Yıl 2020, Cilt 1 , Sayı 2, Sayfalar 9 - 14 2020-04-22

CONTRIBUTION OF PISTACHIO (Pistacia vera L.) TOWARDS HUMAN HEALTH AND NUTRITION

Hüseyin TEKİN [1] , İbrahim Halil KILIÇ [2] , Işık Didem KARAGÖZ [3] , Gülsüm DOĞANÇAY [4] , Mehmet ÖZASLAN [5]


Pistachio, which is generally consumed as a nut in Turkey, has significant benefits for human nutrition and health, besides being the raw material of baklava and dessert industries. It is rich in healthy unsaturated fatty acids (oleic-linoleic acids) and proteins. Pistachios are also rich in minerals such as potassium, phosphorus, calcium and iron that have a role in improvement of anemia, bone development and regulation of blood pressure, as well as in Vitamin E, Vitamin A and Vitamin B complexes that cannot be synthesized in the human body. It is included in diets as it provides a feeling of fullness, due to its high fiber content. It was reported that pistachio consumed daily, at an amount of 20-30 grams, does not result in weight gain. Therefore, it can be a healthy snack. It was observed that pistachio partially reduces blood glucose level, that it could be used in a certain amount in diabetes and could be effective in cardiovascular diseases by modulating the LDL/HDL ratio in favor of HDL. It contains a significant amount of antioxidants. It was reported that pistachio can contribute to fighting cancer cells.
Pistachio, human health, , nutrient status, cholesterol, diabetes mellitus, , antioxidant
  • Ak, B. E., 2014. Türkiye’de ve dünyadaki antepfıstığı yetiştiriciliğinin karşılaştırılması. Antepfıstığı Vitrine Çıkıyor Projesi. TRC/13/DFD/3046. S. 29-53. Gaziantep 13
  • Ahn, K., Bardina, L., Grishina, G., Beyer, K., Sampsın, H.A., 2009. Idendifications of two pistachio allergens, Pis v1 and Pis v2, belonging to the2S albumin and 11S globulin family. Clin. Exp. Allergy, 39,926-934
  • Anonim, 2016a. Antepfıstığı raporu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası.www.zmo.org.tr. Anoim, 2016b. FAOSTAT. Food and Agriculture organization of the United Nations. Roma, İtaly. Feedipedia.org>node 21446
  • Ayfer. M., 1964. Pistachio nut culture and its proplems with special referance to Turkey. Reprinted from Univ. Of Ankara Yearbook of the Faculty of Agriculture, 189-217
  • Asztalos, B.,Lefevre, M., Wong, L., Foster, T.A., et al., 2000. Differantial response to low-fat diet between low and normal HDL cholesterol subjects. J Lİpid Res. 41: 321-328.
  • Avanzato,D., Vassallo, I., 2008. Sulle orme del pistachio(Pistacia vera L.). ISHS, Licata (İtaly)
  • Baer, D.J., Gebauer,S.K., and Novotny J.A., 2012. Measured energy value of pistachios in the human diet. British Journal of Nutrition 07, 120-125
  • Baltacı, Y., Bağcı, C., et. al.,2009. Diyete antepfıstığı eklenmesinin lipit parametreleri, antioksidan system ve endotendel fonksiyonları üzerine etkisi. Sağ.Bil. Enst.Fizyoloji anabilim dalı. Gaziantep
  • Baysal, A., 2015. Beslenme. (kitap). Hatimoğlu Basın ve Yayımcılık. 16. Baskı. S. 560. Ankara Couceiro, J.F., Guerrero, J., Gijon, M.C., Moriana, A., et al., 2013. El cultivo del pistachio. Mundiprensa, Madrid(Spaiain)
  • Doğruer Kalkancı, N., Karadağ, S., Bayram, M., Aydın, Y., 2005. Bazı antepfıstığı meyvelerinde Vitamin E, Omega-3 yağ asitleri ve fitosterol kapsamlarının belirlenmesi S. 73. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Md. Araştırma Sonuçları. Gaziantep
  • Ergeç, R., 2014. Kültür tarihi açısından antepfıstığı. Antepfıstığı Vitrine Çıkıyor Projesi. TRC/13/DFD/3046 S. 19-28.Gaziantep
  • Faraçlar, E., 1988. (BOOKS, 1981’ den) Pikan yetiştiriciliği. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı. Genel No: 274 Seri No:9. 65s. Ankara
  • Gentile,C., Tesoriere, L., Butera, D., Fazzari, M., et al., 2007. Antioxidant activity of Sicilian pistachio nut exctract its bioactivity components. J.Agric. Food Chem. 55, 643-648
  • Ghrab, M., Zribi, F., Ayadi, M., Elloumi,O.,et al., 2010. Lipid characterization of local pistachio germoplasm in central and southerm Tunisia. J. Food Compos. Anal. 23, 605-612.
  • Gilbert, R., Thompsn, M.D., Grundy,S. M., 2005. History and development of plant sterol and stanol esters for cholesterol-lowering purposes. J.Cardiol, 96(suppl); 3-9.
  • Güler, S., 2014. Diyette antepfıstığı ve insan sağlığına etkileri. Sağlıkaktuel-683. S.2-9 14
  • Halvorsen, H.L., Carlsen, M.H., Phillips, K.M., et al., 2006. Content of redox-active commpounds (i.e. antiooxidans) in Food Consumed in the United State J. Clin. Nutrient, 84, 95-135
  • Harmankaya, M., Özcan, M.M., Al Juhaimi, F., 2014. Mineral contents and proximate composition of Pistacia vera kernels. Evviron. Monit. Assess. 186,4217-4221.
  • Kepekçi, Y., Boğa,C.,Yılmaz,M., 1991. Diabetes mellitus’da antepfıstığına karşı kan glikoz cevabının glisemik indeks ile araştırılması. Beslenme ve Diyet Dergisi. Sayı:20 S.221-224
  • Okay, Y., 2002. The comparison of some pistachio cultivars regarding their fat, fatty acids and protein content. Gartenbauwissenschaft, 67, 107-113
  • Özsabuncuoğlu, İ.H., 2014. Antepfıstığının ekonomik önemi. Antepfıstığı Vitrine Çıkıyor Projesi.TRC/13/DFD/3046. S. 173-185. Gaziantep
  • Satil, F., Azcan, N., BaserK.H.C., 2003. Fatty acid composition of pistachio nuts in Turkey. Chem. Nat. Compd. 39, 322-324
  • Sena- Moreno, E., Pardo, J.E., Catalan, R., et al., 2015. Drying temperature and extraction method influence physicochemical and sensory characteristics of pistachio oils. Eur.J. Lipid Sci Technol. 117, 684-691.
  • Şahan, A., Tekin, A., 2013. Sağlıklı bir yaşam için: Antepfıstığı. Antepfıstığı AraştırmaDergisi. Sayı: 2. S. 8-10.
  • Tekin, H., Küden, A.B., Kaşka,N., Ak, B.E., (1995). Determining the chiling requirements and growing degree hours of some pistachio nut cultivars and regions. Acta hort. (ISHS) 419: 85-90
  • Tekin, H., Arpacı, S., Atlı, H.S., Açar, İ., Karadağ,S., et al., 2001. Antepfıstığı Yetiştiriciliği (kitap). Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No: 13. S. 132. Gaziantep
  • Tokuşoğlu, Ö., 2007. Yeşil altın: antepfıstığı teknolojisi, kimyası ve kalite kontrolü (kitap). S. 86. Tsantili, E., Konstantinidis, K.,Christopoulos, M.V.,Roussos, P.A., 2011. Total phenolics and flavonoids and total antioxidant capacity in pistachio(Pistachio vera L.) nuts in relation to cultivars and storage conditions. Sci. Hort.. 129, 694-701
  • Willison, L.N., Tawde, P., Robotham, J.M., Penney, R.M., et al., 2008. Pistachio vicilin, Pis v3, is immunoglobin E-reactive and crossreacts with the homologous cashew allergen, Ana o 1.Clin. Exp. Allergy, 38, 1229-1238
  • Yaman, A., Köroğlu, M., Karadağ, S., Aktuğ, Tahtacı, S., 1990. İç antepfıstığı meyvelerinin farklı ambalaj yöntemleri ve farklı depolama koşullarında muhafazası ve raf ömrünün belirlenmesi. S. 27. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Md. Araştırma Sonuçları. Gaziantep.
  • Zhang, J., Kris-Etherton, P.M., Thmpson, J.T., Vanden Hauvel, J.P., 2010. Effect of pistachio oil on gene expression of IFN-induced protein with tetratricopeptide repeats 2: A biomarker of inflammatory response. Mo. Nutr. Food Res. 54, S83-S92
Birincil Dil en
Konular Biyoloji, Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yazar: Hüseyin TEKİN (Sorumlu Yazar)
Kurum: Gaziantep University
Ülke: Turkey


