Yağ üretimi açısından önemli olan
Ege bölgesi illerinden (Muğla, Aydın, İzmir ve Manisa) Gemlik, Memecik,
Ayvalık, Uslu ve Domat zeytin çeşitlerinden 2007-2008 ve 2008-2009 dönemi olmak
üzere 2 yıl hasat edilmiştir. Hasat edilen zeytinler laboratuvar tipi santrifüj
sistem kullanılarak yağa işlenmiştir. Tepe boşluğu-katı faz mikroekstraksiyon
(HS-SPME) yöntemi ile yağlardan uçucu aroma bileşenleri ekstrakte edilerek gaz
kromatografi-kütle spektrometre (GC-MS) cihazı ile bileşenlerin kalitatif ve kantitatif
analizi yapılmıştır. Altı karbonlu bileşenlerin zeytinyağı kalitesi ile
ilişkili olmasından dolayı bu bileşenlerin belirlenmesi üzerinde durulmuştur. E-2-hekzenal
ve hekzanal, yağ örneklerinde en fazla oranda tespit edilen bileşenlerdir. 2007-2008
ve 2008-2009 hasat döneminde E-2-hekzenal sırası ile % 13.05-67.15 ve %
23.03-52.44 aralığında belirlenmiştir. Bu
bileşeni hekzanal izlemiş, oranı ise hasat dönemlerine göre sırasıyla %
6.70-39.34 ve % 11.23-59.81 aralığında tespit edilmiştir.
Diğer ID | GD17052 |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 5 |