Bu çalışmada, satışa sunulan beş farklı firmaya ait paketlenmiş taze tavuk etlerinden (but, göğüs, kanat ve bütün tavuk) oluşan toplam 400 örnek bazı bakteriler ve indikatör mikroorganizmalar yönünden incelenerek mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Tavuk et örneklerinde mikroorganizma sayıları (log10 kob/g) toplam aerob mezofil bakteri (TAMB); 5.16-5.68, Enterobacteriaceae; 3.52-4.03, koliform bakteri; 3.13- 3.61, Escherichia coli; 2.29-3.02, Staphylococcus aureus; 3.22-4.30, koagulaz pozitif S. aureus 1.53-3.44, Enterococcus spp.; 0.72-2.38, psikrofil bakteri; 5.06-5.44 ve maya-küf 5.07-5.62 aralığında saptandı. Sonuç olarak, bu çalışmada incelenen örneklerin TAMB, psikrofil bakteri, S. aureus ve maya-küf sayısı yönünden Türk Standartları Enstitüsü’nde belirtilen maksimum limitleri aştığı görüldü. Bu tavuk etleri mikrobiyolojik kalitelerinin düşük olması ve birçok patojen bakteri bulunması nedeniyle halk sağlığı yönünden potansiyel bir risk taşımaktadır. Bu nedenle, bu tür taze olarak tüketime sunulan tavuk et ve ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar olan tüm aşamalarda HACCP ve GMP gibi uygulamalarla gıda güvenliği sağlanmalı, hijyenik tedbirler alınmalı ve rutin mikrobiyolojik kontrolleri yapılmalıdır.
Indicator microorganisms microbiological quality S.aureus chicken meat.
Bu çalışmada, satışa sunulan beş farklı firmaya ait paketlenmiş taze tavuk etlerinden (but, göğüs, kanat ve bütün tavuk) oluşan toplam 400 örnek bazı bakteriler ve indikatör mikroorganizmalar yönünden incelenerek mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Tavuk et örneklerinde mikroorganizma sayıları (log10 kob/g) toplam aerob mezofil bakteri (TAMB); 5.16‐5.68, Enterobacteriaceae; 3.52‐4.03, koliform bakteri; 3.13‐ 3.61, Escherichia coli; 2.29‐3.02, Staphylococcus aureus; 3.22‐4.30, koagulaz pozitif S. aureus 1.53‐3.44, Enterococcus spp.; 0.72‐2.38, psikrofil bakteri; 5.06‐5.44 ve maya‐küf 5.07‐5.62 aralığında saptandı. Sonuç olarak, bu çalışmada incelenen örneklerin TAMB, psikrofil bakteri, S. aureus ve maya‐küf sayısı yönünden Türk Standartları Enstitüsü’nde belirtilen maksimum limitleri aştığı görüldü. Bu tavuk etleri mikrobiyolojik kalitelerinin düşük olması ve birçok patojen bakteri bulunması nedeniyle halk sağlığı yönünden potansiyel bir risk taşımaktadır. Bu nedenle, bu tür taze olarak tüketime sunulan tavuk et ve ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar olan tüm aşamalarda HACCP ve GMP gibi uygulamalarla gıda güvenliği sağlanmalı, hijyenik tedbirler alınmalı ve rutin mikrobiyolojik kontrolleri yapılmalıdır.
İndikatör mikroorganizmalar mikrobiyolojik kalite S. aureus tavuk eti.
Diğer ID | JA28FT67VE |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1 |