Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Research and Development (R&D) Status of Food Industry in Turkey and Suggestions for Improvement

Yıl 2018, Cilt: 16 Sayı: 2, 183 - 191, 05.08.2018
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.449862

Öz

Research and
development (R&D) activities are important for food industry especially in
today’s globalized market. In this study, it was aimed to determine the current
situation of R&D activities in the Turkish food industry and to determine
the actions to be taken at the situations of stakeholders for the development
of R&D activities. A questionnaire study with 127 participants in the
Turkish food industry was conducted and the data were evaluated using Microsoft
Excel and SPSS analysis programs. According to the results, 35% of the
companies in the Turkish food industry are conducting R&D activities. Companies
that carry out R&D activities benefit from various R&D supports, and those
who also use their own resources are more successful in terms of commercialization
of the R&D outputs. Difficulties and problems on R&D supports at
various stages such as application, evaluation, and execution phases were outlined
in this study. These problems can be solved by the measures and actions taken
by companies and supporting institutions, and R&D activities in food
industry can be improved by both qualitative and quantitative ways.

Kaynakça

  • [1] Ayhan, A. (2002). Dünden Bugüne Türkiye’ de Bilim ve Teknoloji ve Geleceğin Teknolojileri. Beta Basım Yayım, s:254, 264.
  • [2] Özsağır, A. (2007). Bilgi Üretimi ve Bilginin Üretime Dönüştürülmesinde Teknoparkların Önemi. 6.Uluslararası Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Sempozyumu, Aralık 26-28, 2007, İstanbul, Türkiye, Bildiriler Kitabı, s. 298.
  • [3] Çalıpınar, H., Baç, U. (2007). Kobi’lerde inovasyon yapmayı etkileyen faktörler ve bir alan araştırması. Ege Akademik Bakış, 7(2), 445-458.
  • [4] Food Drink Europe. (2016). Data & Trends of the European Food and Drink Indusrty 2016.
  • [5] http://www.fooddrinkeurope.eu/uploads/publications_documents/Data_and_trends_Interactive_PDF_NEW.pdf (Erişim Tarihi: 27.01.2017).
  • [6] Türkiye Gıda Sektörü Raporu. (2010). Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı. https://www.investingaziantep.gov.tr/upload/yazilar/Turkiye-Gida-Sektoru-Raporu-79778.pdf (Erişim Tarihi: 27.12. 2015).
  • [7] SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu). (2014). 2014 SGK İstatistik Yıllığı. http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr/kurumsal/istatistikler/sgk_istatistik_yilliklari/!ut/p/b1 (Erişim Tarihi: 24.08.2016).
  • [8] TGDF. (2013). Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu 2013 Gıda Envanteri. http://tgdf.org.tr/pdf/2013envanter.pdf (Erişim Tarihi: 15.07.2014).
  • [9] TÜİK (2014-a). Türkiye İstatistik Kurumu Merkezi Dağıtım Sistemi. Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri, Sanayi Ciro Endeksi Yurtiçi (2010=100), Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/menu.zul (Erişim Tarihi: 21.08.2016).
  • [10] TÜİK. (2014-b). Türkiye İstatistik Kurumu Merkezi Dağıtım Sistemi. Sanayi Hizmet Kuruluşları Araştırma Geliştirme Faaliyetleri İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/menu.zul (Erişim Tarihi: 21.08.2016).
  • [11] Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. (2017-a). Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, İstatistikler. http://teknopark.sanayi.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 19.02.2018).
  • [12] 5746 sayılı Kanun. (2008). Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun. Ankara, Resmi Gazete (26814), http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1295 (Erişim Tarihi: 02.09.2016).
  • [13] Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. (2017-b). Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü AR-GE Merkezleri Güncel ve İstatistiki Bilgiler. https://agtm.sanayi.gov.tr/Home/Index (Erişim Tarihi: 19.02.2018).
  • [14] Arlı, M., Nazik, M.H. (2001). Bilimsel Araştırmaya Giriş. Gazi Kitabevi, Ankara.
  • [15] Arıkan, R. (2004). Araştırma Teknikleri Ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın, Ankara.
  • [16] Özdamar, K. (2003). Modern Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • [17] UNSD. (2014). ISIC-3 International Standard Industrial Classification. REV.3, D.15. http://unstats.un.org/unsd/cr/registry /regcs. asp?Cl=2&Lg=1&Co=01 (Erişim Tarihi: 27.12.2014).
  • [18] Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik. (2012). T.C. Resmi Gazete, 790, 04 Kasım 2012.
  • [19] Verhees, F.J.H.M. (2005). Market-Oriented Product Innovation in Small Firms, PhD-thesis, Wageningen University, Nederland.
  • [20] Therrien, P. (2000). What Distinguishes Innovative Firms from Other Firms: Results from the 1999 Innovation Survey. Innovation System Researchs Network, Working Paper National Meeting.
  • [21] Aksoy, A., Demirel, E.T. (2008). Yenilik faaliyetleri açısından Kobi’ler. e-Journal of New World Sciences Academy, Social Sciences, 3(3), C0064, 390-408.
  • [22] Akdeve E., Karagöl E.T. (2013). Geçmişten günümüze Türkiye’de teşvikler ve ülke uygulamaları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37, 329-350.
  • [23] Çelebi, A. K., Kahriman, H. (2011). Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye’de AR-GE faaliyetlerine yönelik vergi teşvikleri ve bunların karşılaştırmalı analizi. Maliye Dergisi, 161, 33-63.

Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler

Yıl 2018, Cilt: 16 Sayı: 2, 183 - 191, 05.08.2018
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.449862

Öz

Dünyanın tek pazar haline
geldiği günümüz piyasa koşullarında AR-GE (araştırma-geliştirme) faaliyetleri
gıda sektörü açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye gıda endüstrisinde
AR-GE faaliyetlerinin mevcut durumunun belirlenmesine ve AR-GE faaliyetlerinin
geliştirilmesine yönelik paydaşlar düzeyinde yapılması gereken aksiyonların
belirlenmesi amaçlanmıştır. Türkiye gıda sanayi genelinde 127 firmanın
katılımıyla bir anket çalışması yapılmış, elde edilen veriler Microsoft Excel
ve SPSS analiz programları kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre,
Türkiye gıda endüstrisindeki firmaların %35’inin AR-GE faaliyeti yürüttüğü
belirlenmiştir. AR-GE faaliyeti yürüten firmaların çeşitli AR-GE desteklerinden
faydalandıkları, bunlardan kendi öz kaynaklarından AR-GE’ye pay ayıranların
ticarileşen çıktılar açısından daha başarılı oldukları belirlenmiştir.
Firmaların AR-GE faaliyetlerinde ve AR-GE destek ve teşviklerinin başvuru,
değerlendirme, yürütme aşamasında karşılaştıkları zorluklar ve sorunlar
belirlenmiştir. Bu sorunlar, firmaların ve destek veren kurumların alacağı
önlemler ve aksiyonlar ile çözülerek gıda endüstrisindeki AR-GE faaliyetleri
nitelik ve nicelik olarak iyileştirilebilir.

