Research Article
BibTex RIS Cite

Ordu il merkezindeki tüketicilerin fermente süt ürünleri tüketim alışkanlıkları

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 71 - 80, 01.12.2015

Abstract

Bu çalışma, Ordu il merkezinde yaşayan insanların fermente süt ürünlerini tüketim durumlarını belirlemek amacıyla Mart-Nisan 2015 tarihleri arasında tesadüfi olarak seçilen bireyler üzerinde yürütülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde bilgisayar programı kullanılmıştır. Çalışmada yoğurt tüketmeyi sevenlerin oranı %92.7 olarak bulunurken, yoğurdu düzenli olarak tüketenlerin oranının ise %78 düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Bireylerin yoğurdu tercih etmemesinde en önemli neden lezzet olurken (%58.3) yine ayranın da tercih edilmemesinde özellikle tat (%30) ve kokunun (%20) etkili olduğu belirlenmiştir. İnsanların %79.3’ü yoğurdun her yaşta tüketilmesi gerektiğini bildirirken, insanların %68.7’si fermente süt ürünlerinin fiyatlarını normal bulmuştur. Bireyler, meyveli yoğurdun sadece çocuklar için olmadığını (%52.0) belirtmiştir. Ayrıca insanların kefir ve özellikle de probiyotik yoğurt konusunda sınırlı düzeyde bilgiye sahip oldukları ve yoğurt ile ayranı daha çok yemek ile birlikte tüketmeyi tercih ettikleri de belirlenmiştir.

References

  • Andiç, S., Şahin, K., Koç, Ş. 2002. Van Merkez İlçe Kentsel Alanda Süt Tüketimi. Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 33–38.
  • Çelik, Y. , Karlı B. , Bilgiç, A., Çelik, Ş. 2005. Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Tüketim Düzeyleri Ve Süt Tüketim Alışkanlıkları Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1): 5-12.
  • Çınar, İ., Dayısoylu, K. S. 2005. Sağlık ve beslenmede simbiyotikler. Gıda, 30: 339-344.
  • Demirci M., Şimşek O., 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad yayıncılık ltd şti, İstanbul.
  • Hanta, B., Yurdakul, O., 1995. Adana İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2): 169–184
  • Kılıç, M, 2005. Kocaeli ilinde dört farklı sosyo ekonomik grubu temsil eden toplam 220 kişilik tüketici grubunun içme sütü alışkanlıkları belirlenmiştir. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Edirne.
  • Oysun, G., 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası. Ondokuzmayıs Üniversitesi Yayınları No: 18, Samsun.
  • Özcan, T., Erbil, F., Kurdal, E,. 1998. Sütün İnsan Beslenmesindeki Önemi. İçme Sütü Sempozyumu. s:31-41.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23–31.
  • SPSS, 2000. Standard Version 12.0. SPSS for Windows, Release 12 0, Standard Version. Chicago, IL: SPSS Inc. Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş., 2001. Van İli Kentsel Alanda Ailelerin Otlu Peynir ve Süt Ürünleri Alım ve Tüketim Davranışları. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 67–73.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B., 2005. İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1) 23-35.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi: 13(1): 15–21.
  • Uzunöz, M., Gülsen, M., 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, (3): 15–21.
Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 71 - 80, 01.12.2015

Abstract

References

  • Andiç, S., Şahin, K., Koç, Ş. 2002. Van Merkez İlçe Kentsel Alanda Süt Tüketimi. Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 33–38.
  • Çelik, Y. , Karlı B. , Bilgiç, A., Çelik, Ş. 2005. Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Tüketim Düzeyleri Ve Süt Tüketim Alışkanlıkları Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1): 5-12.
  • Çınar, İ., Dayısoylu, K. S. 2005. Sağlık ve beslenmede simbiyotikler. Gıda, 30: 339-344.
  • Demirci M., Şimşek O., 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad yayıncılık ltd şti, İstanbul.
  • Hanta, B., Yurdakul, O., 1995. Adana İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2): 169–184
  • Kılıç, M, 2005. Kocaeli ilinde dört farklı sosyo ekonomik grubu temsil eden toplam 220 kişilik tüketici grubunun içme sütü alışkanlıkları belirlenmiştir. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Edirne.
  • Oysun, G., 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası. Ondokuzmayıs Üniversitesi Yayınları No: 18, Samsun.
  • Özcan, T., Erbil, F., Kurdal, E,. 1998. Sütün İnsan Beslenmesindeki Önemi. İçme Sütü Sempozyumu. s:31-41.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23–31.
  • SPSS, 2000. Standard Version 12.0. SPSS for Windows, Release 12 0, Standard Version. Chicago, IL: SPSS Inc. Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş., 2001. Van İli Kentsel Alanda Ailelerin Otlu Peynir ve Süt Ürünleri Alım ve Tüketim Davranışları. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 67–73.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B., 2005. İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1) 23-35.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi: 13(1): 15–21.
  • Uzunöz, M., Gülsen, M., 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, (3): 15–21.
There are 13 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Zekai Tarakçı This is me

Muhammet Karaağaç This is me

Ömer Faruk Çelik

Publication Date December 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Tarakçı, Z., Karaağaç, M., & Çelik, Ö. F. (2015). Ordu il merkezindeki tüketicilerin fermente süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Akademik Ziraat Dergisi, 4(2), 71-80.