Yazar: İbrahim Halil KILIÇ
Kurum: Gaziantep University
Ülke: Turkey


Yazar: Işık Didem KARAGÖZ
Kurum: Gaziantep University
Ülke: Turkey


Yazar: Gülsüm DOĞANÇAY
Kurum: Gaziantep University
Ülke: Turkey


Yazar: Mehmet ÖZASLAN
Kurum: Gaziantep University
Ülke: Turkey


Tarihler

Başvuru Tarihi : 13 Nisan 2020
Kabul Tarihi : 22 Nisan 2020
Yayımlanma Tarihi : 22 Nisan 2020

EndNote %0 Zeugma Biological Science CONTRIBUTION OF PISTACHIO (Pistacia vera L.) TOWARDS HUMAN HEALTH AND NUTRITION %A Hüseyin Teki̇n , İbrahim Halil Kılıç , Işık Didem Karagöz , Gülsüm Doğançay , Mehmet Özaslan %T CONTRIBUTION OF PISTACHIO (Pistacia vera L.) TOWARDS HUMAN HEALTH AND NUTRITION %D 2020 %J Zeugma Biological Science %P - %V 1 %N 2 %R %U

Makalenin Yazarları
Hüseyin TEKİN [1]
İbrahim Halil KILIÇ [2]
Işık Didem KARAGÖZ [3]
Gülsüm DOĞANÇAY [4]
Mehmet ÖZASLAN [5]