Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 184 - 190, 30.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280377

Öz



Araştırma; Göller Bölgesinde yer alan illerden toplanan
yerel nohut populasyonları ile yörede yetiştirilen tescilli nohut çeşitlerinin
tane ve bazı teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013-2014
yıllarında SDÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri laboratuarlarında
yürütülmüştür. Isparta, Burdur, Denizli, Uşak ve Afyonkarahisar illerinde nohut
tarımının yoğun yapıldığı ilçe ve köylerde, üretici tarlalarından farklı nohut
genotipleri ile en fazla yetiştirilen tescilli çeşitlerin tohumları toplanmış,
ebatlarına ve kabuk renklerine göre gruplandırılmıştır. Denemede, elde edilen
tohumlarda; kabuk oranı, 100 tane ağırlığı, elek analizi, tane nem içeriği,
kuru ağırlık, yaş ağırlık, su alma kapasitesi ve indeksi, kuru hacim, ıslak
hacim, şişme kapasitesi ve indeksi, pişme süresi ve ham protein oranı
özellikleri 3 tekrarlamalı olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilerle Tesadüf
Parselleri Deneme desenine göre varyans analizi yapılmış ve ortalamalar Tukey
testi ile kıyaslanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kuru ağırlık 32.27-60.49 g; yaş ağırlık 72.06-132.82 g; kuru hacim 27.33-49.66
ml; ıslak hacim 55.33-109.33 ml; ham protein oranı %18.24-27.57; pişme süresi
30-90 dakika; 100 tane ağırlığı 34.79-64.99 g; kabuk oranı %0.66-3.07; su alma
kapasitesi 0.39-0.72 g/tane; su alma indeksi 0.7-3.46; şişme kapasitesi 0.253-1.153
g/tane; şişme indeksi 1.847-3.633 ve tane nem içeriği ise %3.88-12.27 arasında
değişmiş olup, denemede kullanılan tohumların %35.15’i 31 kalibre ve üzeri
irilikte olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akçin A., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi, 8-43
  • Akdağ C., 1996. Yemeklik Tane Baklagiller. Gaziosmanpaşa Üni. Ziraat Fak. Yayınları, s: 9–30
  • Atli A., Köksel H. ve Dağ A., 1994. Yemeklik tane baklagillerde kalite değerleri. Gıda Sanayii, 7(3): 44–48
  • Cengiz B., 2007. Sakarya ve eskişehir lokasyonlarında yetiştirilen bazı kuru fasulye çeşitlerinin kalite özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Müh. Anabilim Dalı, 78 s
  • Ceyhan E., 2004. Effect of Sowing dates on some yield components and yield of dry bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars. Turkish Journal of Field Crops, 9: 87-95
  • Ercan R., Köksel H. and Atli A., 1995. Cooking quality and composition of chickpea a grown in Turkey. Gıda Teknoloji Dernegi Yayınları, 20(5): 289-293
  • Erskine W., Williams P.C. and Nakkoul H., 1985. Genetic and environmental variation in the seed size, protein, yield and cooking quality of lentils. Field Crops Research, 12:153-161
  • Jood S., Bishnoi S. and Sharma A., 1998. Chemical analysis and physico-chemical properties of chickpea and lentil cultivars. CCS Haryana Agricultural University, Department of Food and Nutrition, Nahrung, 42: 71-74
  • Karasu A., 1993. Bazı nohut çeşitlerinin agronomik ve teknolojik karakterleri üzerinde bir araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Uludağ Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Bursa
  • Köksel H., Atli A. ve Dağ A., 1993. Çevrenin bazi nohut çeşitlerinin teknolojik özelliklerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Arastirma Enstitüsü Dergisi Cilt: 2, Sayı: 1, Ankara
  • Peksen E. ve Artik C., 2005. Antibesinsel maddeler ve yemeklik tane baklagillerin besleyici degerleri. O.M.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 20(2): 110-120
  • Singh K.B., Williams P.C. and Nakkoul H., 1986. Influence of the winter planting on yield and some quality parameters of kabuli –type chickpeas. Crops Res
  • Williams P.C., EL-Haramein F.J., Nakkoul H. and Rihavi S., 1986. Crop Quality Evalution Methods and Guide lines. ICARDA, Alepro, Syria, 142p
  • Wiryaman K.G., 1997. Final Raport For Project: UQ-21E New Vegetable Protein For Layers. Departman of Animal Production, The University of Queensland Gatton 4345, p:1-102

Evaluation for Some Quality and Technological Properties of Grown Chickpea Genotypes in The Lake District Provincials

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 184 - 190, 30.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280377