Kaynakça

  • [1] Ayhan, A. (2002). Dünden Bugüne Türkiye’ de Bilim ve Teknoloji ve Geleceğin Teknolojileri. Beta Basım Yayım, s:254, 264.
  • [2] Özsağır, A. (2007). Bilgi Üretimi ve Bilginin Üretime Dönüştürülmesinde Teknoparkların Önemi. 6.Uluslararası Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Sempozyumu, Aralık 26-28, 2007, İstanbul, Türkiye, Bildiriler Kitabı, s. 298.
  • [3] Çalıpınar, H., Baç, U. (2007). Kobi’lerde inovasyon yapmayı etkileyen faktörler ve bir alan araştırması. Ege Akademik Bakış, 7(2), 445-458.
  • [4] Food Drink Europe. (2016). Data & Trends of the European Food and Drink Indusrty 2016.
  • [5] http://www.fooddrinkeurope.eu/uploads/publications_documents/Data_and_trends_Interactive_PDF_NEW.pdf (Erişim Tarihi: 27.01.2017).
  • [6] Türkiye Gıda Sektörü Raporu. (2010). Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı. https://www.investingaziantep.gov.tr/upload/yazilar/Turkiye-Gida-Sektoru-Raporu-79778.pdf (Erişim Tarihi: 27.12. 2015).
  • [7] SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu). (2014). 2014 SGK İstatistik Yıllığı. http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr/kurumsal/istatistikler/sgk_istatistik_yilliklari/!ut/p/b1 (Erişim Tarihi: 24.08.2016).
  • [8] TGDF. (2013). Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu 2013 Gıda Envanteri. http://tgdf.org.tr/pdf/2013envanter.pdf (Erişim Tarihi: 15.07.2014).
  • [9] TÜİK (2014-a). Türkiye İstatistik Kurumu Merkezi Dağıtım Sistemi. Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri, Sanayi Ciro Endeksi Yurtiçi (2010=100), Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/menu.zul (Erişim Tarihi: 21.08.2016).
  • [10] TÜİK. (2014-b). Türkiye İstatistik Kurumu Merkezi Dağıtım Sistemi. Sanayi Hizmet Kuruluşları Araştırma Geliştirme Faaliyetleri İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/menu.zul (Erişim Tarihi: 21.08.2016).
  • [11] Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. (2017-a). Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, İstatistikler. http://teknopark.sanayi.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 19.02.2018).
  • [12] 5746 sayılı Kanun. (2008). Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun. Ankara, Resmi Gazete (26814), http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1295 (Erişim Tarihi: 02.09.2016).
  • [13] Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. (2017-b). Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü AR-GE Merkezleri Güncel ve İstatistiki Bilgiler. https://agtm.sanayi.gov.tr/Home/Index (Erişim Tarihi: 19.02.2018).
  • [14] Arlı, M., Nazik, M.H. (2001). Bilimsel Araştırmaya Giriş. Gazi Kitabevi, Ankara.
  • [15] Arıkan, R. (2004). Araştırma Teknikleri Ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın, Ankara.
  • [16] Özdamar, K. (2003). Modern Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • [17] UNSD. (2014). ISIC-3 International Standard Industrial Classification. REV.3, D.15. http://unstats.un.org/unsd/cr/registry /regcs. asp?Cl=2&Lg=1&Co=01 (Erişim Tarihi: 27.12.2014).
  • [18] Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik. (2012). T.C. Resmi Gazete, 790, 04 Kasım 2012.
  • [19] Verhees, F.J.H.M. (2005). Market-Oriented Product Innovation in Small Firms, PhD-thesis, Wageningen University, Nederland.
  • [20] Therrien, P. (2000). What Distinguishes Innovative Firms from Other Firms: Results from the 1999 Innovation Survey. Innovation System Researchs Network, Working Paper National Meeting.
  • [21] Aksoy, A., Demirel, E.T. (2008). Yenilik faaliyetleri açısından Kobi’ler. e-Journal of New World Sciences Academy, Social Sciences, 3(3), C0064, 390-408.
  • [22] Akdeve E., Karagöl E.T. (2013). Geçmişten günümüze Türkiye’de teşvikler ve ülke uygulamaları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37, 329-350.
  • [23] Çelebi, A. K., Kahriman, H. (2011). Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye’de AR-GE faaliyetlerine yönelik vergi teşvikleri ve bunların karşılaştırmalı analizi. Maliye Dergisi, 161, 33-63.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Zeynep Bakkaloğlu Bu kişi benim 0000-0002-8250-8478

Gürbüz Güneş 0000-0002-2948-3785

Yayımlanma Tarihi 5 Ağustos 2018
Gönderilme Tarihi 23 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bakkaloğlu, Z., & Güneş, G. (2018). Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Akademik Gıda, 16(2), 183-191. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.449862
AMA Bakkaloğlu Z, Güneş G. Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Akademik Gıda. Ağustos 2018;16(2):183-191. doi:10.24323/akademik-gida.449862
Chicago Bakkaloğlu, Zeynep, ve Gürbüz Güneş. “Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu Ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler”. Akademik Gıda 16, sy. 2 (Ağustos 2018): 183-91. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.449862.
EndNote Bakkaloğlu Z, Güneş G (01 Ağustos 2018) Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Akademik Gıda 16 2 183–191.
IEEE Z. Bakkaloğlu ve G. Güneş, “Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler”, Akademik Gıda, c. 16, sy. 2, ss. 183–191, 2018, doi: 10.24323/akademik-gida.449862.
ISNAD Bakkaloğlu, Zeynep - Güneş, Gürbüz. “Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu Ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler”. Akademik Gıda 16/2 (Ağustos 2018), 183-191. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.449862.
JAMA Bakkaloğlu Z, Güneş G. Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Akademik Gıda. 2018;16:183–191.
MLA Bakkaloğlu, Zeynep ve Gürbüz Güneş. “Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu Ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler”. Akademik Gıda, c. 16, sy. 2, 2018, ss. 183-91, doi:10.24323/akademik-gida.449862.
Vancouver Bakkaloğlu Z, Güneş G. Türkiye Gıda Endüstrisinde AR-GE Çalışmalarının Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Akademik Gıda. 2018;16(2):183-91.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).