Adaçayı (Salvia officinalis L.), bitkisel çay,
baharat ve gıda tatlandırıcısı olarak kullanılan, çok sayıda biyoaktif bileşen
içeren, Lamiaceae familyasından önemli bir tıbbi bitkidir. Bu
araştırmada, hidrodistilasyon ile
adaçayı uçucu yağları uzaklaştırılıp, arta kalan sulu kısım ve atık yaprakların
bileşimi incelenmiştir. Kurutulmuş adaçayı yaprakları 1 ve 2 saat olarak
hidrodistilasyon yöntemi ile ekstrakte edilip arta kalan yapraklar tekrar
kurutularak sırasıyla etil asetat ve etanol çözgenleri ile Soxhlet
ekstraksiyonuna tabi tutulmuştur. Elde edilen sulu (Hidrosol1, Hidrosol2),
etanollü (Etanol1, Etanol2) ve etil asetatlı (Etilasetat1, Etilasetat2)
ekstraktların toplam fenolik ve flavonoid içerikleri, α-glukozidaz inhibisyon
aktiviteleri, DPPH, ABTS ve β-karoten ağartma metotları kullanılarak
antioksidan aktiviteleri kolorimetrik olarak belirlenmiştir. Test edilen
ekstraktlar arasında toplam fenolik madde miktarı (60.63 mg GAE/g), toplam
flavonoid miktarı (40.23 mg KE/g), radikal süpürme gücü ((DPPH (95.00 mg
TEAC/g) ve ABTS (92.00 mg TEAC/g)) açısından en yüksek değer 2 saat
hidrodistilasyon sonucu elde edilen Hidrosol2 örneğine ait bulunurken en yüksek
antidiyabetik aktivitenin IC50 (1.32) Etil asetat1 örneğine ait
olduğu belirlenmiştir.
Sage (Salvia officinalis L.) is an important
medicinal plant of the Lamiaceae family, which is contains many
bioactive components and is used as herbal tea, spice and food seasoning. In
this study, the essential oils of sage were removed by hydrodistilation and the
composition of the remaining residual floral water and waste leaves were
investigated. Dried sage leaves were extracted with hydrodistillation method
for 1 and 2 hours and the remaining leaves were dried again and subjected to
Soxhlet extraction first with ethyl acetate and then ethanol. Total phenolic,
flavonoid contents, α-glucosidase inhibition activities and antioxidant
activities by using DPPH, ABTS, and β-carotene methods in aqueous (Hydrosol1,
Hydrosol2), ethanolic (Ethanol1, Ethanol2) and ethyl acetate (Ethyl acetate1,
Ethyl acetate2) extracts were determined
by colorimetric methods. Among the different extracts tested, Hydrosol2,
obtained from 2 h distillation, displayed the highest scores in terms of the
total amount of phenolics (60.63 mg GAE/g), the total flavonoid content (40.23
mg CE/g), radical scavenging power ((DPPH (95.00 mg TEAC/g) and ABTS (92.00 mg
TEAC/g)), while the highest antidiabetic activity (as IC50 value)
was determined in Ethyl acetate1 sample as 1.32.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 4 |