Review
BibTex RIS Cite

Yumurta kalite özelliklerinin kuluçka sonuçlarına etkisi

Year 2014, Volume: 3 Issue: 2, 95 - 99, 01.03.2015

Abstract

Yumurta kalitesi iç ve dış kalite özellikleri olmak üzere iki kısımda incelenmekte olup bu özellikler kuluçka sonuçlarına önemli derecede etkide bulunmaktadır. Kuluçkadan yüksek randımanda civciv çıkışı sağlanabilmesi ve elde edilen civcivlerin kaliteli olması için optimum kuluçka koşullarının yanında kullanılan yumurtaların da uygun kalite özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Yumurtanın ağırlığı, kabuk kalınlığı, şekil indeksi, kabuk rengi, kabuğun yapısı, haugh birimi, ak ve sarı kalitesi gibi özellikleri kuluçka sonuçları üzerinde etkili olmaktadır. Bu özelliklerin bütününün optimum düzeyde olması civciv çıkışı için iyi bir başlangıç olarak ele alınmalıdır. Ancak, kuluçkalık yumurtaların tamamında bütün özellikler için optimum değeri bulmak oldukça zordur. Yumurta kalitesi özelliklerinin bir veya birkaç tanesinin yetersiz olmasına bağlı olarak kuluçka sonuçlarında ve civciv kalitesinde istenilen seviyeye ulaşmak mümkün olamamaktadır.
Yumurtanın iç ve dış kalite özelliklerinin ekstrem değerlerinden daha ziyade, orta değerleri kuluçka randımanı üzerine daha olumlu bir etkiye sahip bulunmaktadır. Yumurtanın fiziksel özellikleri içerisindeki herhangi bir anormallik embriyo gelişimi için en iyi şartları sağlayacak temel fonksiyonların bozulmasına yol açmaktadır.
Bu durum dikkate alınarak ıslah işletmeleri tarafından gözle görülebilir bir çaba sarf edilmiş, ancak bu güne kadar kuluçka gereksinimlerini karşılayacak seviyede yumurta üretilememiştir. Bu durumda kuluçkalık olarak üretilen yumurtaların, nakliyesi, muhafazası ve kuluçka aşamalarında dikkatli olmak önem taşımaktadır.

References

  • Başpınar, H. 1995. Hayvancılık Bilgisi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, (Ed. M. Üreyen) no:452, s.,13.
  • Doğan, H. 2008. Adana‘da satışa sunulan yumurtalarda sunuş çeşitliliği ve kalite değişimi üzerine bir çalışma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Adana, s., 54.
  • Elibol, O. 2009. Embriyo gelişimi ve kuluçka. Tavukçuluk Bilimi, Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. (Ed. M.Türkoğlu, M. Sarıca) Bey Ofset Matbaacılık, 3. Basım, s., 588.
  • Hearn, P.J. 1986. Making use of small hatching eggs in integrated broiler company. British Poultry Science, 27:498.
  • Kamanlı, S., Durmuş, İ., Demir, S. 2010. Hatching characteristics of abnormal eggs. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 5(4): 271-274.
  • Narushin, V.G., Romanov, M.N. 2002. Egg physical characteristics and hatchability. World’s Poultry Science Journal, 58(3):297-303.
  • Petek, M., Başpınar, H., Ogan, M., Balcı, F. 2005. Effect of storage period on hatchability and subsequent laying performance of quail. Turkish Journal of Veterinary&Animal Science, 29:537-542.
  • Proudfoot, F.G. Hulan, H.W. 1981. The influence of hatching egg size on the subsequent performance of broiler chickens. Poultry Science, 60:2167-2170.
  • Sarıca, M., Erensayın, C. 2009. Tavukçuluk ürünleri. Tavukçuluk Bilimi, Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. (Ed. M.Türkoğlu, M. Sarıca) Bey Ofset Matbaacılık, 3. Basım, s., 588.
  • Saylam, S.K. 1999. Japon bıldırcınlarında yumurta ağırlığının ve depolama süresinin yumurta ağırlık kaybına ve kuluçka özelliklerine etkisi. Turkish Journal of Veterinary&Animal Science, 23:367-372.
  • Şeker, İ., Kul, S., Bayraktar, M. 2004. Effects of parental age and hatching egg weight of Japanese quails on Yumurta kalite özelliklerinin kuluçka sonuçlarına etkisi 97 hatchability and chick weight. International Journal of Poultry Science, 3(4):259-265.
  • Şeker, İ., Kul, S., Bayraktar, M. 2005. Effects of storage period and egg weight of Japanese quails eggs on hatching results. Archiv Tierzucht, 48(5):518-526.
  • Şekeroğlu, A., Duman, M.2011. Etçi ebeveynlerde kuluçkalık yumurta kabuk renginin, kuluçka sonuçlarına, civciv performansına, karkas özelliklerine, iç organ ağırlıklarına ve bazı stres indikatörlerine etkisi. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Çukurova Üniversitesi, 14-16 Eylül, Adana, s., 184.
  • Şenköylü, N. 2001. Modern Tavuk Üretimi. Anadolu Matbaası, 3. Baskı, s.,530.
  • Taha, A.E. 2011. Analyzing of quail eggs hatchability, quality, embryonic mortality and malposition’s in relation to their shell colors. Egyptian Poultry Science Journal, 31:807-815.
  • Viera, S.L., Moran, E. T. 1998a. Broiler yields using chicks from extremes in breeder age and response to dietary propionate at placement. Journal of Applied Poultry Research, 7:320-327.
  • Viera, S.L., Moran, E. T. 1998b. Broiler yields using chicks from extremes in hatching eggs of diverse strains. Journal of Applied Poultry Research, 7:339-346.
  • Wilson, H.R. 1991. Interrelationships of size, chick size, post hatching growth and hatchability. World’s Poultry Science Journal, 47:5-20.
  • Wolc, A., Olori, V.E. 2009. Genetics of hatchability-egg quality from the perspective of a chick. World’s Poultry Science Association (WPSA), 6th European Poultry Genetics Symposium, Bedlewo, 30 September-2 October, 42-51, Poland.
  • Yurtoğulları, Ş. 2011. Kabuk renginin bazı yumurta kalite ve kuluçka özelliklerine etkileri. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Ankara, s., 29.
Year 2014, Volume: 3 Issue: 2, 95 - 99, 01.03.2015

