Research Article
BibTex RIS Cite

Turizm Lisans Öğrencilerinin Turizm Sektöründe Çalışma Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma

Year 2017, Volume: 14 Issue: 2, 126 - 141, 18.08.2017
https://doi.org/10.24010/soid.335098

Abstract

Bu araştırmanın temel amacı, turizm lisans
öğrencilerinin turizm sektöründe çalışma eğilimlerine (TSÇE) yönelik
tutumlarını ortaya koymaktır. Çalışmada tabakalı örnekleme yöntemi
kullanılmıştır. Bu doğrultuda Türkiye’nin her bölgesinden en çok öğrencisi olan
bir fakülte veya yüksekokul seçilerek, öğrenci sayısının büyüklüğü ile doğru
orantılı örneklem alınmıştır. Anket yoluyla 800 katılımcıdan elde edilen
verilerin analizi için  t-testi ve tek
yönlü ANOVA kullanılmıştır. Araştırmada kadınların erkeklere, okuduğu bölümü
isteyerek seçenlerin istemeyerek seçenlere kıyasla TSÇE’ne yönelik tutumları,
anlamlı bir şekilde yüksek bulunmuştur. Staj/mesleki deneyimi olmayanların,
staj/mesleki deneyimi olan katılımcılara kıyasla TSÇE’ne yönelik tutumlarının
anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 

References

  • Avcıkurt, C.,Deveci, B. ve Türkmen, S. (2012), ‘Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu (BTİYO) mezunlarının turizm sektöründeki istihdam profili’ içinde Turizm eğitimi konferans-workshop kitabı, ss.109-119, Turizm Eğitimi Konferansı, Ankara.
  • Aymankuy, Y. ve Aymankuy, Ş. (2013) ‘Turizm işletmeciliği eğitimi alan öğrencilerin turizm sektöründeki istihdamla ilgili görüşleri ve sektördeki kariyer beklentileri (Balıkesir Üniversitesi turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksekokulu örneği)’ Akademik Bakış Dergisi, (35), ss.1-21.
  • Baltacı, F., Üngüren, E., Avsallı, H. ve Demirel, O.N. (2012), ‘Turizm eğitimi alan öğrencilerin eğitim memnuniyetlerinin ve geleceğe yönelik bakış açıların belirlemesine yönelik bir araştırma’ Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(1), ss.17-25.
  • Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İnsani Gelişme Raporu 2015, Türkiye, www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/countryinfo.html (26.10.2016).
  • Ehtiyar, R. ve Üngören, E. (2008), ‘Turizm eğitimi alan öğrencilerin umutsuzluk ve kaygı seviyeleri ile eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma’ Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(4), ss.159-181.
  • Gee, Y. C. (1994), International hotels development and management, Educational institue of the AHMA., ABD.
  • Jiang, B. ve Tribe, J. (2009), ‘Tourism jobs-short lived professions: student attitude towards tourism careers in China’ Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 8(1), ss.4-19.
  • King, B., Mc Kercher, B. ve Waryszak, R. (2003), ‘A comparative study of hospitality and tourism graduates in Australia and Hong Kong’ International Journal of Tourism Research, 5(6), ss.409-420.
  • Kozak, M.A. ve Kızılırmak, İ. (2001), ‘Meslek yüksekokulu turizm ve otelcilik programları öğrencilerinin turizm sektörüne yönelik tutumları’ içinde Turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi, ss.205-217, Hafta Sonu Seminerleri VII Nevşehir.
  • Kuşluvan, S. ve Kuşluvan, Z. (2000), ‘Perceptions and attitudes of undergraduate tourism students towards working in the tourism industry in Turkey’ Tourism Management, 21(3), ss.251-269.
