Review
BibTex RIS Cite

AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ

Year 2016, Volume: 13 Issue: 2, 113 - 122, 27.12.2016
https://doi.org/10.25308/aduziraat.294195

Abstract








Aydın, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarınca zengin olmakla birlikte, suyun kalitesi, yöresel hatta aynı yörede farklı
yerlerden çıkışına göre de önemli farklılıklar içerdiği bilinmektedir. Hayvanlar, mineral madde ihtiyaçlarının
büyük bir çoğunluğunu tüketilen yemlerle karşılamakla beraber bir kısmını da içtikleri sudan alırlar. Fakat sudaki
mineraller, rasyon hazırlanması sırasında genellikle göz ardı edilmektedir. Bu çalışmaya da konu olan su
içeriğindeki mineral seviyelerinin aşırı yüksek olması, hayvanların tolerans kabiliyetlerine göre toksik ya da
verim düşürücü etkileri olabilmektedir.


Bu amaçla bu derlemede, Aydın ilindeki su kalitesini ortaya koyan değişik çalışmalar ve analiz sonuçları dikkate
alınarak, hayvanların tolere edebildiği sudaki kimyasal parametrelerin yanında suya ait diğer bazı niteliksel
parametrelerde irdelenmiştir.




References

  • Akar A (2000) İçme Suyu Kalitesi Açısından Kirlilik Parametrelerinin İrdelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Anonim (2011) Işık Mühendislik Web Sayfası. Erişim: Http://Www.Aquasu.Com/Su2.Htm. Erişim Tarihi: 11.01.2011.
  • Arslan MA, Şenol M (2010) Aydın İli Çevre Durum Raporu. T.C. Aydın Valiliği Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü. Aydın.
  • Ayers RS, Westcot DW (1994) Water Quality for Agriculture. FAO Irrigation and Dranage Paper, 29 Rev 1. Roma.
  • Baltacı F (2000) Su ve Analiz Metodları. DSİ, 3-38, Ankara. Başbülbül G (2001) Aydın Yöresi Jeotermal Sularındaki Termofilik Bakterilerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, A.DÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Can BZK, Kali N (2008) Erzurum Yöresinde İçme Sularında Nitrat, Nitrit Kirlenme Düzeyi. DSİ Genel Müdürlüğü DSİ Teknik Bülteni, 104: 8-15.
  • Cemek B, Çetin S, Yıldırım D (2011) Çiftlik ve Kümes Hayvanlarının Su Tüketimi ve Su Kalite Özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 4(1): 57-67.
  • Eroğlu V (1995) Su Tasfiyesi. İTÜ Yayınları, 314, İstanbul.
  • Genç TO, İnanan BE, Yabanlı M, Yılmaz E (2015) Japon Balığı (Carassius Auratus Linnaeus, 1758) Dokularında Bor Akümülasyonu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 1, Muğla.
  • Göncü S, Özkütük K, Görgülü M (2008) Sığır Yetiştiriciliğinde Su Gereksinmesi ve İçme Suyu Kalite Özellikleri. Hasad Dergisi Ağustos 2008, Yıl:24 Sayı 279, 44-51s.
  • Hallberg GR (1989) Nitrate In Ground Water In The United States. In: Nitrogen Management and Ground Water Protection. Elsevier, 35-74, Amsterdam.
  • Halvorson AD, Schweissing FC, Bartolo ME, Reule CA (2005) Corn Response to Nitrogen Fertilization in A Soil with High Residual Nitrogen. Agronomy Journal 97: 1222-1229.
  • Hegsted M, Keenan MJ, Siver F, Wozniak P (1991) Effect of Boron on Vitamin D Deficient Rats. Biological Trace Element Research 26: 243-255.
  • Hunt CD, Nielsen FH (1981) Interaction between boron and cholecalciferol in the chick. In Trace Element Metabolism in Man and Animals. Eds. J Mc CHowell, J M Gawthorne and C L White. pp 597-600. Australian Academy of Science, Canberra, Australia.
  • Hunt CD, Nielsen FH (1987) Interactions Among Dietary Boron, Magnesium, and Cholecalciferol in the Chick. Proceedings of the National Academy of Science 41, 50.
  • Hunt CD (1994) The Biochemical Effects of Physiological Amounts of Dietary Boron in Animal Nutrition Models. Environmental Health Perspectives 102 (Suppl 7): 35-43.
  • Karaoğlu MH, Balcı A, Uğurlu M (2008) Kavaklıdere Bozdoğan Bölgesindeki Kaynak Sularının Fizikokimyasal Açıdan İncelenmesi. Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 58-60,Muğla.
  • Keeney DR (1982) Nitrogen Management for Maximum Efficiency and Minimum Pollution. Nitrogen in Agricultural Soils, Asa, 605-650. Madison.
  • Kılıç S (2008) Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Su Yönetimi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi. 3, İstanbul.
  • NRC (1981) Nutrient Reguirements of Goats: Angora, Dairy, and Meat Goats in Temperate and Tropical Countries. National Academy Press Washington, D.C.
  • NRC (1984) Nutrient Requirement of Poultry. Eigth Revised Edition. National Academy Press, Washington, D.C.
  • NRC (1985) Nutrient Reguirements of Sheep Sixth Revised Edition, National Academy Press Washington, D.C.
  • NRC (2001) Nutrient Reguirements of Dairy Cattle. Seventh Revised Edition, National Academy Press Washington, D.C.
  • Parker DB, Brown MS (2003) Livestock and Poultry Production, Water Consumption for Encylopedia of Water Science Edited by B.A. Steward and Terry A, Howell Dekker, Inc. Newyork-Basel.
  • Parkın HP (2012) Germencik-İncirliova (Aydın) Çevresindeki Jeotermal Alanların Hidrojeolojik Ve Hidrojeokimyasal İncelenmesi, İv-V, 41-42, İzmir.
  • Penland JG, Eberhardt MJ (1993) Effects of Dietary Boron and Magnesium on Brain Function of Mature Male and Female Longevans Rats. Jornal of Trace Elements in Experimental Medicine 6: 53-64.
  • Sweten JM, Faries FC, Loneragen JGH, Reagor JC (2003) Livestock Water Quality Standarts. Encylopedia of Wate rScience Edited by B.A. Steward and Terry A. Howell. Dekker, Inc. Newyork-Basel.
  • Uçmaklıoğlu S (2011) Aydın'da İçme Suyu Nitrit ve Nitrat Düzeylerinin Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (Ybsk) İle Belirlenmesi. Aydın.
  • Wirth F (1986) Curing Colour Formation and Colour Retention in Frankfurter-Type Sausages. Fleischwirtschaft 66(3): 354-358.
  • Yıldız N (1996) Şanlıurfa İçme Suyu Siteminin Kalite Kontrol Parametreleri Açısından İncelenmesi. Harran Üniversitesi, 27-37, Şanlıurfa.
  • Yılmaz NS (2013) Aydın ve Çevresindeki Jeotermal Sulardaki Bazı Elementlerin Ve İyonların Icp-Oes ve Ic İle Analizi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Aydın.
  • Yurttaş Ö (2008) Ilıcabaşı Jeotermal Alanının (Aydın) Hidrojeolojisi. Aralık, 2008, İzmir Yüksek Lisans Tezi Dokuz Eylül Üniversitesi, 42, İzmir.
Year 2016, Volume: 13 Issue: 2, 113 - 122, 27.12.2016
https://doi.org/10.25308/aduziraat.294195

