ÖZ: Bu çalışma Gıda, Tarım
ve Hayvancılık Bakanlığı, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde
2013-2014 buğday yetiştirme döneminde 20 genotip ile, genotipler 3-4 yapraklı
dönemdeyken, 0 (kontrol), 10, 20, 30, 40 ve 50 gün sürelerle yapay su baskını
oluşturularak kasa denemesi şeklinde, tesadüf parsellerinde bölünmüş parseller
deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bayrak yaprağı
klorofil içeriği, klorofili oransal olarak belirleyerek SPAD biriminde ölçen
klorofilmetre kullanılarak yapılmıştır. İlk ölçüme her genotip için ayrı ayrı
olmak üzere çiçeklenme döneminde başlanmış ve 10’ar gün arayla 4 defa
tekrarlanmıştır. Bu ölçümler bayrak yaprağı klorofil-1 içeriği, bayrak yaprağı
klorofil-2 içeriği, bayrak yaprağı klorofil-3 içeriği ve bayrak yaprağı
klorofil-4 içeriği olarak adlandırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüm
bayrak yaprağı klorofil içerikleri su baskını sürelerinden önemli derecede
etkilenmişlerdir. Genotipler de bayrak yaprağı klorofil içerikleri bakımından
istatistiki anlamda birbirlerinden önemli derecede farklı bulunmuştur. Kate A-1
genotipi 44,6 SPAD ile genel ortalamada en yüksek bayrak yaprağı klorofil-1
içeriğine sahip genotiptir. Su baskını uygulanmayan kontrol (0) parsellerinde
en yüksek bayrak yaprağı klorofil-1 içeriği Atay-85 genotipinde 49,0 SPAD
olarak ölçülmüştür. Tane verimiyle bayrak yaprağı klorofil-1 içeriği (0,39) ve
bayrak yaprağı klorofil-2 içeriği (0,33) arasında istatistiki anlamda 0,01
düzeyinde ve pozitif yönlü korelasyon bulunmuştur. Bu sonuçlara göre su
baskınları ile ilgili araştırmalarda toleranslı genotiplerin seçimi için bayrak
yaprağının klorofilini oransal olarak belirleyen klorofilmetrelerin kullanılması önerilebilir.
Ekmeklik buğday su baskını stresi su baskınına tolerans bayrak yaprağı klorofil içeriği Triticum aestivum L.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | October 22, 2018 |
Submission Date | January 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Issue: 2 |