  • Lu (Ying), T. ve Adler, H. (2009), ‘Career goals and expectation of hospitality and tourism students in China’ Journal of Teaching in Travel & Tourism, 6, ss.63-80.
  • Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı (MATARGEM) (2000), ‘Turizm sektörünün Ara Kademe İnsan Gücü İhtiyacı ve Turizm Eğitimi Araştırmas’, (Yayın No: 26).
  • OSYM (2015), “Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu’ www.osym.gov.tr/pdfdokuman/2015/OSYS/2015-SYSKONTKLAVUZU15072015.pdf (26.08.2015).
  • Pavesic, D.V. ve Brymer, R.A. (1990), ‘Job satisfaction: What’s happening to the young managers?’ The Cornell Hotel and Restaurant Admistration Quarterly, 30(4), ss.90-96.
  • Richardson, S. (2009), ‘Undergraduates’ perceptions of tourism and hospitality as a career choice’ International Journal of Hospitality Management, 28(3), ss.382-388.
  • Robinson, M. (2001), ‘Tourism encounters: Inter and intra cultural conflicts and the World’s largest industry’ içinde Nezar AlSayyad (Editör), Consuming tradition, manufacturing heritage: Global norms and urban forms in the age of tourism (ss.34-67). Newyork: Routlegde.
  • Roney, S.A. ve Öztin, P. (2007), ‘Career perceptions of undergraduate tourism students in Turkey’ Journal of Hospitality, Leisure, Sport And Tourism Education, 6(1), ss.4-17.
  • Ross, G.F. (1994), ‘What do Australian school leavers want of the industry?’ Tourism Management, 15(1),ss. 62-66.
  • Solmaz, S.A. ve Erdoğan, Ç. (2013), ‘Turizm eğitimi alan lisans ve ön lisans öğrencilerinin turizm endüstrisine bağlılık düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma’ içinde 14. ulusal turizm kongresi bildiriler kitabı, ss.557-573, 14. Ulusal Turizm Kongresi Kayseri.
  • Tekin, Ö. (2012), Yabancılaşma ve beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkiler: Antalya Kemer’deki beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanları üzerinde bir uygulama, Yayınlanmamış doktora tezi, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2016), ‘Cinsiyete göre nüfus oranları?’ www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt-id=1068 (11.05.2016).
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2016), ‘Şehir-köy nüfus oranları?’ www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt-id=21519 (11.05.2016).
  • Unur, K. ve Köşker, H. (2015), ‘Türkiye’de turizm eğitimi ve turizm eğitimi alan öğrencilerin turizme bakış açılarına yönelik araştırmaların incelenmesi’ Cag University Journal of Social Sciences, 12(1), ss.44-71.
  • Ünlüönen, K. ve Boylu, Y. (2005), Türkiye’de yüksek öğretim düzeyinde turizm eğitimindeki gelişmelerin değerlendirilmesi [elektronik versiyon]. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 3(12), ss.11-32.
  • Walmsley, A. (2004), ‘Assessing staff turnover: a view from the English Riviera’ Internatıonal Journal of Tourısm Research, 6, ss. 275–287.
  • Yıldız, S.B. (2013), ‘Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin sektörde çalışmaya yönelik bakış açıları’ İçinde 14. ulusal turizm kongresi bildiriler kitabı, ss.595-614, 14. Ulusal Turizm Kongresi Kayseri.
  • Yüksek Öğretim Kurumu (2016), ‘Lisans Turizm Öğrenci Sayısı?’ www.yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=107410587 (02.01.2016).
Year 2017, Volume: 14 Issue: 2, 126 - 141, 18.08.2017
https://doi.org/10.24010/soid.335098

