The present work has been carried out to examine the effect of ecology on pumpkin seeds’ chemical composition among seven pumpkin lines (Cucurbita pepo L.) selected as a result of breeding studies. Kırklareli has been chosen to represent Thrace Region and Nevsehir and Ankara have been chosen to represent Central Anatolian Region where pumpkin production in Turkey is intensified. The data obtained for the seven pumpkin seeds (seed moisture content, total oil content, the composition of fatty acids, protein, vitamin E and amounts of essential minerals (Fe, Mn, Mg, K, P) were found considerable variation between lines and different environment locations. It has been concluded for the pumpkin seeds that total oil ratio was high (35%-48%), that oleic acid (40%-58%) and linoleic acid (30%-40%) are dominant oil acids, that it contains 35%-40 % of protein. Pumpkin seeds are a good source of vitamin E. The results of vitamin E contents were found between 2.68 -4.47 mg/100g. The pumpkin seeds were found to have considerable amounts of essential minerals (K, Mg, and P). According to the findings, it was determined how the chemical properties of pumpkin lines grown under three different ecologies were affected.
TUBITAK
TUBITAK Project No: TOVAG 107O570
Bu araştırma, ıslah çalışmaları sonucunda seçilen yedi çekirdek kabağı (Cucurbita pepo L.) hattında ekolojinin kabak çekirdeği kimyasal bileşimi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ülkemizde çekirdek kabağı yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Trakya Bölgesi’ni temsilen Kırklareli, İç Anadolu Bölgesi’ni temsilen de Nevşehir ve Ankara lokasyonları seçilmiştir. Çekirdek kabağı hatlarında elde edilen veriler incelendiğinde; tohum nem içeriği, toplam yağ miktarı, yağ asitlerinin bileşimi, protein, E vitamini ve mineral madde miktarları (Fe, Mn, Mg, K, P) bakımından hatlar ve ekolojiler arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Çekirdek kabağı tohumlarında toplam yağ oranının yüksek (%35-48), doymamış yağ asitlerinden oleik (%40-58) ve linoleik asidin (%30-40) baskın yağ asitleri olduğu, %35-40 oranında protein içerdiği belirlenmiştir. Çekirdek kabağı tohumları E vitamini bakımından zengin olup hatların E viamini miktarı 2.68 -4.47 mg/100g arasında değiştiği gözlenmiştir. Kabak çekirdeğinin önemli miktarda esansiyel minerallere (K, Mg ve P) sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre üç farklı ekoloji altında yetiştirilen çekirdek kabağı hatlarının kimyasal özelliklerinin nasıl etkilendiği belirlenmiştir.
TUBITAK Project No: TOVAG 107O570
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | TUBITAK Project No: TOVAG 107O570 |
Publication Date | April 23, 2022 |
Submission Date | February 17, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 2 |