Abstract

References

  • Akar A (2000) İçme Suyu Kalitesi Açısından Kirlilik Parametrelerinin İrdelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Anonim (2011) Işık Mühendislik Web Sayfası. Erişim: Http://Www.Aquasu.Com/Su2.Htm. Erişim Tarihi: 11.01.2011.
  • Arslan MA, Şenol M (2010) Aydın İli Çevre Durum Raporu. T.C. Aydın Valiliği Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü. Aydın.
  • Ayers RS, Westcot DW (1994) Water Quality for Agriculture. FAO Irrigation and Dranage Paper, 29 Rev 1. Roma.
  • Baltacı F (2000) Su ve Analiz Metodları. DSİ, 3-38, Ankara. Başbülbül G (2001) Aydın Yöresi Jeotermal Sularındaki Termofilik Bakterilerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, A.DÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Can BZK, Kali N (2008) Erzurum Yöresinde İçme Sularında Nitrat, Nitrit Kirlenme Düzeyi. DSİ Genel Müdürlüğü DSİ Teknik Bülteni, 104: 8-15.
  • Cemek B, Çetin S, Yıldırım D (2011) Çiftlik ve Kümes Hayvanlarının Su Tüketimi ve Su Kalite Özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 4(1): 57-67.
  • Eroğlu V (1995) Su Tasfiyesi. İTÜ Yayınları, 314, İstanbul.
  • Genç TO, İnanan BE, Yabanlı M, Yılmaz E (2015) Japon Balığı (Carassius Auratus Linnaeus, 1758) Dokularında Bor Akümülasyonu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 1, Muğla.
  • Göncü S, Özkütük K, Görgülü M (2008) Sığır Yetiştiriciliğinde Su Gereksinmesi ve İçme Suyu Kalite Özellikleri. Hasad Dergisi Ağustos 2008, Yıl:24 Sayı 279, 44-51s.
  • Hallberg GR (1989) Nitrate In Ground Water In The United States. In: Nitrogen Management and Ground Water Protection. Elsevier, 35-74, Amsterdam.
  • Halvorson AD, Schweissing FC, Bartolo ME, Reule CA (2005) Corn Response to Nitrogen Fertilization in A Soil with High Residual Nitrogen. Agronomy Journal 97: 1222-1229.
  • Hegsted M, Keenan MJ, Siver F, Wozniak P (1991) Effect of Boron on Vitamin D Deficient Rats. Biological Trace Element Research 26: 243-255.
  • Hunt CD, Nielsen FH (1981) Interaction between boron and cholecalciferol in the chick. In Trace Element Metabolism in Man and Animals. Eds. J Mc CHowell, J M Gawthorne and C L White. pp 597-600. Australian Academy of Science, Canberra, Australia.
  • Hunt CD, Nielsen FH (1987) Interactions Among Dietary Boron, Magnesium, and Cholecalciferol in the Chick. Proceedings of the National Academy of Science 41, 50.
  • Hunt CD (1994) The Biochemical Effects of Physiological Amounts of Dietary Boron in Animal Nutrition Models. Environmental Health Perspectives 102 (Suppl 7): 35-43.
  • Karaoğlu MH, Balcı A, Uğurlu M (2008) Kavaklıdere Bozdoğan Bölgesindeki Kaynak Sularının Fizikokimyasal Açıdan İncelenmesi. Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, 58-60,Muğla.
  • Keeney DR (1982) Nitrogen Management for Maximum Efficiency and Minimum Pollution. Nitrogen in Agricultural Soils, Asa, 605-650. Madison.
  • Kılıç S (2008) Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Su Yönetimi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi. 3, İstanbul.
  • NRC (1981) Nutrient Reguirements of Goats: Angora, Dairy, and Meat Goats in Temperate and Tropical Countries. National Academy Press Washington, D.C.
  • NRC (1984) Nutrient Requirement of Poultry. Eigth Revised Edition. National Academy Press, Washington, D.C.
  • NRC (1985) Nutrient Reguirements of Sheep Sixth Revised Edition, National Academy Press Washington, D.C.
