Volume: 5 Issue: 2, 12/29/21

Year: 2021

Research Articles

Research Article

4. Dijital Dönüşüm Bakış Açısıyla Yerel Yönetimlerde Sosyal Hizmetlerin Sunumu: E-Belediye Hizmetlerinin İçerik Analizi

Derleme Makaleler

Turkish Journal of Social Work is published twice a year: June and December. This blind peer-reviewed journal is a domain for new researchers, thoughts, and ideas as to both contemporary and classical social work theories and practices, especially in Turkey.

  • Turkish Journal of Social Work is published twice a year: June and December. This peer-reviewed journal is a domain for new researchers, thoughts, and ideas as to both contemporary and classical social work theories and practices, especially in Turkey.
  • Articles are primarily related to social work, social policy, humanities and to those dealing with past, present and future issues and problems included social work practice and theory.
  • No fees are charged for the article-processing and submission. 
  • Articles submitted for publication should be original, contributing to knowledge and scientific information with regard to fields or bringing forth new views and perspectives on previously written scholarly papers. 


  • In order for an article to be published in Turkish Journal of Social Work, it should not have been previously published or accepted for publication anywhere.
  • The journal is peer-reviewed. A paper that is sent to the journal can get published after the evaluation of the editorial board and two competent academicians or experts. The papers that are sent to the journal must be original, not published and not sent to another journal for publishing. 
  • Any responsibility including plagiarism belongs to the writers. Publishing rights for accepted papers and copyright of the published papers belong to the journal. Writers are deemed to have accepted accept these terms of conditions when they send their work. All rights reserved. Any portion of the journal issues thereof may not be reproduced or used in any manner whatsoever except for the use of referenced brief quotations. 
  • Papers should be written using Microsoft Office Word program. The paper must be written with Times New Roman 12 size with 1,5 cm row space. 
  • Papers must have an abstract with a word count between 100-150. Also, there should be 3-5 keywords. 
  • On the first page of the paper, full name and name of the author/s must be written. The name of the institution they belong to should be added also. The e-mail address of the author/s can be specified. If the paper is part of a project or a thesis, and/or presented in a seminar that should be indicated.
  • All papers must be sent through dergipark system after user log in.
  • Articles submitted to the Journal are uploaded to the plagiarism program. Articles with a similarity rate of over 20% are rejected without the appraisal process.

Sosyal Çalışma Dergisi “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel izin belgesi alınması” ile ilgili uluslararası kurallara uyduğunu beyan eder.

Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir. Bu kapsamda Sosyal Çalışma Dergisi'nin yayın etiği ile açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.

Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale red edilecektir. Dergimiz, editörya ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.

Dergiye gönderilen makaleler intihal programında taranmakta olup %20' nin üzerinde benzerlik oranı olan makaleler değerlendirme aşamasına alınmadan reddedilmektedir.

Tüm önlemlere rağmen yayınlanmış olan, etik kurallara aykırı ya da intihal içerikli makalelerden hukuki olarak yazarlar sorumludur. Etik ihlal olduğu tespit edilen makalelerin okuyucular ya da zarar görenler tarafından dergimize bildirilmesi rica olunur.


Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.


· Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar

· İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,

· İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

· Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,

· Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,

Ayrıca;

· Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,

· Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,

· Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi

İntihal ve Etik Dışı Davranışlar

Sosyal Çalışma Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler basılmadan önce IThenticate (http://www.ithenticate.com/) ya da Turnitin (https://www.turnitin.com/) yazılım programı ile taranmaktadır. Benzerlik oranı %20 ve altında olan makaleler yayına kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.

Aşağıda etik dışı bazı davranışlar listelenmiştir:

Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
Çalışmaya fikren katkıda bulunan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi.
Makale yazarın yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse bunun belirtilmemesi.
Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması.
Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi.
Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.

Yazarların Etik Sorumlulukları

Sosyal Çalışma Dergisi'ne makale başvurusu yapan yazar(lar)ın etik sorumlulukları:

Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini Sosyal Çalışma Dergisi'ne göndermemelidir.
Yazar(lar), Sosyal Çalışma Dergisi'ne özgün makale göndermelidir.
Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yer vermelidir.
Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.

İNTİHAL RAPORU

Dergiye makale yüklenmeden önce iThenticate, Turnitin veya intihal.net programlarından biri üzerinden yazarlar tarafından İNTİHAL BENZERLİK RAPORU alınmalıdır. Bu rapor ayrı bir dosya halinde makalelerle birlikte gönderilecektir. Raporu eklenmeyen, bir kaynaktan benzerlik oranı %3'ü, toplam benzerlik oranı %20'yi aşan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. İntihal raporunu makaleyi yükledikten sonra "ek dosya" kısmından yükleyebilirsiniz.

Dergimiz makalelerden ücret talep etmemektedir.

Creative Commons License
Turkish Journal of Social Work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. This license grants you the right to reproduce, share and disseminate data mining applications, search engines, websites, blogs and all other platforms, provided that all published articles, datasets, graphics, and attachments are cited. Open access is an approach that facilitates interdisciplinary communication and encourages different disciplines to work with each other.