Abstract

References

  • Avcıkurt, C.,Deveci, B. ve Türkmen, S. (2012), ‘Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu (BTİYO) mezunlarının turizm sektöründeki istihdam profili’ içinde Turizm eğitimi konferans-workshop kitabı, ss.109-119, Turizm Eğitimi Konferansı, Ankara.
  • Aymankuy, Y. ve Aymankuy, Ş. (2013) ‘Turizm işletmeciliği eğitimi alan öğrencilerin turizm sektöründeki istihdamla ilgili görüşleri ve sektördeki kariyer beklentileri (Balıkesir Üniversitesi turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksekokulu örneği)’ Akademik Bakış Dergisi, (35), ss.1-21.
  • Baltacı, F., Üngüren, E., Avsallı, H. ve Demirel, O.N. (2012), ‘Turizm eğitimi alan öğrencilerin eğitim memnuniyetlerinin ve geleceğe yönelik bakış açıların belirlemesine yönelik bir araştırma’ Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(1), ss.17-25.
  • Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İnsani Gelişme Raporu 2015, Türkiye, www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/countryinfo.html (26.10.2016).
  • Ehtiyar, R. ve Üngören, E. (2008), ‘Turizm eğitimi alan öğrencilerin umutsuzluk ve kaygı seviyeleri ile eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma’ Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(4), ss.159-181.
  • Gee, Y. C. (1994), International hotels development and management, Educational institue of the AHMA., ABD.
  • Jiang, B. ve Tribe, J. (2009), ‘Tourism jobs-short lived professions: student attitude towards tourism careers in China’ Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 8(1), ss.4-19.
  • King, B., Mc Kercher, B. ve Waryszak, R. (2003), ‘A comparative study of hospitality and tourism graduates in Australia and Hong Kong’ International Journal of Tourism Research, 5(6), ss.409-420.
  • Kozak, M.A. ve Kızılırmak, İ. (2001), ‘Meslek yüksekokulu turizm ve otelcilik programları öğrencilerinin turizm sektörüne yönelik tutumları’ içinde Turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi, ss.205-217, Hafta Sonu Seminerleri VII Nevşehir.
  • Kuşluvan, S. ve Kuşluvan, Z. (2000), ‘Perceptions and attitudes of undergraduate tourism students towards working in the tourism industry in Turkey’ Tourism Management, 21(3), ss.251-269.
  • Lu (Ying), T. ve Adler, H. (2009), ‘Career goals and expectation of hospitality and tourism students in China’ Journal of Teaching in Travel & Tourism, 6, ss.63-80.
  • Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı (MATARGEM) (2000), ‘Turizm sektörünün Ara Kademe İnsan Gücü İhtiyacı ve Turizm Eğitimi Araştırmas’, (Yayın No: 26).
  • OSYM (2015), “Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu’ www.osym.gov.tr/pdfdokuman/2015/OSYS/2015-SYSKONTKLAVUZU15072015.pdf (26.08.2015).
  • Pavesic, D.V. ve Brymer, R.A. (1990), ‘Job satisfaction: What’s happening to the young managers?’ The Cornell Hotel and Restaurant Admistration Quarterly, 30(4), ss.90-96.
  • Richardson, S. (2009), ‘Undergraduates’ perceptions of tourism and hospitality as a career choice’ International Journal of Hospitality Management, 28(3), ss.382-388.
  • Robinson, M. (2001), ‘Tourism encounters: Inter and intra cultural conflicts and the World’s largest industry’ içinde Nezar AlSayyad (Editör), Consuming tradition, manufacturing heritage: Global norms and urban forms in the age of tourism (ss.34-67). Newyork: Routlegde.
  • Roney, S.A. ve Öztin, P. (2007), ‘Career perceptions of undergraduate tourism students in Turkey’ Journal of Hospitality, Leisure, Sport And Tourism Education, 6(1), ss.4-17.
  • Ross, G.F. (1994), ‘What do Australian school leavers want of the industry?’ Tourism Management, 15(1),ss. 62-66.
  • Solmaz, S.A. ve Erdoğan, Ç. (2013), ‘Turizm eğitimi alan lisans ve ön lisans öğrencilerinin turizm endüstrisine bağlılık düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma’ içinde 14. ulusal turizm kongresi bildiriler kitabı, ss.557-573, 14. Ulusal Turizm Kongresi Kayseri.
  • Tekin, Ö. (2012), Yabancılaşma ve beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkiler: Antalya Kemer’deki beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanları üzerinde bir uygulama, Yayınlanmamış doktora tezi, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2016), ‘Cinsiyete göre nüfus oranları?’ www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt-id=1068 (11.05.2016).
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2016), ‘Şehir-köy nüfus oranları?’ www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt-id=21519 (11.05.2016).
  • Unur, K. ve Köşker, H. (2015), ‘Türkiye’de turizm eğitimi ve turizm eğitimi alan öğrencilerin turizme bakış açılarına yönelik araştırmaların incelenmesi’ Cag University Journal of Social Sciences, 12(1), ss.44-71.
  • Ünlüönen, K. ve Boylu, Y. (2005), Türkiye’de yüksek öğretim düzeyinde turizm eğitimindeki gelişmelerin değerlendirilmesi [elektronik versiyon]. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 3(12), ss.11-32.
  • Walmsley, A. (2004), ‘Assessing staff turnover: a view from the English Riviera’ Internatıonal Journal of Tourısm Research, 6, ss. 275–287.
  • Yıldız, S.B. (2013), ‘Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin sektörde çalışmaya yönelik bakış açıları’ İçinde 14. ulusal turizm kongresi bildiriler kitabı, ss.595-614, 14. Ulusal Turizm Kongresi Kayseri.
  • Yüksek Öğretim Kurumu (2016), ‘Lisans Turizm Öğrenci Sayısı?’ www.yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=107410587 (02.01.2016).
There are 27 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Hasan Köşker 0000-0003-0662-8301

Kamil Unur 0000-0003-2992-7427

Publication Date August 18, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 14 Issue: 2

Cite

APA Köşker, H., & Unur, K. (2017). Turizm Lisans Öğrencilerinin Turizm Sektöründe Çalışma Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(2), 126-141. https://doi.org/10.24010/soid.335098

Cited By








Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

26935

Our journal is indexed by EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim,  DRJI, Research Bible, SOBİAD and ASOS.