  • NRC (2001) Nutrient Reguirements of Dairy Cattle. Seventh Revised Edition, National Academy Press Washington, D.C.
  • Parker DB, Brown MS (2003) Livestock and Poultry Production, Water Consumption for Encylopedia of Water Science Edited by B.A. Steward and Terry A, Howell Dekker, Inc. Newyork-Basel.
  • Parkın HP (2012) Germencik-İncirliova (Aydın) Çevresindeki Jeotermal Alanların Hidrojeolojik Ve Hidrojeokimyasal İncelenmesi, İv-V, 41-42, İzmir.
  • Penland JG, Eberhardt MJ (1993) Effects of Dietary Boron and Magnesium on Brain Function of Mature Male and Female Longevans Rats. Jornal of Trace Elements in Experimental Medicine 6: 53-64.
  • Sweten JM, Faries FC, Loneragen JGH, Reagor JC (2003) Livestock Water Quality Standarts. Encylopedia of Wate rScience Edited by B.A. Steward and Terry A. Howell. Dekker, Inc. Newyork-Basel.
  • Uçmaklıoğlu S (2011) Aydın'da İçme Suyu Nitrit ve Nitrat Düzeylerinin Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (Ybsk) İle Belirlenmesi. Aydın.
  • Wirth F (1986) Curing Colour Formation and Colour Retention in Frankfurter-Type Sausages. Fleischwirtschaft 66(3): 354-358.
  • Yıldız N (1996) Şanlıurfa İçme Suyu Siteminin Kalite Kontrol Parametreleri Açısından İncelenmesi. Harran Üniversitesi, 27-37, Şanlıurfa.
  • Yılmaz NS (2013) Aydın ve Çevresindeki Jeotermal Sulardaki Bazı Elementlerin Ve İyonların Icp-Oes ve Ic İle Analizi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Aydın.
  • Yurttaş Ö (2008) Ilıcabaşı Jeotermal Alanının (Aydın) Hidrojeolojisi. Aralık, 2008, İzmir Yüksek Lisans Tezi Dokuz Eylül Üniversitesi, 42, İzmir.
There are 32 citations in total.

Details

Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Erratum
Authors

Mürsel Özdoğan

Ahmet Önder Üstündağ

Huriye Demirel This is me

Publication Date December 27, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Özdoğan, M., Üstündağ, A. Ö., & Demirel, H. (2016). AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2), 113-122. https://doi.org/10.25308/aduziraat.294195
AMA Özdoğan M, Üstündağ AÖ, Demirel H. AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ. ADÜ ZİRAAT DERG. December 2016;13(2):113-122. doi:10.25308/aduziraat.294195
Chicago Özdoğan, Mürsel, Ahmet Önder Üstündağ, and Huriye Demirel. “AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13, no. 2 (December 2016): 113-22. https://doi.org/10.25308/aduziraat.294195.
EndNote Özdoğan M, Üstündağ AÖ, Demirel H (December 1, 2016) AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13 2 113–122.
IEEE M. Özdoğan, A. Ö. Üstündağ, and H. Demirel, “AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, vol. 13, no. 2, pp. 113–122, 2016, doi: 10.25308/aduziraat.294195.
ISNAD Özdoğan, Mürsel et al. “AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13/2 (December 2016), 113-122. https://doi.org/10.25308/aduziraat.294195.
JAMA Özdoğan M, Üstündağ AÖ, Demirel H. AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2016;13:113–122.
MLA Özdoğan, Mürsel et al. “AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 2, 2016, pp. 113-22, doi:10.25308/aduziraat.294195.
Vancouver Özdoğan M, Üstündağ AÖ, Demirel H. AYDIN İLİ YERALTI SULARININ HAYVANCILIK İÇİN İÇME SUYU KALİTESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRMESİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2016;13(2):113-22.