Çalışmada, farklı sulama seviyeleri (IR125, IR100, IR75 ve IR50) ve biyo-aktivatör uygulamasının Rubygem çilek çeşidinin meyve ve yapraklarındaki mikro besin element içerikleri (Fe, Cu, Mn, ve Zn) üzerine etkileri 2015-2016 yetiştirme döneminin aktif hasat döneminde (Mart-Mayıs) incelenmiştir. Çukurova Üniversitesi deneme alanında yürütülen çalışma sonucunda, farklı sulama seviyelerinin yaprakta incelenen tüm mikro besin element içeriklerinde önemli farklılıklar oluşturduğu belirlenirken, meyvelerde sadece Fe ve Zn içeriklerinde önemli değişikliklere neden olduğu saptanmıştır. IR50 uygulamasının yaprak Fe, meyve Fe ve Zn içeriklerinde en yüksek önem grubunda yer alması dikkat çekerken, IR75 uygulamasının hem meyve hem de yaprak analiz sonuçlarına göre Zn, Cu ve Mn içeriklerinde IR100 ile aynı önem grubunda yer aldığı saptanmıştır. Denemede biyo-aktivatör uygulamalarının hem yaprakların hem de meyvelerin Zn, Cu ve Fe içeriklerini önemli oranda arttırdığı belirlenmiştir. Bu nedenle biyo-aktivatör uygulamasının çilek yetiştiriciliği için önemli bir strateji olabileceği, aynı zamanda %25 düzeyinde kısıntılı sulamanın su sıkıntısı yaşanan bölgelerde tam sulamaya alternatif bir yöntem olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir.
Bu çalışma ‘Farklı Sulama Düzeyleri ve Biyoaktivatör Uygulamasının İki Çilek Çeşidinde Verim ve Meyve Kalitesi ile Besin Elementi İçerikleri Üzerine Etkileri’ adlı doktora tezinin bir bölümünden üretilmiştir.
In this study, the effects of different irrigation levels (IR125, IR100, IR75 and IR50) and bio-activator application on micronutrient (Fe, Cu, Mn and Zn) concentrations of fruits and leaves of cultivar Rubygem were investigated during the active harvest period of 2015-2016. As a result of the study, which carried out in Çukurova University trial area, it was determined that different irrigation levels caused significant differences in all micronutrient element concentrations examined in leaves, although it caused significant changes only in Fe and Zn concentrations in fruits. IR50 application was found to be in the highest importance group in leaf Fe, fruit Fe and Zn concentrations, while IR75 application was found to be in the same importance group with IR100 for Zn, Cu and Mn concentrations according to both fruit and leaf analysis results. In the experiment, it was determined that bio-activator applications significantly increased Zn, Cu and Fe concentrations of both leaves and fruits. Therefore, it is thought that bio-activator application can be an important strategy for strawberry cultivation and at the same time, 25% restricted irrigation can be considered as an alternative method to full irrigation in water shortage areas.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2020 |
Kabul Tarihi | 12 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 30 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.