Research Article
BibTex RIS Cite

Parasite Society: Bargaining Over the Truth in the Burnout Society

Year 2024, Volume: 14 Issue: 1, 171 - 195, 08.03.2024

Abstract

Criticisms on the failures of the modernity project by those who think about what is happening in the social world, from social scientists and writers to thinkers and artists increase daily. In this regard, Byung-Chul Han, a German thinker of South Korean origin is one of the most popular names in recent times and has also managed to attract attention with his criticisms of the changing dimensions of neoliberalism and capitalism prevalent in the post-industrial age. Similarly, the film Parasite, which was released in 2019 and attracted attention by winning Oscar awards in many branches, appears as a cinematic criticism of the capitalist mentality and the problems it has created. This masterpiece by the famous South Korean director Bong Joon-ho reveals the drama of a lower-class family caught in the grip of greed, resentment, and imitation, showing how capitalism deepens the division between classes with each passing day. The film reveals the situation of late modern people who are crushed under commands such as "positivity performance", "passion for being smooth and perfect", "compulsion to perform and compete", "success and self-marketing", while dreaming of having a job and a more comfortable life. Rather than analyze a film in a sociological context, the article aims to make a modest contribution to the analysis of modern society, starting from the perspective of a South Korean writer and director and his proposal for a new society in the form of the “parasitic society.”

References

  • Giddens, A. (1994). Modernliğin sonuçları. K. Özdil (Çev.). Ayrıntı Yayınları.
  • Gögercin A. (2022). Sine-roman ve novelizasyon: Filmden romana yazınsal dönüşümler. Çizgi Kitapevi.
  • Illouz, E. (2021). Soğuk yakınlıklar: Duygusal kapitalizmin şekillenmesi. Ö. Ç. Aksoy (Çev.). İletişim Yayınları.
  • Joon-ho, B. (Direktör) (2019). Parazit [Sinema Filmi]. CJ Entertainment.

Parazit Toplum: Yorgunluk Toplumunda Hakikati Örselemek

Year 2024, Volume: 14 Issue: 1, 171 - 195, 08.03.2024

Abstract

Sosyal bilimcilerden düşünürlere, edebiyatçılardan sanatçılara kadar sosyal dünya hakkında olup bitenlere dair kafa yoranların modernlik projesinin başarısızlıklarına yönelik eleştirileri her geçen gün artmaktadır. Son zamanların gözde isimlerinden Güney Kore kökenli Alman düşünür Byung-Chul Han da post-endüstriyel çağda hüküm süren neoliberalizm ve kapitalizmin değişen boyutlarına ilişkin eleştirileri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Benzer şekilde 2019 yılında gösterime giren ve birçok dalda Oscar ödülü kazanarak dikkatleri üzerine çeken Parazit filmi, kapitalist zihniyetin ve ortaya çıkardığı problemlerin sinematik eleştirisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Güney Koreli ünlü yönetmen Bong Joon-ho’nun bu başyapıtı, kapitalizmin sınıflar arasındaki ayrımı her geçen gün daha da derinleştirdiğini göstererek hırs, hınç ve öykünmenin kıskacında kalmış, alt sınıflara mensup bir ailenin dramını gözler önüne sermektedir. Filmde, iş sahibi olup daha rahat bir yaşamın hayaliyle “olumluluk performansı”, “pürüzsüz ve mükemmel olma tutkusu”, “performans ve rekabet zorlaması”, “başarı ve kendini pazarlayabilme” gibi buyruklar altında ezilen geç modern insanın durumu gözler önüne serilmektedir. Bir filmi sosyolojik bağlamda analiz etmekten ziyade sosyal teoriler ile filmler arasındaki ilişkide dikkat çekici bir bütünlük olduğunu iddia eden bu makale, “parazit toplum” şeklinde yeni bir toplum önerisi ile Güney Kore kökenli yazar ve yönetmenin perspektifinden yola çıkarak modern toplumun analizine mütevazı bir katkı sunmayı amaçlamıştır.

References

  • Giddens, A. (1994). Modernliğin sonuçları. K. Özdil (Çev.). Ayrıntı Yayınları.
  • Gögercin A. (2022). Sine-roman ve novelizasyon: Filmden romana yazınsal dönüşümler. Çizgi Kitapevi.
  • Illouz, E. (2021). Soğuk yakınlıklar: Duygusal kapitalizmin şekillenmesi. Ö. Ç. Aksoy (Çev.). İletişim Yayınları.
  • Joon-ho, B. (Direktör) (2019). Parazit [Sinema Filmi]. CJ Entertainment.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Cinema Sociology
Journal Section Research Articles
Authors

Mehmet Ali Aydemir 0000-0002-9237-2383

Ramazan Ünsal 0000-0002-1731-348X

Publication Date March 8, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Aydemir, M. A., & Ünsal, R. (2024). Parazit Toplum: Yorgunluk Toplumunda Hakikati Örselemek. İnsan Ve Toplum, 14(1), 171-195.