Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ordu il merkezindeki tüketicilerin fermente süt ürünleri tüketim alışkanlıkları

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 2, 71 - 80, 01.12.2015

Öz

Bu çalışma, Ordu il merkezinde yaşayan insanların fermente süt ürünlerini tüketim durumlarını belirlemek amacıyla Mart-Nisan 2015 tarihleri arasında tesadüfi olarak seçilen bireyler üzerinde yürütülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde bilgisayar programı kullanılmıştır. Çalışmada yoğurt tüketmeyi sevenlerin oranı %92.7 olarak bulunurken, yoğurdu düzenli olarak tüketenlerin oranının ise %78 düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Bireylerin yoğurdu tercih etmemesinde en önemli neden lezzet olurken (%58.3) yine ayranın da tercih edilmemesinde özellikle tat (%30) ve kokunun (%20) etkili olduğu belirlenmiştir. İnsanların %79.3’ü yoğurdun her yaşta tüketilmesi gerektiğini bildirirken, insanların %68.7’si fermente süt ürünlerinin fiyatlarını normal bulmuştur. Bireyler, meyveli yoğurdun sadece çocuklar için olmadığını (%52.0) belirtmiştir. Ayrıca insanların kefir ve özellikle de probiyotik yoğurt konusunda sınırlı düzeyde bilgiye sahip oldukları ve yoğurt ile ayranı daha çok yemek ile birlikte tüketmeyi tercih ettikleri de belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Andiç, S., Şahin, K., Koç, Ş. 2002. Van Merkez İlçe Kentsel Alanda Süt Tüketimi. Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 33–38.
  • Çelik, Y. , Karlı B. , Bilgiç, A., Çelik, Ş. 2005. Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Tüketim Düzeyleri Ve Süt Tüketim Alışkanlıkları Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1): 5-12.
  • Çınar, İ., Dayısoylu, K. S. 2005. Sağlık ve beslenmede simbiyotikler. Gıda, 30: 339-344.
  • Demirci M., Şimşek O., 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad yayıncılık ltd şti, İstanbul.
  • Hanta, B., Yurdakul, O., 1995. Adana İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2): 169–184
  • Kılıç, M, 2005. Kocaeli ilinde dört farklı sosyo ekonomik grubu temsil eden toplam 220 kişilik tüketici grubunun içme sütü alışkanlıkları belirlenmiştir. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Edirne.
  • Oysun, G., 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası. Ondokuzmayıs Üniversitesi Yayınları No: 18, Samsun.
  • Özcan, T., Erbil, F., Kurdal, E,. 1998. Sütün İnsan Beslenmesindeki Önemi. İçme Sütü Sempozyumu. s:31-41.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23–31.
  • SPSS, 2000. Standard Version 12.0. SPSS for Windows, Release 12 0, Standard Version. Chicago, IL: SPSS Inc. Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş., 2001. Van İli Kentsel Alanda Ailelerin Otlu Peynir ve Süt Ürünleri Alım ve Tüketim Davranışları. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 67–73.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B., 2005. İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1) 23-35.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi: 13(1): 15–21.
  • Uzunöz, M., Gülsen, M., 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, (3): 15–21.
Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 2, 71 - 80, 01.12.2015

Öz

Kaynakça

  • Andiç, S., Şahin, K., Koç, Ş. 2002. Van Merkez İlçe Kentsel Alanda Süt Tüketimi. Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 33–38.
  • Çelik, Y. , Karlı B. , Bilgiç, A., Çelik, Ş. 2005. Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Tüketim Düzeyleri Ve Süt Tüketim Alışkanlıkları Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1): 5-12.
  • Çınar, İ., Dayısoylu, K. S. 2005. Sağlık ve beslenmede simbiyotikler. Gıda, 30: 339-344.
  • Demirci M., Şimşek O., 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad yayıncılık ltd şti, İstanbul.
  • Hanta, B., Yurdakul, O., 1995. Adana İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2): 169–184
  • Kılıç, M, 2005. Kocaeli ilinde dört farklı sosyo ekonomik grubu temsil eden toplam 220 kişilik tüketici grubunun içme sütü alışkanlıkları belirlenmiştir. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Edirne.
  • Oysun, G., 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası. Ondokuzmayıs Üniversitesi Yayınları No: 18, Samsun.
  • Özcan, T., Erbil, F., Kurdal, E,. 1998. Sütün İnsan Beslenmesindeki Önemi. İçme Sütü Sempozyumu. s:31-41.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23–31.
  • SPSS, 2000. Standard Version 12.0. SPSS for Windows, Release 12 0, Standard Version. Chicago, IL: SPSS Inc. Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş., 2001. Van İli Kentsel Alanda Ailelerin Otlu Peynir ve Süt Ürünleri Alım ve Tüketim Davranışları. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 67–73.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B., 2005. İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1) 23-35.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi: 13(1): 15–21.
  • Uzunöz, M., Gülsen, M., 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, (3): 15–21.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zekai Tarakçı Bu kişi benim

Muhammet Karaağaç Bu kişi benim

Ömer Faruk Çelik

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tarakçı, Z., Karaağaç, M., & Çelik, Ö. F. (2015). Ordu il merkezindeki tüketicilerin fermente süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Akademik Ziraat Dergisi, 4(2), 71-80.