

Bibtex @araştırma makalesi { yyutbd590308, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {}, publisher = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {29}, pages = {628 - 633}, doi = {10.29133/yyutbd.590308}, title = {Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {ÖZCAN, Akide and SÜTYEMEZ, Mehmet} }
APA ÖZCAN, A , SÜTYEMEZ, M . (2019). Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi , 29 (4) , 628-633 . DOI: 10.29133/yyutbd.590308
MLA ÖZCAN, A , SÜTYEMEZ, M . "Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 (2019 ): 628-633 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyutbd/issue/50355/590308>
Chicago ÖZCAN, A , SÜTYEMEZ, M . "Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 (2019 ): 628-633
RIS TY - JOUR T1 - Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi AU - Akide ÖZCAN , Mehmet SÜTYEMEZ Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.590308 DO - 10.29133/yyutbd.590308 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 628 EP - 633 VL - 29 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.590308 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.590308 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi %A Akide ÖZCAN , Mehmet SÜTYEMEZ %T Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi %D 2019 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 29 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.590308 %U 10.29133/yyutbd.590308
ISNAD ÖZCAN, Akide , SÜTYEMEZ, Mehmet . "Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 / 4 (Aralık 2020): 628-633 . https://doi.org/10.29133/yyutbd.590308
AMA ÖZCAN A , SÜTYEMEZ M . Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi. YYÜ TAR BİL DERG. 2019; 29(4): 628-633.
Vancouver ÖZCAN A , SÜTYEMEZ M . Cevizde Depolama Süresinin Protein ve Yağ Kompozisyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2019; 29(4): 633-628.