Research Article
BibTex RIS Cite

Erzincan Yöresinde Üretilen Tulum Peynirlerinin Benzoik Asit, Sorbik Asit ve Ağır Metal İçeriği Yönünden İncelenmesi

Year 2019, Volume: 12 Issue: 3, 1295 - 1300, 31.12.2019
https://doi.org/10.18185/erzifbed.656186

Abstract

Erzincan tulum
peynirinde standart bir üretim tekniğinin olmaması, piyasada farklı kalite ve
lezzette peynirlerin olmasına sebep olmaktadır. Bu peynir çeşidine özgü
niteliklerin bilimsel yöntemlerle incelenerek, standart peynirin belirlenmesi
ve kantitatif analize uygunluğu araştırılmıştır. Artan üretim ihtiyacından
dolayı tulum peyniri üretim aşamalarında yabancı madde kullanımı ihtimali
ortaya çıkmaktadır. Eğer yabancı madde kullanımı varsa bunlardan öne çıkanı
oldukça düşük maliyetinden dolayı nişastadır. Ayrıca başka yabancı madde varsa
bunların tespiti yapılmıştır. Bu çalışmada çeşitli spektroskopik yöntemler
kullanılarak Erzincan yöresinde ticari amaçla üretilen ve piyasaya sürülen tulum peynirlerinin standartlara uyup
uymadığı kontrol edilmiştir.

References

  • Tekinşen OC.,Tekinşen KK.,2005. Süt ve Süt Ürünleri: Temel Bilgiler , Teknoloji , Kalite Kontrolü. Selçuk Üniversitesi,basımevi,Konya.
  • Bostan K. 1991 Değişik Ambalajlar İçinde Bulunan Tulum Peynirlerinin Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri, “Her Yönüyle Peynir”. II. Baskı, Tekirdağ: Tekirdağ Zir Fak Basımevi, 249-253
  • P. H. R. Júnior, K. de Sá Oliveira ve ark., 2016 FT-Raman and chemometric tools for rapid determination of quality parameters in milk powder: Classification of samples for the presence of lactose and fraud detection by addition of maltodextrin, Food Chemistry 196 584–588
  • Koyuncu N., Uylaser V.,2009 Benzoic Acid and Sorbic Acid Levels in Some Dairy Products Consumed in Turkey, Asian Journal of Chemistry 21, 6 4901-4908
  • Ekici H., Şimşek Ö. , Arıkan Ş. , Eren M. , Güner B., 2015Comparing levels of certain heavy metals and minerals and antioxidative metabolism in cows raised near and away from highways Turk J Vet Anim Sci 39: 322-327
  • Öztürk B. E., Kaptan B., Şimşek O., 2012 Determination of Some Heavy Metals Level in Kashar Cheese Produced in Thrace Region, Journal of Tekirdag Agncultural Faculty 9 (3) 79-83

Investigation of Tulum Cheese Produced in Erzincan Region in Terms of Benzoic Acid, Sorbic Acid and Heavy Metal Content

Year 2019, Volume: 12 Issue: 3, 1295 - 1300, 31.12.2019
https://doi.org/10.18185/erzifbed.656186

Abstract

The fact that there
is no standard production technique in Erzincan Tulum cheese leads to different
quality and delicious cheeses in the market. The characteristics of this type
of cheese was examined by scientific methods, the determination of standard cheese
and its suitability to quantitative analysis were investigated.  Due to the increased production need, the
possibility of using foreign materials in the production stages of Tulum cheese
emerges. If there is foreign substance use, it is starch because of its low
cost. If there are other foreign substances, they were determined. In this
study, it was checked whether the Tulum cheeses produced for commercial
purposes and placed on the market in Erzincan region by using various
spectroscopic methods conform to the standards.

References

  • Tekinşen OC.,Tekinşen KK.,2005. Süt ve Süt Ürünleri: Temel Bilgiler , Teknoloji , Kalite Kontrolü. Selçuk Üniversitesi,basımevi,Konya.
  • Bostan K. 1991 Değişik Ambalajlar İçinde Bulunan Tulum Peynirlerinin Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri, “Her Yönüyle Peynir”. II. Baskı, Tekirdağ: Tekirdağ Zir Fak Basımevi, 249-253
  • P. H. R. Júnior, K. de Sá Oliveira ve ark., 2016 FT-Raman and chemometric tools for rapid determination of quality parameters in milk powder: Classification of samples for the presence of lactose and fraud detection by addition of maltodextrin, Food Chemistry 196 584–588
  • Koyuncu N., Uylaser V.,2009 Benzoic Acid and Sorbic Acid Levels in Some Dairy Products Consumed in Turkey, Asian Journal of Chemistry 21, 6 4901-4908
  • Ekici H., Şimşek Ö. , Arıkan Ş. , Eren M. , Güner B., 2015Comparing levels of certain heavy metals and minerals and antioxidative metabolism in cows raised near and away from highways Turk J Vet Anim Sci 39: 322-327
  • Öztürk B. E., Kaptan B., Şimşek O., 2012 Determination of Some Heavy Metals Level in Kashar Cheese Produced in Thrace Region, Journal of Tekirdag Agncultural Faculty 9 (3) 79-83
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Yalçın Eroğlu 0000-0002-2168-6393

Publication Date December 31, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 12 Issue: 3

Cite

APA Eroğlu, Y. (2019). Erzincan Yöresinde Üretilen Tulum Peynirlerinin Benzoik Asit, Sorbik Asit ve Ağır Metal İçeriği Yönünden İncelenmesi. Erzincan University Journal of Science and Technology, 12(3), 1295-1300. https://doi.org/10.18185/erzifbed.656186