BibTex RIS Kaynak Göster

KAMUSAL YÖNETİŞİM AÇISINDAN MUHASEBE STANDARTLARI VE İÇ DENETİMİN FONKSİYONLARI

Yıl 2012, Sayı: 10, 50 - 56, 13.07.2016

Öz

Bilindiği üzere 2000 li yılların başından itibaren ülkemizde bankacılık sektörünün yeniden yapılandırması ile başlayan, Sermaye Piyasasına kayıtlı şirketler ile devam eden kurumsal yönetim uygulamalarına yönelik yasal düzenlemeler, kamu yönetiminde asıl olarak Kamu Yönetimi Temel Kanununda detaylı olarak yer almış, fakat veto edilmesi nedeniyle yürürlüğe girememiştir. Yine kamu yönetiminin yapılandırılması kapsamında, Kamu Yönetimi Temel Kanununda yer alan ilkeler esas alınarak, kamusal yönetişimin1 mali yönetimini ilgilendiren boyutu, 10.12.2003 tarihinde kabul edilen ve 24.12.2003 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak ancak 2006 yılında yürürlüğe giren, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile genel anlamda kamu kaynağının kullanılması konusunda yetkili olanların, kaynakların elde edilmesi ve kullanılması konusunda şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık ilkeleri ekseninde oluşturulan bir takım yönetsel araçlar vasıtasıyla sorumluluklarını ifa etmesi amaçlanmıştır. Makalemizde kurumsal yönetimin katılımcılık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik olarak nitelendirilen ilkelerinin yerleşmesi için önemi her geçen gün daha iyi anlaşılan, uluslar arası standartlar çerçevesinde yürütülen bir iç denetim ile güvenilir ve uluslar arası standartlarda oluşturulan muhasebe sisteminin kamu sektörü için önemi, özel sektör uygulaması ile karşılaştırılması ve bu alanlardan arzu edilen katkının sağlanması için yapılması gerekenler üzerinde durulacaktır.

Yıl 2012, Sayı: 10, 50 - 56, 13.07.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA48MM36KF
Bölüm Makale
Yazarlar

Hulusi Günşen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 13 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Günşen, H. (2016). KAMUSAL YÖNETİŞİM AÇISINDAN MUHASEBE STANDARTLARI VE İÇ DENETİMİN FONKSİYONLARI. Denetişim(10), 50-56.

TR Dizin'de yer alan Denetişim dergisi yayımladığı çalışmalarla; alanındaki profesyoneller, akademisyenler ve düzenleyiciler arasında etkili bir iletişim ağı kurarak, etkin bir denetim ve yönetim sistemine ulaşma yolculuğunda önemli mesafelerin kat edilmesine katkı sağlamaktadır.