This
study aims to determine lentil production costs in lentil producing
agricultural enterprises in Midyat District of Mardin province. Data gathered
from 110 questionnaires conducted as to Simple Random Sampling Method were used
in the study. According to the results of the study, 76,50% of lentil
production costs consists of variable costs while the remaining 23,50% is
constituted by fixed costs. 36,82% of variable costs are costs for soil
preparation while 32,56% are maintenance costs and 26,04% are harvest costs.
90,00% of the fixed costs are field rents. Producers get a 152,82 kg/da yield
on the main product, lentil, and 110,83 kg/da yield of the by product, hay. 1
kg of lentil is sold for 1,58 TL and 1 kg hay is sold for 0,60 TL. Producers
earned 91,57 TL/da of gross profit from lentil production and net profit of
25,08 TL/da. Due to low prices in the year of the study, producers could not
make enough profits from lentil production. It is necessary to organize the
region lentil producers to sell products at higher prices, to increase input
and premium support for lentil production.
Bu
çalışmanın amacı Mardin ilinde Mercimek üretimi yapan tarım işletmelerinin
mercimek üretim maliyetlerinin hesaplanmasıdır. Bu amaçla çalışmada Basit
Tesadüfi Örnekleme yöntemine göre yapılan 110 anketten elde edilen veriler
kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre mercimek üretim maliyetinde üretim
masraflarının %76,50’sini değişken masraflar ve %23,50’sini sabit masraflar
oluşturmaktadır. Değişken masrafların %36,82’sini toprak hazırlığı, %32,56’sını
bakım masrafları, %26,04’ünü hasat harman masrafları oluştururken sabit
masrafların %90,00’ını tarla kirası oluşturmaktadır. Üreticiler 152,82 kg/da
ana ürün mercimek ve 110,83 kg/da yan ürün saman verimi elde etmişler, 1 kg
mercimeği 1,58 TL’ye ve 1 kg samanı 0,60 TL’ye satmışlar, mercimek üretiminden
91,57 TL/da brüt kâr ve 25,08 TL/da net kâr elde etmişlerdir. Çiftçi, ürün
fiyatının düşüklüğünden dolayı çalışmanın yapıldığı yılda mercimek üretiminden
yeterine kâr elde edememiştir. Bölge mercimek üreticisinin daha yüksek fiyatla
ürün satabilmesi için örgütlenmesi sağlanmalı,
mercimek üretiminde girdi ve prim desteğinin arttırılması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | July 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 49 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/