Öz



Research
was conducted grain and some technological properties of local chickpea
populations collected from provinces near and located in the Lake
District
with registered chickpea varieties grown in the region at
SDU Faculty of Agriculture Field Crops Laboratories in 2013-2014. Different
chickpea genotypes with the most grown registered varieties seeds were
collected and classified according to size and colour of testa from producer
field sin provinces of Isparta, Burdur, Denizli,
Uşak ve Afyonkarahisar of villages and towns where
chickpea cultivation
done intensely. In experiment,  in
obtained seeds; properties of testa rate, 100 grain weight, sieve analysis,
content of moisture grain, dry weight, wet weight, capacity of water in take
and index, dry volume, wet volume, swelling capacity and index, cooking time
and crude protein rate is determinated as three replications. It was made
analysis of variance according to Completely Randomized Parcel Design with
obtained data and averages was compared with test of Tukey. According to
results; among dry weight 32.27-60.49 g; wet weight 72.06-132.82 g; dry volume
27.33-49.66 ml; wet volume 55.33-109.33 ml; crude protein rate 18.24-27.57%; cooking
time 30-90 minutes; 100 grain weight 34.79-64.99 g; testa rate
0.66-3.07%;
capacity of water in take 0.39-0.72
g/grain; water in take index 0.7-3.46; swelling capacity 0.253-1.153 g/grain;
swelling index 1.847-3.633 and
content of moisture grain 3.88-12.27% have changed. It is determinated as seeds
in using experiment 35.15% are 31 calibre and upper size.

Kaynakça

  • Akçin A., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi, 8-43
  • Akdağ C., 1996. Yemeklik Tane Baklagiller. Gaziosmanpaşa Üni. Ziraat Fak. Yayınları, s: 9–30
  • Atli A., Köksel H. ve Dağ A., 1994. Yemeklik tane baklagillerde kalite değerleri. Gıda Sanayii, 7(3): 44–48
  • Cengiz B., 2007. Sakarya ve eskişehir lokasyonlarında yetiştirilen bazı kuru fasulye çeşitlerinin kalite özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Müh. Anabilim Dalı, 78 s
  • Ceyhan E., 2004. Effect of Sowing dates on some yield components and yield of dry bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars. Turkish Journal of Field Crops, 9: 87-95
  • Ercan R., Köksel H. and Atli A., 1995. Cooking quality and composition of chickpea a grown in Turkey. Gıda Teknoloji Dernegi Yayınları, 20(5): 289-293
  • Erskine W., Williams P.C. and Nakkoul H., 1985. Genetic and environmental variation in the seed size, protein, yield and cooking quality of lentils. Field Crops Research, 12:153-161
  • Jood S., Bishnoi S. and Sharma A., 1998. Chemical analysis and physico-chemical properties of chickpea and lentil cultivars. CCS Haryana Agricultural University, Department of Food and Nutrition, Nahrung, 42: 71-74
  • Karasu A., 1993. Bazı nohut çeşitlerinin agronomik ve teknolojik karakterleri üzerinde bir araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Uludağ Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Bursa
  • Köksel H., Atli A. ve Dağ A., 1993. Çevrenin bazi nohut çeşitlerinin teknolojik özelliklerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Arastirma Enstitüsü Dergisi Cilt: 2, Sayı: 1, Ankara
  • Peksen E. ve Artik C., 2005. Antibesinsel maddeler ve yemeklik tane baklagillerin besleyici degerleri. O.M.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 20(2): 110-120
  • Singh K.B., Williams P.C. and Nakkoul H., 1986. Influence of the winter planting on yield and some quality parameters of kabuli –type chickpeas. Crops Res
  • Williams P.C., EL-Haramein F.J., Nakkoul H. and Rihavi S., 1986. Crop Quality Evalution Methods and Guide lines. ICARDA, Alepro, Syria, 142p
  • Wiryaman K.G., 1997. Final Raport For Project: UQ-21E New Vegetable Protein For Layers. Departman of Animal Production, The University of Queensland Gatton 4345, p:1-102
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muharrem Kaya Bu kişi benim

Ruziye Karaman

Murat Çapar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1

Kaynak Göster

APA Kaya, M., Karaman, R., & Çapar, M. (2016). Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-1), 184-190. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280377
AMA Kaya M, Karaman R, Çapar M. Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Kasım 2016;25(ÖZEL SAYI-1):184-190. doi:10.21566/tarbitderg.280377
Chicago Kaya, Muharrem, Ruziye Karaman, ve Murat Çapar. “Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite Ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016): 184-90. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280377.
EndNote Kaya M, Karaman R, Çapar M (01 Kasım 2016) Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-1 184–190.
IEEE M. Kaya, R. Karaman, ve M. Çapar, “Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, ss. 184–190, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.280377.
ISNAD Kaya, Muharrem vd. “Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite Ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016), 184-190. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280377.
JAMA Kaya M, Karaman R, Çapar M. Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:184–190.
MLA Kaya, Muharrem vd. “Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite Ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, 2016, ss. 184-90, doi:10.21566/tarbitderg.280377.
Vancouver Kaya M, Karaman R, Çapar M. Göller Bölgesi İllerinde Yetiştirilen Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite ve Teknolojik Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-1):184-90.

Cited By