Bu çalışmanın
amacı, ada
çayı (Salvia candidissima Vahl.) bitki uçucu yağının bileşenlerinin ve bitki
patojeni fungal etmenlere karşı antifungal etkinlikleri, bitki metanolik
ekstraktının ise antioksidan aktivitelerinin araştırılmasıdır. S. candidissima
uçucu yağında GC/MS kullanılarak 54 bileşen belirlenmiştir.
Tanımlanan bu bileşenler uçucu yağın % 99.98’ini oluşturduğu saptanmıştır.
Uçucu yağın temel bileşenleri Spathulenol
(% 12,75), Caryophyllene oxide (% 8.67), Ledene oxide (% 6.98)
ve o-Cymene (% 6.03) olarak belirlenmiştir. Uçucu yağın, antifungal
etkinliği fungal hastalık etmenlerinden Rhizoctonia
solani ve Aternaria solani’ye
karşı araştırılmıştır. Çalışma sonucunda 10 μl petri-1 uçucu yağ
uygulaması sonucunda A. solani’nin
miselyum gelişimini % 57.92 oranında R.
solani’nin miselyum gelişimini ise % 51.87 oranında engellediği
belirlenmiştir. Bitki ekstraktları ile yapılan antioksidan çalışması sonucunda,
Serbest Radikal Giderme DPPH (lC50 22.96 ± 0.45), Demir İndirgeme Gücü (FRAP 1.20 ± 0.16 mmol TE g-1 eksrakt), Bakır
İndirgeme Gücü (CUPRAC 3.30 ± 0.12mmol TE g-1 ekstrakt) ve Serbest Katyon Radikali Giderme TEAC ise (lC50 9.25 ± 0.40 (µg ml-1))
olarak belirlenmiştir. Toplam Fenolik (TP) ve
Toplam Flavonoid (TF) içeriği sırasıyla 83.53 ± 5.92
mg GAE g-1 ekstrakt ve 59.02 ± 3.59
mg QE g-1 ekstrakt olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar; S. candidissima uçucu yağın bitki patojeni funguslara karşı
dikkate değer bir antifungal aktiviteye sahip olmasının yanısıra bitki
metanolik ekstraktları güçlü bir antioksidant kapasitesine sahip olduğunuda
göstermiştir.
The aim of this study is to investigate the chemical components, antioxidant and antifungal activities of the essential oil and plant methanolic extract of Salvia candidissima Vahl. plant, which is one of the sage species. By using Gas Chromatography (GC) and Gas Chromatography Mass Spectrometry (GC-MS) method, it was determined that there are 54 components in the essential oil of S. candidissima. These identified components were found to constitute 99.98% of the essential oil. The main components of the essential oil were determined as Spathulenol (12.75%), Caryophyllene oxide (8.67%), Ledene oxide (6.98%) and o-Cymene (6.03%). A antifungal activity of the essential oil against Rhizoctonia solani and Aternaria solani was found. As a result of the study, it was determined that the mycelial growth of A. solani was inhibited by 57.92% as a result of application of 10 μL petri-1 essential oil, while that of R. solani was inhibited by 51.87%. As a result of the antioxidant study conducted with plant extract, the values of Free Radical Scavenging DPPH (lC50 22.96 ± 0.45), Iron Reduction Power (FRAP 1.20 ± 0.16 mmol TE g-1 extract), Copper Reduction Power (CUPRAC 3.30 ± 0.12 mmol TE g-1 extract) and Free Cation Radical Scavenging TEAC (lC50 9.25 ± 0.40 (µg ml-1)) were determined. The Total Phenolic (TP) and Total Flavonoid (TF) contents were found as 83.53 ± 5.92 mg GAE g-1 extract and 59.02 ± 3.59 mg QE g-1 extract, respectively. These results showed that the essential oil and plant methanolic extract of S.candidissima has a significant antifungal activity against plant pathogenic fungi and strong antioxidant activity.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2018 |
Submission Date | December 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 31 Issue: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.