Bu çalışma, Ordu il merkezinde yaşayan insanların fermente süt ürünlerini tüketim durumlarını belirlemek amacıyla Mart-Nisan 2015 tarihleri arasında tesadüfi olarak seçilen bireyler üzerinde yürütülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde bilgisayar programı kullanılmıştır. Çalışmada yoğurt tüketmeyi sevenlerin oranı %92.7 olarak bulunurken, yoğurdu düzenli olarak tüketenlerin oranının ise %78 düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Bireylerin yoğurdu tercih etmemesinde en önemli neden lezzet olurken (%58.3) yine ayranın da tercih edilmemesinde özellikle tat (%30) ve kokunun (%20) etkili olduğu belirlenmiştir. İnsanların %79.3’ü yoğurdun her yaşta tüketilmesi gerektiğini bildirirken, insanların %68.7’si fermente süt ürünlerinin fiyatlarını normal bulmuştur. Bireyler, meyveli yoğurdun sadece çocuklar için olmadığını (%52.0) belirtmiştir. Ayrıca insanların kefir ve özellikle de probiyotik yoğurt konusunda sınırlı düzeyde bilgiye sahip oldukları ve yoğurt ile ayranı daha çok yemek ile birlikte tüketmeyi tercih ettikleri de belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 2 |