Abstract

References

  • Başpınar, H. 1995. Hayvancılık Bilgisi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, (Ed. M. Üreyen) no:452, s.,13.
  • Doğan, H. 2008. Adana‘da satışa sunulan yumurtalarda sunuş çeşitliliği ve kalite değişimi üzerine bir çalışma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Adana, s., 54.
  • Elibol, O. 2009. Embriyo gelişimi ve kuluçka. Tavukçuluk Bilimi, Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. (Ed. M.Türkoğlu, M. Sarıca) Bey Ofset Matbaacılık, 3. Basım, s., 588.
  • Hearn, P.J. 1986. Making use of small hatching eggs in integrated broiler company. British Poultry Science, 27:498.
  • Kamanlı, S., Durmuş, İ., Demir, S. 2010. Hatching characteristics of abnormal eggs. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 5(4): 271-274.
  • Narushin, V.G., Romanov, M.N. 2002. Egg physical characteristics and hatchability. World’s Poultry Science Journal, 58(3):297-303.
  • Petek, M., Başpınar, H., Ogan, M., Balcı, F. 2005. Effect of storage period on hatchability and subsequent laying performance of quail. Turkish Journal of Veterinary&Animal Science, 29:537-542.
  • Proudfoot, F.G. Hulan, H.W. 1981. The influence of hatching egg size on the subsequent performance of broiler chickens. Poultry Science, 60:2167-2170.
  • Sarıca, M., Erensayın, C. 2009. Tavukçuluk ürünleri. Tavukçuluk Bilimi, Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. (Ed. M.Türkoğlu, M. Sarıca) Bey Ofset Matbaacılık, 3. Basım, s., 588.
  • Saylam, S.K. 1999. Japon bıldırcınlarında yumurta ağırlığının ve depolama süresinin yumurta ağırlık kaybına ve kuluçka özelliklerine etkisi. Turkish Journal of Veterinary&Animal Science, 23:367-372.
  • Şeker, İ., Kul, S., Bayraktar, M. 2004. Effects of parental age and hatching egg weight of Japanese quails on Yumurta kalite özelliklerinin kuluçka sonuçlarına etkisi 97 hatchability and chick weight. International Journal of Poultry Science, 3(4):259-265.
  • Şeker, İ., Kul, S., Bayraktar, M. 2005. Effects of storage period and egg weight of Japanese quails eggs on hatching results. Archiv Tierzucht, 48(5):518-526.
  • Şekeroğlu, A., Duman, M.2011. Etçi ebeveynlerde kuluçkalık yumurta kabuk renginin, kuluçka sonuçlarına, civciv performansına, karkas özelliklerine, iç organ ağırlıklarına ve bazı stres indikatörlerine etkisi. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Çukurova Üniversitesi, 14-16 Eylül, Adana, s., 184.
  • Şenköylü, N. 2001. Modern Tavuk Üretimi. Anadolu Matbaası, 3. Baskı, s.,530.
  • Taha, A.E. 2011. Analyzing of quail eggs hatchability, quality, embryonic mortality and malposition’s in relation to their shell colors. Egyptian Poultry Science Journal, 31:807-815.
  • Viera, S.L., Moran, E. T. 1998a. Broiler yields using chicks from extremes in breeder age and response to dietary propionate at placement. Journal of Applied Poultry Research, 7:320-327.
  • Viera, S.L., Moran, E. T. 1998b. Broiler yields using chicks from extremes in hatching eggs of diverse strains. Journal of Applied Poultry Research, 7:339-346.
  • Wilson, H.R. 1991. Interrelationships of size, chick size, post hatching growth and hatchability. World’s Poultry Science Journal, 47:5-20.
  • Wolc, A., Olori, V.E. 2009. Genetics of hatchability-egg quality from the perspective of a chick. World’s Poultry Science Association (WPSA), 6th European Poultry Genetics Symposium, Bedlewo, 30 September-2 October, 42-51, Poland.
  • Yurtoğulları, Ş. 2011. Kabuk renginin bazı yumurta kalite ve kuluçka özelliklerine etkileri. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Ankara, s., 29.
There are 20 citations in total.

Details

Journal Section Derleme
Authors

İsmail Durmuş

Publication Date March 1, 2015
Published in Issue Year 2014 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Durmuş, İ. (2015). Yumurta kalite özelliklerinin kuluçka sonuçlarına etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 3(2), 95-99.