Bitkisel üretim aşamasındaki en önemli kriterlerden
biri tohum çeşidi ve tohuma ait isteklerin optimum şartlarda sağlanmasıdır.
Ekim öncesinde, ekim anında ve çimlenme aşamasında etkili olan etmenler (nem,
sıcaklık, ışık vb.) tohumum çimlenmesini doğrudan veya dolaylı olarak
etkilemektedir. Ekim ve çimlenme esnasında gerçekleşen herhangi olumsuz bir
durum, bitkisel üretim başarısını olumsuz etkileyebilir. Tohumların dormansi
süresini kırmak ve % çimlenme oranlarını artırmak için, ekim öncesinde bazı ön
uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamalar arasında; saf suda bekletme, buhar
uygulama, hormon uygulama, kimyasal çözelti içerisinde bekletme, kimyasal
çözeltilere bandırma, ıslat - kurut yöntemi ve ısıl işlem uygulamaları
yapılmaktadır. Literatürde çok fazla çalışılmamış olmasına rağmen, ısıl işlem
uygularından birisi de mikrodalga güç uygulamasıdır. Mikrodalga ışınların
özelliği, ürün içerisinde bulunan su moleküllerini saniyede milyonlarca kez
titreştirerek ısının, homojen bir şekilde ürün içerisinde dağılmasını
sağlamaktadır. Bu çalışmada ise mikrodalga ışınların bu etkisini görmek için,
şeker çeşidi fasulye tohumuna ait bazı çimlenme parametrelerine olan etkisi
araştırılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | May 7, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 1 |